Denník N

Ako vyzerá Sieť zvnútra a ako sa vyrovnáva s chybami Procházku (profil strany)

Foto N – Vladimír Šimíček Radoslav Procházka má za sebou turbulentný rok. Nevyšiel mu ani Luxemburg.
Foto N – Vladimír Šimíček Radoslav Procházka má za sebou turbulentný rok. Nevyšiel mu ani Luxemburg.

Krátka história Siete ukázala, že budúcnosť novej strany, ktorá chce po SDKÚ prevzať líderstvo na pravom strede, stojí a padá s Radoslavom Procházkom. Kampaň strany sme sledovali niekoľko mesiacov.

Radoslav Procházka za svoju politickú kariéru nahral s novinármi viacero videí, na ktoré by bolo škoda zabudnúť, no jedno z júna 2014 má medzi nimi zvláštne miesto.

Líder novej nádejnej strany v tom čase končil ako poslanec Národnej rady a začínal sa naplno venovať rozbehu Siete. V deň, keď mal byť v parlamente naposledy, naňho čakalo pomerne veľa novinárov.

Video: Procházkova Zámocká (autor: Martina Pažitková/TV SME)

Niektorí možno preto, aby sa rozlúčili, väčšina sa ho však chcela spýtať na nezrovnalosti v daroch od sponzorov jeho prezidentskej kandidátury. Z dnešného pohľadu – po tom, čo všetko sa už o financovaní Siete napísalo – išlo skôr o malé tisícové položky. No Procházka sa aj tak novinárom vyhol.

Náhoda chcela, že ho o chvíľu neskôr a o pár desiatok metrov ďalej, na Zámockej ulici, stretli redaktori Sme, ktorí dnes pracujú v Denníku N, aj s kamerou. Procházka sa ich otázkami nenechal vyrušiť, odbavil ich niekoľkoslovnými odpoveďami a pokračoval pri tom v chôdzi. „Nedošla mi žiadna esemeska,“ reagoval s bratislavským prízvukom na komentár, že ho novinári zháňajú od rána. „To fakt? To je super,“ tváril sa začudovane.

Od videa, kde Procházka pôsobil, jemne povedané, povýšenecky, sa bratislavská Zámocká ulica vedúca od parlamentu stala medzi straníkmi Siete synonymom akéhokoľvek prúseru, ktorý sa im na ich ceste do parlamentu stal. Keď sa na predných stranách novín objavia neželané titulky, v správach ide kritická reportáž alebo predseda jednoducho niečo vyvedie. „To už sa tak u nás zažilo, že si povieme – Zámocká,“ vraví človek z vedenia strany.

Za rok a pol fungovania Siete zobral Procházka svojich kolegov na Zámockú ešte viackrát.

Trim sebe teho šaleneho psa

Banskobystrický klub Nautilus má niečo do seba. Ošúchané steny, sem-tam obité stoly, sparťanské toalety či cigaretová hmla z neho robia slušný rockový podnik podobne, ako výstražný nápis „Nebite sa! Objekt je monitorovaný kamerovým systémom“, ktorý majitelia pritĺkli nad bar.

Na prvý pohľad by ste nečakali, že sa tu môže odohrávať politický večer. O opaku majú presvedčiť kľúčenky a letáčiky s logom Siete rozhodené po stoloch, či kúzelník v úlohe moderátora, ktorý dookola pripomína, že prvé pivo zatiahne podpredsedníčka strany Katarína Cséfalvayová.

Video: Krčma, koncert, kúzelník: Ako láka voličov päťka Siete
Autorka: Martina Pažitková

„Prišli ste na pivo alebo na Sieť?“ pýtam sa skupinky mladých ľudí pri jednom zo stolov. „Skôr to prvé,“ vravia. Sieťovica, hudobný večer, s ktorým strana obchádza podniky obľubované vysokoškolákmi, ich tu zastihla náhodou. Nikto pri stole dokonca ani neuvažuje, že by Procházkovej strane dal hlas. „Rozhodujem sa medzi Smerom a Skokom,“ vraví študent David. „Páči sa mi, čo Smer robí pre mladých.“

Než sa na malé pódium dostane politika, rozohrieva publikum prešovská skupina Heľenine oči. Východniarsku kapelu s uletenými textami a basgitaristom s dredmi by človek čakal skôr na proteste za dekriminalizáciu marihuany, než na akcii strany, ktorej líder fajčil trávu raz, a mladosť strávil v kresťanskodemokratickom spolku. Hit s refrénom „trim sebe teho šaleneho psa“ však uspeje aj tu.

I56A9458
Akcia Siete v bare. Foto N – Vladimír Šimíček

Hodinový koncert a pár pív ľudí v bare uvoľnili. Debatujú pri stoloch či postávajú pri bare a od prvého momentu je jasné, že Katarína Cséfalvayová ich zaujme len ťažko. Rozhovor s kúzelníckym moderátorom je krátky, do politiky zabrdnú len občas. No podpredsedníčka Siete so šarmom a s vystupovaním predsedníčky triedy sa aj tak stratí vo vrave, ktorá sa rozlieha barom.

Nepomôže ani moderátor, ktorý niekoľkokrát upozorní, že Cséfalvayová je teraz single, alebo jej historka o expriateľovi, ktorý slúžil v pápežovej Švajčiarskej garde. „Hovorí sa, že uniformy sú sexy, ale o tejto to teda neplatí,“ usmieva sa päťka na kandidátke Siete. „Raz, keď prišiel v civile, tak som ho aj podpichla, že kde má to svoje pyžamko.“

Fór príliš nezaberá. „Tak, to teda bola historka,“ povie sarkasticky slečna na bare a odpije si z pohára. Rozpačito dopadne aj súťaž v pití piva, do ktorej sa pár minút nikto nehlási, aký-taký potlesk zožne aspoň kúzelník. Ale čo. Snažili sa.

Sadnúť si s Procházkom

Ak niečo strane ako takej v kampani nechýbalo, tak je to snaha a ambície. Prirodzene, najväčšie mal vždy predseda. Keď Sieť vznikla, v prieskumoch rýchlo vyletela hore. V júni 2014 jej Focus predpovedal tamer 16 percent, Polis vyše sedemnásť.

Potom prišla druhá Zámocká v podobe zostrihu Matovičovej nahrávky a strana padla o šesť percentuálnych bodov. Celý nasledujúci rok sa Sieť vyrovnávala s tým, že étos niečoho nového z nej rýchlo vyprchal, a všetci si pamätali najmä dohadovanie inzercie bez bločku. „Jak mi, jak mi to ty umožníš,“ vraví Procházka v nahrávke Matovičovi, koľko z inzercie by zaplatil bez dane, a nato povie krátku vetu, ktorá sa mu potom ešte veľakrát vráti: „Pol na pol.“

Ako sa blížili parlamentné voľby, v strane bolo cítiť nespokojnosť so slabými preferenciami. Do veľkej miery si ju museli odniesť tí, ktorí zodpovedali za komunikáciu Siete. V júni 2015 zo strany odišiel hovorca a člen predsedníctva Ján Orlovský. „S Radom sme sa nenašli, on mal pocit, že obsadzujeme málo mediálneho priestoru, čo je výčitka, ktorú úplne chápem,“ vysvetľoval to Orlovský vlani v lete. Rozdeľovali ich však aj iné, hodnotové témy.

Video: Ako chcel Procházka obísť platenie daní
Autorka: Martina Pažitková

V tom istom čase začal svoju pozíciu v strane strácať aj Martin Dubéci. Bývalý šéf Procházkovho volebného štábu z prezidentských volieb stál pri zakladaní Siete, v začiatkoch mal na starosti posudzovanie prihlášok nových členov, potom viedol programovo-analytické oddelenie strany.

Vlani v lete sa nakoniec ujal vedenia Alfy, straníckeho think-tanku, ktorý sa vyvinul z bývalého Procházkovho programového manifestu. Ponuku pracovať tam dostal aj Orlovský. Na otázku, či nemala byť Alfa preňho a pre Dubéciho tak trochu trafikou, kam ich bolo treba odložiť, vtedy povedal, že „niekedy mal pocit, že to tak je“.

Komunikáciu a marketing Siete nakoniec dostali na ďalšie mesiace na starosť Radovan Choleva a Michal Hlaváč z agentúry Vrtieť psom, skúsení marketéri, ktorí predtým pracovali pre politikov SDKÚ. Ľudia zo strany vravia, že do petržalskej centrály priniesli profesionalitu, a tak Procházkovi až tak neprekážalo, že o ňom predtým Choleva s Hlaváčom pre Matovičovu nahrávku napísali, že si vypaľuje na čelo biľag klamára. „Moje slová, že som sa zbavil ješitnosti, potrebovali aj priamy dôkaz. Tu je,“ komentoval to vtedy gazda pravice.

Pár týždňov po nástupe tejto dvojice do Siete sa na webe objavila celá nezostrihaná verzia Matovičovej nahrávky. V nedeľu, v deň zápasu slovenských hokejistov s Bielorusmi na majstrovstvách sveta. Len čo Matovič poprel, že by ju zverejnil on, začali sa novinári pýtať Siete, či ju na web nepustili sami. Aby sa tam neobjavila krátko pred voľbami, a strana tak v predstihu odpálila jednu z mín, ktoré na ňu striehli.

Sieť to v tom čase odmietala. Radovan Choleva, ktorý tiež nedávno stranu opustil, oficiálne zo zdravotných dôvodov, sa dnes k zverejneniu nahrávky vyjadrovať nechce. „Nebudem to komentovať,” odpísal.

O egu a ješitnosti

Ľudia v Sieti dnes neoficiálne hovoria, že Matovičova nahrávka Procházku predsa len zmenila. Iné ego má človek, ktorému len tesne ujde postup do druhého kola prezidentských volieb, a iné niekto, kto musí strpieť strmý pád. Vraví to aj Procházka, keď odpovedá, čo bolo jeho najväčšou chybou.

„Asi to krátke obdobie po prezidentských voľbách, keď som akoby na chvíľu stratil pocit, že za každý hlas treba byť vďačný a nič nie je zadarmo a ani samozrejmosť,” povedal nedávno pre Aktuality.sk. „Našťastie som sa rýchlo poučil. Dostal som od života po papuli a pomohlo mi to.“

Odvtedy, tvrdia jeho kolegovia, si častejšie vypočuje názory iných a nie je taký tvrdohlavý.

S kým sa radí? Kľúčové rozhodnutia v Sieti prijímajú na pondelkovej dopoludňajšej porade najužšieho vedenia, ktoré tvorí Procházka, Miroslav Beblavý a Andrej Hrnčiar. Teraz, pred voľbami, s nimi často sedia aj ľudia, ktorí majú na starosti kampaň, čiže napríklad Michal Hlaváč.

Aktérom príbehov, ktoré sa stali po nahrávke, by mal byť teda už Procházka, ktorý sa „zbavil ješitnosti“, a povesti o jeho veľkom egu sú „skôr urbánna legenda“ (ako sám hovorí). Často to tak nevyzeralo. Keď napríklad šéf Inštitútu finančnej politiky a Procházkov kamarát Martin Filko lajkol na Facebooku komentár, ktorý v súvislosti s utečencami o Procházkovi vravel ako o „hnedom“, lídra Siete sa to dotklo.

Na druhý deň si to odniesol Martin Dubéci, ktorý práve stranu pre postoj k utečencom opúšťal. Programová konferencia Alfy v naleštenom hoteli Austria Trend v centre Bratislavy sľubovala skôr nudu. Debata odchádzajúceho Dubéciho s Procházkom však bola prekvapením. Líder Siete povedal, že ak je on hnedý, tak je „hnedý autenticky“, a aktivistom za utečencov vyčítal povýšenectvo. „Pocit morálnej prevahy, ktorý si pestujete, je nepoužiteľný na konverzáciu,“ odkázal im. „Vyhadzujete za dvere salónu názory, ktoré sa vám nepáčia.“

Procházkovo ego, alebo, povedzme, osobnosť je v strane cítiť, je tam jednoducho dominantné. Občas sa stáva, že keď novinár potrebuje zohnať stanovisko niekoho zo Siete, na akúkoľvek tému, straníci nechcú odpovedať cez telefón, ale radšej emailom a cez tlačové oddelenie strany. „U nás je to také centralizované,“ ospravedlňujú sa.

I56A9575
Foto N – Vladimír Šimíček

Na spišskom bále

Predseda má rád prehľad. Osobne dohliada na kampaň, kontroluje aj odpovede do predvolebných programových ankiet, ktoré predtým vypracovali ľudia z programových tímov. Keď noviny písali, že strana ako jedna z posledných stále nezverejnila volebný program, straníci sa hnevali. Brzdil ho Procházka, bez ktorého finálneho „áno“ nič nezmohli.

Na druhú stranu – aj vďaka tejto centralizácii sa darí Sieti vystupovať navonok jednotne a jeho vyhlásenia o „súdržnej sile na pravom strede“ nepôsobia smiešne. Narozdiel od iných strán sa pred voľbami v Sieti neobjavovali vnútorné spory či odkazy cez médiá. Príklad za všetky: kandidátku strany na ministerku zdravotníctva Luciu Copákovú po jej rozhovore pre Denník N nešetrili odborníci na rezort ani minulí ministri. „Toto už ani vtipné nie je,“ napísal exminister Rudolf Zajac.

Podpredseda strany Miroslav Beblavý kolegyňu podržal. „Nestál by som za ňou, keby som si myslel, že na to nemá, vidím u nej inteligenciu, hodnoty, aj istú neústupčivosť a vôľu ísť za svojím cieľom,“ odpovedal na otázku, či sú v Sieti o Copákovej naozaj presvedčení.

Ak teda strane niekto dokáže vyrobiť väčší problém, je to len a len predseda. Zatiaľ poslednú Zámockú vyviedol v polovici januára na Plese Spišiakov, kde sa, ako sám neskôr hovoril, medzi tombolou a tretím tanečným kolom porozprával s redaktorom Markízy Jánom Tribulom, a povedal, že si vie predstaviť vládnuť so Smerom, ak im dovolí presadiť protischránkový zákon a hmotnú zodpovednosť verejných činiteľov.

V Denníku N vyšiel rozhovor s Procházkom len dva dni predtým, a v ňom vládu s Ficom prakticky vylúčil. Jeho výstup v Markíze teda prekvapil aj ľudí v strane. O to viac, že Sieť mala deň po plese veľký míting v Martine, kde sa Procházka s tým, čo Markíze narozprával, nepochválil. „Spomenul len, že ples bol fajn a s Tribulom nahral niečo do Smotánky,“ opisoval to neskôr jeden zo straníkov.

Pre Ples Spišiakov to strana schytávala na webe ešte pár dní a v centrále si myslia, že tieto Procházkove slová po pár pohárikoch mohli zbrzdiť pomaly rastúce preferencie. Predseda musel členom strany napísať upokojujúci list a Sieť odvtedy v rozhovoroch vysvetľuje, že so Smerom vládnuť nebude. Bude to buď – alebo, opakujú dnes.

„Mysleli sme si, že si môžeme dovoliť hovoriť, že to nie je tak, že Smer neznášame, alebo že jediným problémom tohto štátu je Robert Fico,“ povedal podpredseda strany Miroslav Beblavý. „No v politike je všetko zložitejšie riskantné. Mohli nastať šumy, ale podstatné je, že tie šumy sme nikdy nemali vnútri medzi sebou.“

Fantozzi – slovenská verzia

Teraz malá retrospektíva. Je leto 2013, poslanec a ústavný právnik Radoslav Procházka odkladá svoje okuliare a fotografuje sa na prvé bilbordy k prezidentskej kampani. Novinári sú zvedaví, s akým sloganom chce osloviť voličov. Procházka odpovedá, že výstižné je „Fantozzi – slovenská verzia“. Dnes sa už ťažko číta kontext tohto statusu na Facebooku, no ak vtedy narážal na účtovnícke maléry, možno ešte nevedel, aký je vizionár.

prochazka

Sieť, na rozdiel od iných nových strán, nezostala len prázdnym marketingovým projektom. Procházkovi sa podarilo priviesť do strany ľudí, ktorí jej dali punc kompetentnosti. Miroslava Beblavého, odborníčku na školstvo Zuzanu Zimenovú, zahraničnopolitického experta Vladimíra Bilčíka, ekologického aktivistu Ľuboša Kürthyho či odborníka na boj proti korupcii Ivana Rončáka.

Cez think-tank Alfa pravidelne organizujú semináre a debaty k najrôznejším témam: od školstva, cez zdravotníctvo, ženy vo verejnej službe či dokonca problémom hendikepovaných. Na poslednej menovanej v publiku sedelo osem ľudí a bolo jasné, že toto nie je podujatie, ktorým by strana získavala nejakú masívnu voličskú podporu.

Obraz odborne schopnej strany však Sieti stále kalia otázky o jej financovaní. Ťahajú sa od čias Procházkovej prezidentskej kandidátury a nerozptýlil ich ani takmer trojmiliónový úver z českej Fio banky. Banka dala strane úver s pomerne dobrým úrokom (necelé štyri percentá) bez toho, aby za jeho väčšiu časť ručila konkrétnym majetkom. Hodnota Procházkových pozemkov, ktoré banke založil, dosahuje len niekoľko stotisíc eur. Za zvyšok strana ručí budúcimi príjmami od štátu, čo odborníci nepovažujú za štandardné.

Práve to vedie k neustálym debatám o tom, kto teda za Sieťou a Procházkom stojí. V strane hovoria, že nikto.

„Pred pár mesiacmi bol môj kamarát Brhel, o Pente sa stále hovorí, teraz Kmotrík,“ odbíjal takéto úvahy Procházka už pred rokom. „Kto to bude zajtra a pozajtra? Už mi to nie je ani smiešne.“

Dôkaz, že by za úverom pre Sieť bol niekto iný, sa zatiaľ neobjavil. Preto bývajú Procházka a Sieť spájaní s niektorými podnikateľmi či finančnými skupinami len na základe indícií a prepojení, ktoré líder Siete vždy odmietol.

Aspoň telegraficky: najdlhšie sa so šéfom strany spája skupina Penta. Procházka v roku 2008 zastupoval Paroplynový cyklus kontrolovaný Pentou na Ústavnom súde, okrem toho sa od mladosti kamaráti s Igorom Grošaftom, ktorý sa spomína v spise Gorila. Cez Grošafta, ako väčšinového vlastníka agentúry SITA, sa Penta dostala k menšinovému podielu v Petit Presse, ktoré vydáva denník Sme. Procházka však dnes Pentu nazýva „vírusom v zdravotníctve“ a tvrdí, že po zverejnení Gorily by jej firmu už nezastupoval.

Milan Krajniak, bývalý poradca Daniela Lipšica a spoluzakladateľ hnutia Sme rodina Borisa Kollára, vlani napísal sériu textov o tom, že v pozadí Siete má byť v skutočnosti podnikateľ s eurofondami Radoslav Baran. Aj o ňom Procházka hovorí ako o kamarátovi, ktorého však pozná z futbalu a na Sieť žiadny vplyv nemá. V strane pritom pôsobia ďalší ľudia, ktorí sa s Baranom poznajú. Napríklad kancelár Marek Čepko, podpredsedníčka Katarína Cséfalvayová, ktorá s Baranom pôsobila v spolku Československá únia zahraničná, či ďalší podpredseda Eduard Adamčík, ktorý sedel v košickom dopravnom podniku v čase, keď tam Baranova firma S.E.G. získala zákazku.

V strane na tieto prepojenia odpovedajú rôzne. Procházka vraví, že Adamčík je jeho človek, a nie Baranov, Cséfalvayová zasa o Baranovi povedala, že pozná „osobu toho mena“.

So samotným podnikateľom Baranom sa Denník N skúsil v minulosti spojiť viackrát. Na odkazy zanechané v  Československej únii zahraničnej nikdy nereagoval.

Medzi Procházkovými sponzormi ešte počas prezidentskej kampane sa objavili aj spoločníci firmy Pro Partners, ktorá cez svoje dcérske spoločnosti podniká aj v zdravotníctve. Podporili ho niekoľkotisícovými darmi. Podpredseda Siete Andrej Hrnčiar bol s jedným z majiteľov skupiny, Rastislavom Daniškom, na dovolenke na Srí Lanke. „Prekliatie Slovenska je, že na jednu úroveň dávame malé príspevky a kamarátske vzťahy s tým, že je niekto niečí kôň,“ odmietol vplyv firmy na rozhodovania Siete Miroslav Beblavý.

Naposledy sa pri Sieti objavilo ešte jedno meno, českého podnikateľa a majiteľa hazardnej skupiny Synot, Iva Valentu. Pravda o ňom napísala, že práve o ňom sa hovorilo ako o ručiteľovi za úver vo Fio banke. „Je to nezmysel,“ povedal o Valentovom mene človek z vedenia Siete. „Sieť spájali s Valentom kvôli Štefanovi Škultétymu, ale nedostal by potom dobré miesto na kandidátke?”

Škultéty je členom Siete a primátorom Trenčianskych Teplíc, kde Valenta nákladne zrekonštruoval kúpalisko Zelená žaba. Procházka primátorovi, ktorý prišiel z SDKÚ, vlani na jeseň pri nomináciách do volieb ponúkol také nízke miesto na kandidátke, že sa Škultéty radšej rozhodol nekandidovať vôbec.

Je to líder pravice a budúci premiér?

Procházka posledné týždne hovorí o svojich premiérskych ambíciách, a zdá sa, že by sa s ním zmierili aj ostatné pravicové strany. Aj keď ho v minulosti neraz kritizovali, alebo vraveli, že je ešte príliš neskúsený. A aj napriek hlasom viacerých, že pravica v skutočnosti lídra nemá.

„Som za to, aby v prípadnej pravicovej koalícii postavila premiéra najsilnejšia strana, ak by ňou bola Sieť na čele s Procházkom, tak úplne bez problémov,“ povedal nedávno napríklad Richard Sulík. Otázka je, či bude mať pravica na vládu dostatok mandátov. Problémom totiž je, že s OĽaNO, a špeciálne s Igorom Matovičom, sa príliš nechce vládnuť ani Sieti, ani Bélovi Bugárovi.

V každom prípade, Sieť sa v posledných prieskumoch šplhá k štrnástim percentám a zdá sa, že by mohla uhrať dobrý volebný výsledok.

Teda, ak sa v týchto dvoch týždňoch ešte neobjaví nejaká Zámocká.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie