Denník N

Lepšie žiť s homosexuálmi ako v ústave, tvrdia riaditelia detských domov

Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Väčšina z oslovených šéfov detských domov sa referenda nezúčastní. Nájdu sa aj takí, ktorí partnerstvá jedného pohlavia odmietajú.

Na referendum nepôjde. „Deti by mali byť v tradičných rodinách, ale prieskumy ukazujú, že bude nízka účasť, je to zbytočné,“ hovorí Miroslav Bahleda, riaditeľ Detského domova Hriňová. Je jedným z mála z dvadsiatky oslovených šéfov domov, ktorý otázky referenda obhajoval.

„Ani z obyčajných rodín o nich nikto nemá záujem,“ priznáva však vzápätí Bahleda a myslí tým, že manželské páry rómske deti nechcú.

Denník N oslovil vedúcich detských domovov v rôznych krajoch s otázkami, čo si myslia o referende za ochranu rodiny a akým spôsobom učia svojich chovancov sexuálnu výchovu. Väčšina sa o tom odmietla rozprávať.

Mladú lesbu podporujú

Na referendum nepôjde ani Viera Kováčiková, riaditeľka Detského domova v Rimavskej Sobote. No z iných dôvodov.

„Pre dieťa, ktoré prežije osemnásť rokov v detskom domove, by bolo lepšie žiť aj v takých rodinách,“ hovorí o homosexuálnych pároch, hoci opatrne dodáva, že takéto adopcie veľmi nepodporuje.

Najdôležitejšie je však podľa nej šťastie dieťaťa.

„Samozrejme, bude im chýbať vzor otca alebo matky, ale určite to niekto zo širšej rodiny tých rodičov nahradí, aj taká rodina je rodina a tá je viac než ústavné zariadenie,“ vraví Kováčiková.

O referende sa v domove nerozprávajú. Rýchlo si však spomenie, že u nich žije aj dievča, o ktorom vedia, že je homosexuálne orientované.

„Povedala nám to, keď sa prvý raz zaľúbila do dievčaťa. My jej na to dávame priestor, nie je s tým problém a ona nemá zábrany hovoriť.“ Vzťahy tohto dievčaťa vraj riešia rovnako ako pri dospievajúcich heterosexuálnych pároch.

„Deti sa zaľúbia a potom sa rozídu, tak ako deti v bežných domácnostiach,“ usmieva sa Kováčiková.

O rómske deti nie je záujem

„Koľko je na Slovensku tých normálnych rodín a nevedia sa postarať o svojich potomkov?“ pýta sa Tibor Garay, ktorý vedie Detský domov Mlynky – Biele Vody v okrese Spišská Nová Ves. Tiež je opatrný v tom, aby jasne odobril adopcie homosexuálmi, naznačuje však, že ani tradičné rodiny vždy nefungujú.

V Mlynkoch nie je veľký záujem o adopcie. „Takmer všetky deti v domove sú rómske, málokedy sa stane, že k nám dajú a dieťa z etnicky zmiešaných párov.“

V ústavne v Hriňovej majú zasa tridsať detí, s výnimkou dvoch súrodeneckých párov sú všetky rómske. Na sexuálnu výchovu tam okrem pedagógov a vychovávateľov chodia aj policajti. „Aspoň používajú kondómy,“ odpovedá riaditeľ Bahleda na otázku, či je ich sexuálna výchova úspešná.

Jasne sa voči homosexuálom vymedzil iba Marián Šimko z Detského domova v Prievidzi. Na otázku, čo si myslí o tom, že by si mohli adoptovať dieťa, odpovedá stručne: „Áno, pôjdem na referendum a budem hlasovať proti.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie