Denník N

Malária, zika, žltá zimnica. Malo by ľudstvo vyhubiť komáre?

Komár Aedes aegypti. Foto – TASR/AP
Komár Aedes aegypti. Foto – TASR/AP

Každoročne zomrie až milión ľudí na choroby, ktoré prenášajú komáre. Vedci diskutujú, či by bolo správne nebezpečné druhy odstrániť.

Poznáme okolo 3500 druhov komára. Väčšina z nich nechá ľudí na pokoji. Ľudská krv je potravou iba pre samičky, aj to len pre šesť percent z nich. Z nich tri druhy prenášajú na ľudí choroby. Aj toto malé číslo má pre nás často katastrofálny dosah.

„Polovici svetovej populácie hrozí riziko chorôb, ktoré prenášajú komáre,“ cituje BBC Francesa Hawkesa z Inštitútu prírodných zdrojov na univerzite v Greenwichi. „Majú nevýslovný vplyv na ľudské utrpenie.“

Od horúčky dengue k vírusu zika

Každoročne zomrie až milión ľudí na choroby, ktoré prenášajú komáre. Patrí k nim najmä malária, horúčka dengue a žltá zimnica.

Len na maláriu zomrie ročne až 500-tisíc ľudí, milióny ďalších ľudí ochorejú. Pre deti na celom svete ide o jednu z hlavných príčin úmrtia. Okrem ľudských životov ničí aj rozpočty. Afriku stojí choroba ročne 10 miliárd dolárov, v USA vynaložia každoročne na kontrolovanie komárov stámilióny dolárov.

Čo sa týka vírusu zika, vedci predpokladajú, že vedie k mikrocefálii. Ide o neurologickú poruchu, pri ktorej sa dieťa narodí s nezvyčajne malou hlavou. To vedie k tomu, že mozog dieťaťa sa nevyvíja správne.

Kolumbia minulý týždeň potvrdila, že nakazených je viac ako 2100 tehotných žien. Od mája sa zika šíri naprieč celou Južnou Amerikou. Prvý prípad už potvrdili aj v Španielsku. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by do konca roka mohol počet nakazených na svete vzrásť až na štyri milióny.

Komáre sú jedinými živočíchmi, ktoré zabijú viac ľudí  ako človek zabije ich ako my sami. (opravené 16.2.2016) Nebolo by preto výhodné, aby sme vyhubili komáre, ktoré na ľudí prenášajú nebezpečné choroby? „Zachránilo by to milión životov a genetická rozmanitosť rodiny komára by sa znížila len o jedno percento,“ uvádza vo svojom komentári pre New York Times biologička Olivia Judson. 

Nebezpečné komáre

Aedes aegypti – šíri choroby vrátane vírusu zika, žltej horúčky či horúčky dengue. Vyskytuje sa v tropických a subtropických regiónoch po celom svete.

Aedes albopictus – prenáša žltú horúčku a horúčku dengue, ako aj vírus západonílskej horúčky. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, žije aj v tropických a subtropických regiónoch sveta.

Anopheles gambiae – komár africkej malárie, jeden z najúčinnejších prenášačov chorôb

Prvé úspechy v boji proti komárom hlásia vedci z Oxfordskej univerzity a biotechnickej firmy Oxitec. Podarilo sa im geneticky modifikovať samce komára Aedes aegypti. Prenáša vírus zika aj horúčku dengue.

Takto geneticky modifikované komáre v sebe nesú gén, ktorý zastavuje vývoj ich potomkov. Druhá generácia komárov uhynie, skôr ako sa dokáže znova reprodukovať.

Viac ako tri milióny takto modifikovaných komárov umiestnili v rokoch 2009 až 2010 na Kajmanské ostrovy. Podľa Oxitecu tu došlo až k 96-percentnému poklesu komárov v porovnaní s okolitými oblasťami. Test zopakovali aj v Brazílii, kde počet komárov klesol o 92 percent.

A títo vedci neboli jediní. „Bola to naozaj revolučná zmena,“ cituje Guardian Andreu Crisantiho, parazitológa z Imperial College London, ktorý upravil gén komára druhu Anopheles gambiae, prenášajúceho maláriu. „Gén dokážeme upraviť s neobvyklou presnosťou.“ Podľa neho by podobné postupy mohli uplatniť aj na iné druhy komárov.

Potravinový reťazec a úloha človeka

Bolo by vyhubenie časti komárov bezpečné? „Prináša to so sebou nežiadúce vedľajšie účinky,“ cituje BBC Phila Lounibosa, entomológa (štúdium hmyzu) z Floridskej univerzity. „Komáre sa väčšinou živia rastlinným nektárom, sú dôležitými opeľovačmi. Sú aj zdrojom potravy pre vtáky a netopiere, zatiaľ čo ako larvy ich konzumujú ryby a žaby. Toto by mohlo ovplyvniť potravinový reťazec.“

Podľa vedca Davida Quammena sú dažďové pralesy domovom väčšiny rastlín a živočíchov, no ohrozuje ich umelé ničenie, za ktorým je človek. „Za posledných 10-tisíc rokov nezabránilo tejto katastrofe nič tak ako komáre,“ povedal Quammen.

Komáre ako zdroj potravy či opeľovače by však mohli rýchlo nahradiť iné druhy. „Nekončíme na pustatine zakaždým, keď zmizne nejaký druh,“ uvádza Olivia Judson. „Odstránenie jedného druhu niekedy spôsobí posuny v populáciách iných druhov – ale inak to nemusí znamenať niečo horšie.“

Na druhej strane, vyhubené komáre by mohol nahradiť iný druh, ktorý bude rovnako alebo dokonca ešte viac nebezpečný pre ľudské zdravie a choroby bude šíriť ešte rýchlejšie.

Nemožné riešenie?

Aj keď úspech zníženia počtu komárov v menších oblastiach je viditeľný, mnohí vedci hovoria, že vyhubiť celý druh je prakticky nemožné.

„Pokusy s geneticky modifikovanými komármi boli malým úspechom, ale spôsobili, že len malá oblasť bola zamorená modifikovaným hmyzom,“ uviedol Hawkes. „Docieliť, aby sa samičky párili so sterilnými samcami vo veľkom priestore, by bolo veľmi náročné. Namiesto toho by sme mali hľadať kombináciu s inými technikami.“

Na inovatívnych metódach sa pracuje po celom svete. Napríklad vedci na Londýnskej škole hygieny a tropickej medicíny skúmajú, ako sú samičky priťahované k určitým telesným pachom. Výsledky by im mohli poslúžiť na vytvorenie účinnejších repelentov.

Inou metódou môže byť posilnenie odolnosti komárov proti parazitom, ktoré spôsobujú ochorenia. Napríklad v Austrálii sa v rámci programu na elimináciu horúčky dengue bežne používa baktéria, ktorá znižuje schopnosť komárov prenášať ochorenia medzi ľuďmi.

Netreba zabúdať ani na lieky. Uganda nedávno ohlásila 50-percentný pokles úmrtnosti vďaka bezplatným liekom proti malárii. Možno práve tento spôsob bude nakoniec vhodnejší ako investície do nových technológií a ešte len pripravovaných pokusov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie