Denník N

Čokoláda na Valentína je ideálny darček, kakao má na telo množstvo pozitívnych účinkov

Foto – TASR
Foto – TASR

Látky obsiahnuté v čokoláde pozitívne vplývajú na ľudské zdravie, psychiku a možno aj sexualitu.

Túto nedeľu bude Valentína. Či už máte sviatok zaľúbených v obľube, alebo nie, váš partner sa určite poteší malému darčeku. Medzi klasiku patria kvety, šperky, kniha alebo čokoláda.

Z vedeckého hľadiska je štvrtá alternatíva skvelou voľbou. Na naše telo má kakao množstvo pozitívnych účinkov. Všetky kakaové produkty obsahujú vyše 300 rôznych látok. Ide o minerály (horčík, železo, zinok a draslík), kakaové maslo (obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny), kofeín, teobromín (alkaloid znižujúci krvný tlak, pre psy je toxický) či polyfenoly.

Polyfenoly sú antioxidanty s potenciálnymi protizápalovými účinkami. Patria medzi ne aj známejšie flavonoidy, látky s antioxidačnými, protizápalovými, protirakovinovými a antimikrobiálnymi účinkami. Kakao je bohaté aj na vlákninu.

Čokoláda nad zlato

Kakao upravuje vysoký krvný tlak, znižuje riziko srdcového infarktu a hladinu „zlého“ cholesterolu a bojuje proti zápalom. Rovnako ako aspirín zabraňuje vzniku zrazenín.

Okrem pozitívneho účinku na kardiovaskulárny systém prospieva čokoláda aj našim nervom. Antioxidanty obsiahnuté v kakau zvyšujú prietok krvi v mozgu, čo zlepšuje kognitívne schopnosti a zrak a pomáha v boji a prevencii pred demenciou a porážkou.

Čokoláda znižuje riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba, pretože znižuje oxidatívny stres v bunkách. Účinok bol však pomerne krátkodobý.

Konzumácia sladkostí, ktoré obsahujú kakao, pomáha v boji s depresiou. Podľa štúdie uverejnenej v žurnále Nutritional Neuroscience sa tryptofán, jedna z aminokyselín obsiahnutá v čokoláde, premieňa v ľudskom tele na sérotonín. Ide o neurotransmiter, teda látku, ktorá prenáša impulzy medzi mozgovými bunkami. Jeho nedostatok vedci spájajú nielen s depresiou, ale aj s inými psychickými poruchami. Čím ho máme v tele viac, tým menšia je šanca vzniku týchto porúch.

Čokoláda vylepšuje náladu, ale účinky sú jednorazové a krátkodobé. Kakao prospieva aj našej pokožke. Zlepšuje cirkuláciu krvi, úroveň hydratácie a pozitívne vplýva na povrch pokožky.

Pomáha aj v posteli?

Nie nadarmo si aztécky kráľ Montezuma II. zvykol dopriať šálku kakaa pred návštevou svojho háremu. Jeho konzumácia pozitívne vplýva na sexuálny apetít. Môže za to obsah zvláštnych látok, ktoré čokoláde dodávajú afrodiziakálne účinky (pravdepodobne zvyšujú hladiny sérotonínu v mozgu).

Vedecká komunita je však v tejto otázke rozdelená. Iné tímy takéto účinky nepotvrdili. Vplyv čokolády na sexuálny apetít preto môže byť iba psychologický.

Zložky kakaa majú vplyv aj na náš reprodukčný systém. Väčšinu výskumu síce uskutočnili na zvieracích modeloch, no výsledky sa dajú aplikovať aj na ľudí. Vďaka obsahu flavonoidu epikatechínu by čokoláda mala pomáhať v prevencii rakoviny prostaty.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie