Denník N

Prieskum Focusu: Smer mierne klesá, stúpa SNS, SaS je v parlamente

Podľa februárového prieskumu agentúry Focus by strana Roberta Fica mala s Dankovou SNS väčšinu 77 mandátov. Hnutie Sme rodina je so štyrmi percentami mimo Národnej rady.

Vládny Smer oproti januáru stratil dva percentuálne body, stále by však s prehľadom vyhral voľby. Volilo by ho 34,1 percenta ľudí. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry Focus, ktorý realizovali medzi 31. januárom a 7. februárom, čiže už po vypuknutí takzvanej masérskej kauzy.

Preferencie podľa Focusu

Na druhom mieste zostáva strana Sieť Radoslava Procházku, ktorá sa v porovnaní s januárovými číslami veľmi nehýbe. Sieti by dalo hlas necelých 14 percent ľudí. Mierne stúpa aj Slovenská národná strana, podľa prieskumu by bola tretia s 8,1 percenta.

Nasledujú Most-Híd (8,0 percenta) a KDH (7,5 percenta). OĽaNO by volilo 6,4 percenta. Na konci zberu dát sa objavilo obvinenie z údajných daňových podvodov Igora Matoviča, ktoré na lídra hnutia vytiahol premiér Robert Fico.

V parlamente by ešte bola aj SaS (5,1 percenta), nedostalo by sa tam hnutie Sme rodina Borisa Kollára (4,1 percenta) či Strana maďarskej komunity (3,6 percenta voličov).

Koľko poslancov by mali podľa Focusu

Tisícke respondentov položili nasledujúcu otázku: „V marcových parlamentných voľbách bude kandidovať 23 politických strán a hnutí. Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali už tento víkend. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?“

Ak by voľby dopadli takto, Smer by mal v parlamente 62 poslancov, Sieť 25, SNS 15, Most-Híd 14, KDH 13, OĽaNO 12 a SaS 9 kresiel.

Rozdiel medzi možnou koalíciou a Smer+SNS a zvyškom strán, ktoré by sa dostali do parlamentu, by sa podľa posledného prieskumu zmenšil na 1,5 percentného bodu.

Rozdiel medzi preferenciami blokov Smer+SNS a Sieť+Most+KDH+OĽaNO+SaS

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie