Denník N

Mestské zásahy: Oddychové plató na Židovskej

Zelené plató medzi hradbami a Židovskou ulicou, ako ho navrhuje ateliér Vallo Sadovský. A to je len jeden z nápadov architektov, ktoré mesto pri riešení problematickej Židovskej ulice ignoruje. Vizualizácia – VSA
Zelené plató medzi hradbami a Židovskou ulicou, ako ho navrhuje ateliér Vallo Sadovský. A to je len jeden z nápadov architektov, ktoré mesto pri riešení problematickej Židovskej ulice ignoruje. Vizualizácia – VSA

Premostenie Staromestskej ulice je stará bratislavská téma. Žiadnemu developerovi sa do toho ísť neoplatí, iniciatívu musí prevziať mesto. Vytvoriť by mohlo zelené plató – oddychovú zónu a zároveň spájajúci prvok medzi hradbami a Židovskou ulicou.

Druhé bratislavské Mestské zásahy priniesli 95 nápadov, ako zmeniť Bratislavu k lepšiemu. Postupne vám ich predstavíme. Autormi pôvodného konceptu Mestské zásahy sú architekti a aktivisti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.

16. Oddychové plató Židovská

Premostenie Staromestskej ulice je stará bratislavská téma. Pre mesto dôležitá dopravná tepna radikálnym spôsobom rozdeľuje územie historického jadra a aj napriek tomu, že pamiatkári oceňujú výrazne odhalené hradby a existujúcu stopu pôvodnej vodnej priekopy, je toto rozdelenie jednou z tráum nášho mesta.Po viacerých pokusoch o zastavanie tohto priestoru, ktoré sa odohrali v rovine architektonických alebo urbanistických štúdií a vízií, sme prišli k poznaniu, že nie je možné priestor zastavať tak, aby sa investícia napríklad súkromnému developerovi vrátila. Je jasné, že ak chceme niečo urobiť s touto „ranou“, je nutné, aby iniciatívu zobralo do rúk práve mesto a vytvorilo v danom priestore niečo, čoho pridaná hodnota presahuje hodnotu finančného zisku jednotlivca, tým, že to bude zásah prospešný pre všetkých obyvateľov, ktorých „zisk“ bude napríklad v lepšej možnosti a kultúrnosti používania mesta.

Navrhujeme pomocou cenovo dostupných prefabrikovaných betónových systémov premostiť v prvej fáze Staromestskú ulicu v šírke 21,5 metrov a vytvoriť tak zazelenené plató, ktoré by slúžilo ako predpolie mestským hradbám a zároveň ako pohodlný oddychový bod v meste a na Židovskej ulici.

Autori: Vallo Sadovsky Architects (Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Branislav Husárik, Peter Janeček, Tomáš Bartko, Silvia Rosíková, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Viliam Zajíček)

 

0001

 

0001

 

0001

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie