Denník N

Väčšinu učiteľov na balkón parlamentu nevpustili, ovládol ho fanklub Smeru

Učiteľov s sestry kontrolovali, ale na balkón nepustili. Foto - TASR
Učiteľov s sestry kontrolovali, ale na balkón nepustili. Foto – TASR

Mimoriadnu schôdzu k školstvu a zdravotníctvu si chceli z balkóna parlamentu pozrieť učitelia a zdravotné sestry. Čakali márne, zamestnanci pred nich pustili fanúšikov vládnej strany.

Fanúšikovia vládneho Smeru majú v parlamente výsostné postavenie. Do budovy ich pustili prednostne a nechali ich obsadiť balkón rokovacej sály.

Učiteľov, ktorí si prišli vypočuť rozpravu z mimoriadnej schôdze parlamentu, nechali zamestnanci parlamentu vo štvrtok ráno čakať vo vestibule takmer hodinu a potom už pre nich na balkóne miesto nebolo. Zamestnancom parlamentu nepriamo šéfuje jeho predseda Peter Pellegrini a priamo ďalší nominant Smeru Daniel Guspan.

Video: Na balkón v parlamente Smer najskôr púšťal vyvolených
autor: Eugen Korda/.týždeň

Učiteľky nechali čakať

„Naše kolegyne tam boli už od štvrť na desať. Nechceli ich vpustiť a dokonca ani zaregistrovať s tým, že vraj majú ohlásenú skupinu,“ hovorí Jana Ftáčnik Pastorková z Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá s pedagógmi na recepcii parlamentu čakala.

Schôdza sa mala začať až o jedenástej, takže učitelia a sestry boli na vrátnici prví. Pustili ich až po viac ako hodine čakania s tým, že je balkón s 30 miestami pre verejnosť plný. „Novinári nám však poslali fotku úplne prázdneho balkóna.“

Keďže učitelia a sestry, ktorých prišlo do parlamentu asi päťdesiat, na balkón nemohli, poslali ich do kinosály, kde sledovali priamy prenos zo schôdze na plátne o poschodie nižšie, než je rokovacia sála. Nevideli tak priamo na poslancov, ako by videli z balkóna.

Provokatéri a transparent

Na balkón sa dostalo iba deväť učiteľov a sestier, ktorých so sebou zobrali poslanci Siete a SaS Miroslav Beblavý a Martin Poliačik. „Privítali nás tam provokatéri. Miesto na sedenie nebolo voľné ani jedno a po schodoch si porozkladali bundy, aby sme si nemohli sadnúť ani tam,“ opisuje Ftáčnik Pastorková. Potom sa začala slovná roztržka. „Kričali na nás, nech vypadneme, ponižovali nás.“ Dokonca im z rúk trhali transparent. Učiteľka si myslí, že išlo o zaplatených ľudí.

Hovorca parlamentu Martin Dorčák reportérovi .týždňa tvrdil, že všetkých začali púšťať až o 10.45 a že nikoho nepustili skôr. „Brána Národnej rady sa otvorila pre všetkých rovnako,“ povedal. Po námietkach, že niektoré skupiny sa dostali do parlamentu skôr, povedal, že to môžu preveriť.

Popoludní Dorčák tvrdil, že nikto učiteľov a sestry nediskriminoval. Vraví, že na balkóne neskončila žiadna ohlásená skupina, ale zrejme ľudia, ktorých do budovy zobrali poslanci, čo je ich právo.

„Nepustili sme skôr iných ľudí,“ tvrdí Dorčák.

O 10.45 podľa neho začali púšťať dnu ľudí „štandardne ako pri každej inej schôdzi“. Podľa Dorčáka boli na balkóne ľudia, ktorých pustili ako verejnosť s modrými visačkami, ale aj hostia jednotlivých poslancov. Hovorca parlamentu vraví, že boli z rôznych poslaneckých klubov. Tvrdí, že nešlo o žiadnu „ohlásenú skupinu“.

To, že zamestnanci vpustili skôr iných ľudí ako sestry a učiteľov, však Denníku N povedali nielen oni sami, ale aj viacerí novinári, ktorí tam čakali s nimi. Na videu .týždňa napríklad jeden z mladých mužov na balkóne hovorí, že ho tam priviedol esbéeskár. Po poznámke, že ho videli nie s esbéeskárom, ale s úradníčkou, nevie reagovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Výpovede sestier

Slovensko

Teraz najčítanejšie