Denník N

Fica na balkóne bránila bývalá komunistka a jeho spolustraníčka

Vlasta Pinterová. Foto – .týždeň
Vlasta Pinterová. Foto – .týždeň

Vlasta Pinterová, ktorá nadávala učiteľom, sestrám aj novinárom z parlamentného balkóna, je bývalá členka KSS, SDĽ a kandidátka Smeru v Bratislave.

Na balkóne parlamentu patrila vo štvrtok členka Smeru Vlasta Pinterová k najaktívnejším podporovateľom vládnej strany a napádala učiteľov, čo sa prišli pozrieť na schôdzu parlamentu, ktorá bola o učiteľoch a zdravotných sestrách.

Právo na štrajk však Pinterová uznáva. „Ale prečo neštrajkovali za pravicovej vlády? Prečo štrajkujú teraz, keď sa im zvýšilo? Ja môžem plakať, ja môžem nadávať. Ja si môžem od roku 1989 zarábať len tak, že pôjdem upratať niekomu, aby sme prežili,“ hodnotí uplynulé roky po položení otázky, či uznáva právo ľudí štrajkovať.

Video: Na balkón v parlamente Smer najskôr púšťal vyvolených
(Vlasta Pinterová od 6:35) autor: Eugen Korda/.týždeň

Členka strany

Pinterová bola v komunistickej strane, potom vstúpila do Strany demokratickej ľavice (SDĽ) a teraz je v Smere. Je aktívna, bola napríklad aj členkou petičného výboru za jednu zdravotnú poisťovňu, šéfkou Socialistického zväzu žien pri KSS aj tajomníčkou Spoločnosti priateľov Kuby na Slovensku. Za Smer kandidovala v bratislavských komunálnych voľbách v roku 2006 aj 2010.

Vo štvrtok sa v parlamente prednostne dostala na balkón, zatiaľ čo učitelia pri vstupe do Národnej rady čakali na kontrolu a zapísanie sa, hoci boli na mieste prví. Na balkón, čo je jediné miesto, odkiaľ môže verejnosť naživo sledovať dianie v poslaneckej sále, sa tak dostalo len niekoľko z nich. Pinterová im nadávala, rovnako aj novinárom. Jednému z lídrov štrajkujúcich učiteľov Vladimírovi Crmomanovi sa pokúšala vytrhnúť transparent s logom Iniciatívy slovenských učiteľov. Na Eugena Kordu z .týždňa kričala, že je „piata kolóna“, a ľutovala, že nespadol zo schodov.

Pinterová veľa sympatií k protestujúcim skupinám nemá. „Ľudia sú znechutení z toho, že keď prídu k lekárom, tak tie sestričky sú arogantné a správajú sa ako polobohovia. Poznám ľudí, ktorí pre sestričky už ani k lekárovi nechodia,“ hovorí Pinterová. A čo robia, keď nejdú k lekárovi? „Chodia po ľudových liečiteľoch, šamanoch, platia si za to a hovoria, že im je lepšie ako z tých chemických liekov.“

Na vstup do komunistickej strany čakala osem rokov. „Musela som dokázať, že som schopná.“ Hovorí, že je inštruktorka a lektorka. „Mala som socialistický záväzok. Vstupovala som do internátov a zadarmo som prednášala pre študentov. A oni stále len daj, daj, daj. Čo urobili pre tie deti?“ hovorí o učiteľoch. So školstvom mala pri výchove svojich detí zlú skúsenosť. Spomína napríklad, ako od nej učiteľka pýtala maďarskú klobásu.

Najviac sa jej v diskusii poslancov pozdával Štefan Kuffa z OĽaNO, ktorý učiteľom napríklad pripomínal, že štrajkovať mali počas zimných prázdnin, ktoré trvali 19 dní. „Keď diskutoval, tak vecne.“ O chvíľu už hovorí, že „tí, ktorí sa búchajú do hrude, akí sú kresťania, tí sú najhorší“.

Fica pozná ešte z právnickej fakulty

Roberta Fica vraj pozná tridsať rokov, ešte spred roku 1989 z právnickej fakulty. „Veď sa chodilo diskutovať, to nebolo tak ako je dnes, že sa chodí do ulíc len nadávať,“ odpovedá na otázku, čo tam spolu robili. „Vždy čo povie, to platí. Je nekompromisný a nemám rada, keď sa o ňom vymýšľajú sprostosti, pretože to vôbec nie je pravda. My sme v jednej strane boli, sme a dúfam, že aj budeme. My sme ho v SDĽ navrhovali za predsedu.“

Hovorca Národnej rady Martin Dorčák tvrdil, že smerácki podporovatelia sa na balkón dostali ako hostia poslancov, a nie ako verejnosť. Nikoho podľa neho pri vstupe nediskriminovali.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie