Denník N

Učiteľ náboženstva z Kotlebovej kandidátky mal kampaň v škole

Letáky kandidáta ĽSNS a učiteľa v bratislavskej škole rozdali žiakom. Kampaň v školách zákon zakazuje.

Kandidát Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko mal kampaň na základnej škole v Bratislave.

Žiak zo školy pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou na Vlasteneckom námestí prišiel domov s predvolebným letáčikom, na ktorom je učiteľ náboženskej výchovy Anton Čulen.

Rodič, ktorý nechcel byť menovaný, hovorí, že žiak dostal leták v škole od Čulena.

Kandidát: To sa nemôže? Dostali ich

Čulen tvrdí, že letáky v škole nerozdával. Ako sa k nim však deti dostali, vysvetliť nechcel. „Keby som náhodou aj niekomu niečo rozdával, to sa akože nemôže? No, dostali ich. Majú ich.“

Činnosť a propagáciu strán v školách zákon zakazuje, ministerstvo školstva tvrdí, že na jeho dodržiavanie má dozerať riaditeľ.

Riaditeľka školy Pavla Pravňanská odkázala, že informácie o svojich zamestnancoch neposkytne.

Inšpekcia: Letáky sú zakázané

Hlavná školská inšpektorka tvrdí, že ak učiteľ – kandidát prinesie do školy letáky svojej strany a rozdáva ich, je to propagácia strany. Na učiteľa môže podať sťažnosť rodič žiaka, prípadne aj iná osoba. Sťažnosť však rieši riaditeľ. Ak by nekonal, ďalej ju preberie školská inšpekcia.

„Deti sa ma pýtajú, či kandidujem alebo nekandidujem. Vidia to, je to v médiách. Teraz akože čo s tým mám urobiť? Mám si zobrať dovolenku do volieb?“ odkázal Čulen. Ďalej sa o rozdávaní letákov rozprávať nechcel.

Päťdesiatročný učiteľ Anton Čulen kandiduje do parlamentu z 38. miesta na kandidátke ĽSNS. Politicky bol aktívny aj v minulosti, v roku 2013 sa chcel stať bratislavským županom či poslancom za Magnificat Slovakia. Od roku 2012 vedie boj za voľnú nedeľu v združení Aliancia za nedeľu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie