Denník N

Päť grafov, ktoré ukazujú, ako vojna zničila Sýriu

Foto – AP
Foto – AP

Očakávaná dĺžka života sa vrátila o polstoročie späť, ekonomika spadla o 63 percent.

Bloger Mahmúd al-Muftí má 33 rokov a žije v Damasku. Situáciu v Sýrii prirovnáva k hre Samuela Becketta Čakanie na Godota.

„Sú tu všetky postavy. Všetci čakáme na tohto neznámeho Godota. Nevieme, kto je alebo čo spraví, aby zmenil situáciu, ale čakáme naňho už päť rokov. Pretože sa nedá robiť nič iné, iba čakať,“ napísal 33-ročný Sýrčan pre stránku ideas.ted.com.

Dohoda z Mníchova o prímerí podpísaná aj Ruskom a Spojenými štátmi dáva Mahmúdovi novú nádej. Sýria by ju už potrebovala. Za tých päť rokov čakania sa zmenila ako máloktorá krajina.

Presnejší opis súčasnej ekonomickej a sociálnej situácie v Sýrii priniesla vo štvrtok správa neziskovej organizácie Sýrske centrum pre politický výskum.

Správa šokuje najmä počtom ľudí, ktorí na následky vojny zahynuli. OSN uvádza 250-tisíc mŕtvych, správa centra tento počet takmer zdvojnásobila na cifru 470-tisíc. Štyristotisíc ľudí zahynulo priamo na následky násilia, 70-tisíc nepriamo na nedostatok zdravotnej starostlivosti, jedla či čistej vody. Zranilo sa 1,9 milióna ľudí.

Znamená to, že pre vojnu zahynul či sa zranil každý desiaty obyvateľ Sýrie. Viac ako polovica ľudí 22-miliónového národa je na úteku, štyri milióny ušli za hranice.

Aj tí, ktorí nemuseli utiecť, nežijú normálny život. „Mám štvorročného syna a dvojročnú dcéru. Obaja sa narodili počas vojny. Obaja čakajú so mnou, kedy budeme môcť žiť normálny život. Čoskoro sa môžu začať pýtať, kedy to bude. Spýtajú sa dva-, trikrát a potom pochopia, že na tú otázku im nik neodpovie,“ dodal Mahmúd, ktorý žije v hlavnom meste.

Krajinu, ktorá bola pred vojnou jedna z najvyspelejších v regióne, vojna zasiahla aj ekonomicky. Celkové škody vyrátala organizácia na 254 miliárd amerických dolárov, čo je skoro päťnásobok toho, čo krajina vyprodukovala v roku 2010. V tejto sume je všetko od poklesu HDP po zvýšené výdavky na armádu.

Nezamestnanosť bola vlani vyše 50 percent a zhruba dve tretiny Sýrčanov prišli o zdroj živobytia.

Do chudoby sa prepadlo 85 percent všetkých obyvateľov, z toho 69 percent žije v extrémnej chudobe. A tretina ľudí žije v takej chudobe, že má problém zabezpečiť jedlo pre svoju domácnosť.

Asi polovica školopovinných detí v krajine momentálne nechodí do školy. „To bude mať dramatický dosah na budúcnosť krajiny,“ píše sa v správe.

Očakávaná dĺžka dožitia klesla v krajine zo 70 na 55 rokov. V kvalite života podľa Human Developement Index sa krajina prepadla medzi najhoršie na svete (173. miesto zo 187 krajín).

„Vojna je hrozná, chudoba je hrozná, život tu v súčasnej ekonomickej situácii je hrozný, zdravotná situácia je hrozná. A čakanie neznámeho je tiež hrozné. Krajina a ľudia si zaslúžia niečo lepšie,“ dodal sýrsky bloger.

 

 

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie