Denník N

Do školy v Šarišských Michaľanoch sa vráti riaditeľka, ktorá segregovala

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Obec sa rozhodla riešiť patovú situáciu s dvomi riaditeľmi jednej školy radikálne. Riaditeľ, ktorý vytvoril zmiešané triedy s rómskymi deťmi a deťmi z majority, skončil.

Starosta Šarišských Michalian Vincent Leššo tento týždeň odvolal riaditeľa tamojšej školy Jaroslava Valaštiaka.

O základnej škole v Šarišských Michaľanoch slovenské súdy ako o prvej rozhodli, že segreguje deti. Rómov dávali do samostatných tried.

„Áno, dali sme si vypracovať právnu analýzu, ktorá nám prikazovala rešpektovať rozhodnutie súdu,“ potvrdil pre Denník N starosta Leššo s tým, že sa musia riadiť Zákonníkom práce.

Od februára sa tak na čelo školy, o ktorej písali v súvislosti so segregáciou aj prestížne noviny  New York  Times, vráti bývalá riaditeľka školy Mária Cvancingerová.

Tú v marci 2012 odvolali z funkcie po prelomovom rozhodnutí súdu.

Cvancingerová sa proti tomu odvolala a súd uznal, že prišla o prácu nezákonne. Odvtedy mala obec prakticky dvoch riaditeľov školy, ktorým musela vyplácať mzdu.

Súčasný riaditeľ školy chce ale o svoje miesto bojovať.

„ Bol som požiadaný, aby som odovzdal pani riaditeľke agendu, ale neurobil som to,  pretože stále mám platný menovací dekrét a  právo vykonávať túto funkciu,“ reagoval Valaštiak na radikálne konanie starostu.

Dohodu odmietajú

Nevylúčil, že sa bude súdiť s obcou ako jeho predchodkyňa.  Valaštiak spoločnú dohodu s Cvancigerovou odmieta.

Podľa neho urobil chybu starosta a musí nájsť aj správne riešenie.

„Prišiel som do školy riešiť segregáciu a diskrimináciu Rómov, to sa mi aj podarilo,“ obhajuje svoju pozíciu Valaštiak a dodáva, že v pondelok príde do školy ako riadny zamestnanec.

V škole s vyše štyristo žiakmi, z ktorých dve tretiny tvoria rómske deti z osady, mali počas úradovania Cvancigerovej triedy len pre rómske deti a deti z majority. Obe skupiny žiakov mali aj rozdelené  ihriská a rómske deti dostávali na obed iba suchú stravu.

„Tento rok máme osemnásť prváčikov, z toho polovica sú rómski žiaci a druhú polovicu tvoria deti z majority,“ opísal Valaštiak jeden z úspechov desegregácie.

Do školy budú chodiť kontroly

Ministerstvo školstva do personálnych otázok na škole v  Šarišských Michaľanoch hovoriť nebude. Po zmene vedenia plánuje kontroly. Škola vlani dostala od ministerstva vyše tritisíc eur na multikultúrne aktivity.

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie