Denník N

Nečudujme sa, že Smer už hrá vabank

Riziko trestného stíhania šéfov Ficovej strany je také veľké, že dobrovoľne z vlády neodídu.

Ak sa človek dostane do situácie, že mu hrozí väzenie alebo útek do emigrácie, zbytočne s ním budete diskutovať o tom, ako by mohol zlepšiť svet. Aby sa neprezradil, bude sa tváriť, že ho vaše reči o budúcnosti krajiny vzrušujú. V skutočnosti bude len kombinovať, ako zakryť dôkazy svojej viny.

A ak je ten človek pri moci, bude sa, samozrejme, za akúkoľvek cenu snažiť, aby pri nej ostal. Lebo v našich končinách mu najmä politická moc môže zabezpečiť beztrestnosť. Ak sa nechceme čoskoro rozplakať nad vlastnou naivitou, mali by sme takým spôsobom uvažovať o kľúčových motívoch rozhodovania najvyšších pohlavárov Smeru.

Vládnuca strana bola pri moci osem z posledných desiatich rokov. Jej vládnutie je kombináciou systematického kradnutia, relatívne efektívneho hasenia vzniknutých problémov a postupného barikádovania sa vo všetkých zložkách moci v krajine.

Zlodejiny Smeru automaticky vytvárajú stovky, ak nie tisícky svedkov, ktorí v súčasnosti mlčia, lebo sa boja a nemajú rozumný dôvod veriť polícii alebo prokuratúre. Predstavme si však, že by Smer prišiel o absolútnu moc a ministrom vnútra by sa stal napríklad Procházka, Figeľ, Žitňanská alebo Lipšic.

V tom momente by bolo len otázkou času, kedy by sa objavil niekto dôveryhodný, kto by s dôkazmi začal rozprávať o korupcii v okolí napríklad Fica, Kaliňáka, Počiatka či Žigu (nielen Pašku).

Najvyšším ľuďom v Smere, respektíve ich najbližším spolupracovníkom by sa tak mohlo stať, že spať by šli vo svojom svete neobmedzených možností a zobudili by sa v cele. Napríklad správy z Bulharska, Rumunska či zo Srbska sú plné takýchto príbehov.

Vedenie Smeru je v podobnej situácii ako Vladimír Mečiar tesne pred pádom, keď sa staral najmä o amnestie pre najbližších. Azda okrem toho, že predseda Smeru je v oveľa lepšej mentálnej aj fyzickej kondícii ako Mečiar v posledných mesiacoch premiérovania, a preto má Fico na rozdiel od šéfa HZDS veľkú šancu, že si moc udrží.

Smer je vo fáze, keď sa už nemôže dobrovoľne vzdať kontroly polície, prokuratúry, SIS a finančnej správy (správy z Cypru). Stačí, aby jedna z týchto zložiek prešla na niekoľko mesiacov pod iné vedenie, a hlavy Smeru by boli vo veľkom ohrození. Preto ich v tejto veci ku kompromisu nik nedotlačí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie