Denník N

Do kín ide utáraný superhrdina, pocta Ejzenštejnovi aj muzikál Michala Davida

Cez víkend sa môžete vybrať na sedem filmových noviniek.

Deadpool

Keď bývalému členovi špeciálnych jednotiek diagnostikovali rakovinu, absolvoval experimentálnu liečbu v rámci programu Weapon X, vďaka čomu prežil a navyše získal schopnosť rýchleho samouzdravovania. Ostalo mu ale trvalé znetvorenie a tak vo svojom novom kostýme prijal meno Deadpool. Napriek tomu, že jeho obleku chýba otvor na ústa, je z neho jeden z najutáranejších superhrdinov, ktorý si navyše, asi ako jediný uvedomuje, že je súčasťou komiksu, alebo v tomto prípade filmu a dáva to najavo. Prvýkrát v histórii série X-Manov je snímka neprístupná mládeži do 15 rokov.

Ejzenstein v Guanajuate

Hoci britský filmár Peter Greenaway už pred mnohými rokmi vyhlásil, že film je mŕtvy, svoje filmy, prekračujúce bežné divácke očakávania, nakrúca doteraz. Tentokrát sa podujal vzdať hold veľkému sovietskemu filmárovi – motážnikovi Sergejovi Ejzenštejnovi. V prvej časti plánovanej trilógie si vybral rok 1931, keď mal Ejzenštejn 33 rokov a v Mexiku zamýšľal nakrútiť dokumentárnu snímku Nech žije Mexiko! Sústredí sa na desať dní, ktoré ho vtedy natrvalo ovplyvnili a formovali.

https://www.youtube.com/watch?v=Wr8e4L24gjk

Hundroš

Po výbornej dráme Levie srdce, ktorá bola v našich kinách minulý rok, prichádza fínsky režisér Dome Karukoski s rovnako dobrou komédiou na spôsob krokodíla Dundeeho. Starý muž, bytostne presvedčený, že dobre už bolo, dnešný svet je postavený na hlavu a nedá sa mu rozumieť, musí kvôli úrazu odísť zo svojho dedinského domu do Helsínk. Neodvratná konfrontácia s moderným mestským svetom je bolestivá nielen pre človeka, ktorého svet sa zastavil v roku 1953, ale aj pre jeho okolie.

Harold

Jedno nórske príslovie hovorí: „Nie je dôležité vyhrať, ale poraziť Švédov.“ Rivalita medzi Nórskom a Švédskom, ktorú jej obyvatelia neberú príliš vážne, je vo svete pomerne dobre známa a často sa táto téma, na rôzne spôsoby, objavuje aj vo filmoch. Nórsky režisér a scenárista Gunnar Vikene rozpráva príbeh Harolda, ktorého nábytkárska firma skrachuje vďaka švédskemu reťazcu IKEA. Situáciu sa rozhodne riešiť svojsky. Unesie zakladateľa veľkej spoločnosti, no na jeho prekvapenie sa nábytkársky magnát príliš nebráni.

Bella a Sebastian 2

Pokračovanie dojímavého príbehu chlapca a jeho vernej psej kamarátky sa odohráva na jeseň roku 1945, po skončení 2. svetovej vojny v savojských Alpách. Desaťročný Sebastian čaká na návrat Angeliny, ktorá mu bola druhou matkou. Lietadlo, ktorým cestovala sa však zrútilo do hlbokého lesa a keďže neverí, že mohla zahynúť, vydáva sa ju hľadať spolu so svojim starým otcom. Cesta plná prekážok a skúšok ho privedie k tajomstvu, ktoré mu zmení život.

Ako byť single

Americká romantická komédia sa odohráva v New Yorku, meste, ktoré nikdy nespí a je plné osamelých ľudí, ktorí hľadajú toho správneho človeka. Dve kamarátky síce spája to, že nemajú stáleho partnera, no ich predstavy o tom, ako naložiť so statusom single dievčaťa, nemôžu byť odlišnejšie.

Decibely lásky

Romantický muzikál s pesničkami Michala Davida rozpráva príbeh troch generácií, prežívajúcich svoje túžby, sny, nádeje a sklamania a stále neprestávajú veriť v lásku, priateľstvo a ľudské porozumenie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie