Denník N

Mestské zásahy: Oddychové plató na Židovskej

Zelené plató medzi hradbami a Židovskou ulicou, ako ho navrhuje ateliér Vallo Sadovský. A to je len jeden z nápadov architektov, ktoré mesto pri riešení problematickej Židovskej ulice ignoruje. Vizualizácia – VSA
Zelené plató medzi hradbami a Židovskou ulicou, ako ho navrhuje ateliér Vallo Sadovský. A to je len jeden z nápadov architektov, ktoré mesto pri riešení problematickej Židovskej ulice ignoruje. Vizualizácia – VSA

Premostenie Staromestskej ulice je stará bratislavská téma. Žiadnemu developerovi sa do toho ísť neoplatí, iniciatívu musí prevziať mesto. Vytvoriť by mohlo zelené plató – oddychovú zónu a zároveň spájajúci prvok medzi hradbami a Židovskou ulicou.

Druhé bratislavské Mestské zásahy priniesli 95 nápadov, ako zmeniť Bratislavu k lepšiemu. Postupne vám ich predstavíme. Autormi pôvodného konceptu Mestské zásahy sú architekti a aktivisti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.

16. Oddychové plató Židovská

Premostenie Staromestskej ulice je stará bratislavská téma. Pre mesto dôležitá dopravná tepna radikálnym spôsobom rozdeľuje územie historického jadra a aj napriek tomu, že pamiatkári oceňujú výrazne odhalené hradby a existujúcu stopu pôvodnej vodnej priekopy, je toto rozdelenie jednou z tráum nášho mesta.Po viacerých pokusoch o zastavanie tohto priestoru, ktoré sa odohrali v rovine architektonických alebo urbanistických štúdií a vízií, sme prišli k poznaniu, že nie je možné priestor zastavať tak, aby sa investícia napríklad súkromnému developerovi vrátila. Je jasné, že ak chceme niečo urobiť s touto „ranou“, je nutné, aby iniciatívu zobralo do rúk práve mesto a vytvorilo v danom priestore niečo, čoho pridaná hodnota presahuje hodnotu finančného zisku jednotlivca, tým, že to bude zásah prospešný pre všetkých obyvateľov, ktorých „zisk“ bude napríklad v lepšej možnosti a kultúrnosti používania mesta.

Navrhujeme pomocou cenovo dostupných prefabrikovaných betónových systémov premostiť v prvej fáze Staromestskú ulicu v šírke 21,5 metrov a vytvoriť tak zazelenené plató, ktoré by slúžilo ako predpolie mestským hradbám a zároveň ako pohodlný oddychový bod v meste a na Židovskej ulici.

Autori: Vallo Sadovsky Architects (Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Branislav Husárik, Peter Janeček, Tomáš Bartko, Silvia Rosíková, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Viliam Zajíček)

 

0001

 

0001

 

0001

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie