Denník N

Starajú sa o ne, dávajú im jesť aj piť. Pre Thajčanov sú bábiky ako ich deti

Bábiky Luk Thep majú pre mnoho Thajčanov magický význam. Foto: Twitter, Traveller24_SA
Bábiky Luk Thep majú pre mnoho Thajčanov magický význam. Foto: Twitter, Traveller24_SA

Bábiky veľmi podobné skutočným deťom nosia na verejnosti aj celebrity, pre Thajčanov majú magický význam.

Vo väčšine kútov sveta predstavuje bábika obyčajnú hračku, s ktorou sa rady hrajú najmä dievčatá. V istom veku však pochopia, že bábika sa s nimi neporozpráva a ani nezastúpi rolu najlepšej kamarátky, a prirodzene ju odložia bokom.

V Thajsku je však úplne bežné, že sa aj dospelí starajú o svoje bábiky – takzvané Luk Thep – akoby to boli ich skutočné deti. Kŕmia ich, obliekajú, češú a dokonca s nimi aj cestujú.

Nízkonákladová spoločnosť Thai Smile začala pre bábiky Luk Thep v januári predávať letenky, aby si ich majitelia mohli v lietadle pohodlne usadiť vedľa seba. Často sa totiž stávalo, že bábiky skončili v batožinovom priestore nad hlavami majiteľov, čo sa im vôbec nepáčilo.

Úrady to však thajským aerolinkám veľmi rýchlo zatrhli – bábika vraj nie je človek, a preto musí byť pred štartom a pristátím lietadla riadne uskladnená.

Prinesie im šťastie

Thajčania však tento trend vnímajú veľmi vážne, a preto majú bábiky vyhradené špeciálne miesta v reštauráciach, ktoré pre ne pripravujú bufety vrátane červeného bublinkového nápoja. Ten totiž majú bábiky Luk Thep „najradšej“.

Mániu rozpútali ešte v minulom roku thajské celebrity, ktoré sa so svojimi bábikami začali objavovať na verejnosti. Fotili si ich a zdieľali na sociálnych sieťach, vďaka čomu ich ľudia začali vo veľkom napodobňovať.

Luk Thep však pre Thajčanov nie je len obyčajná hračka, ale bábika s ľudskou dušou. Veria, že ak sa o ňu budú starať ako o vlastné dieťa, prinesie im to v živote šťastie. Populárne sú napodobneniny bábätiek, ale aj starších detí.

O nechcené bábiky sa starajú mnísi

Ako to však už býva, človeku sa občas prestane v živote dariť. Vtedy sa majitelia bábik zľaknú a sú natoľko poverčiví, že sa svojej bábiky chcú zbaviť. O nepotrebné a opustené bábiky sa potom starajú mnísi, ktorých zbierka sa v poslednom čase značne rozrastá.

Thajskí mnísi si preto pre ne vyhradili izbu v chrámovej veži a naďalej bábikám servírujú ich obľúbený červený nápoj. Jeden z mníchov pre BBC vysvetlil, že majitelia ich opúšťajú zo strachu, že im bábiky prinesú ďalšie nešťastia. Zároveň však vedia, že ich mnísi budú akceptovať a zabezpečia im dostatok „miesta na život“.

Bábiky sa niekedy len veľmi ťažko dajú rozoznať od skutočných detí. Možno ich kúpiť v rôznych veľkostiach a ich cena sa pohybuje od päťdesiat až po desaťtisíce dolárov za kus. Hoci sa väčšina z nich do Thajska dováža, bábiky prejdú špeciálnym rituálom, počas ktorého sa im má implementovať duša dieťaťa.

K súčasnej mánii bábik sa negatívne vyjadril thajský premiér Prayuth Chan-ocha. Ten na konci januára povedal, aby dospelí neplytvali peniazmi na nereálne plastové deti.

BBC priniesla príbeh Thajčanky Mananye Boonmi, ktorá tieto bábiky predáva aj za tisíc dolárov. Ich magickú moc si vraj uvedomila iba pred štyrmi rokmi, keď mala pri predávaní suvenírov pocit, že sa jej jedna z bábik snaží pomôcť.

Viera v magickú silu bábik sa v Thajsku traduje stovky rokov. V minulosti liečitelia využívali mŕtvy ľudský plod, ktorý potom vysušili, nalakovali a pozlátili. Verili, že ak sa oň budú starať, obliekať ho a kŕmiť, prinesie im to magickú moc.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie