Denník N

Smer čakal s konferenciou na posledné údaje, po voľbách sa chystá na koalíciu

Fico ohlásil radikálne zvyšovanie minimálnej mzdy do roku 2020 na úroveň 500 eur a viac, spomínal nových investorov. Hovoril dlho a nezvyčajne bez energie o svojich predstavách, kde vidí Slovensko, ak Smer bude na čele budúcej vlády.

„Čakali sme na posledné údaje o slovenskej ekonomike, o zamestnanosti, ratingy a daňovú prognózu,“ odpovedal premiér a predseda Smeru Robert Fico, prečo má jeho strana programovú konferenciu len tri týždne pred voľbami. Predseda Smeru tvrdí, že chcel vedieť, kde sa Slovensko nachádza a čo môže sľúbiť.

Konferenciu, na ktorej sa v Banskej Bystrici zišlo okolo 500 delegátov vrátane celého vedenia, všetkých kandidátov do marcových volieb či starostov a primátorov za Smer, viedol podpredseda strany Pavol Paška. Otvoril ju dramaticky. „Je to výnimočný formát,“ odpovedal na rovnakú otázku ako Fico, ktorému dal úvodné slovo

„Diabolský plán vyšiel,“ povedal predseda.

Poriadok vo verejných financiách a prorastová ekonomika fungujú aj naraz, vyhlásil a tváril sa, že ho to neprekvapilo. Tvrdí, že model funguje a môžu ho využiť aj iné štáty.

Určite ho neprekvapilo ani to, že keď dal desiatky miliónov na zvýšenie počtu miest v škôlkach, „rozobrali sa ako teplé rožky“.

Slovensko podľa Fica

Fico hovoril dlho a nezvyčajne bez energie o svojich predstavách, kde vidí Slovensko, ak Smer bude na čele budúcej vlády.

„Čakali sme na posledné údaje o slovenskej ekonomike, zamestnanosti, ratingy a daňovú prognózu… Nemôžeme trepať, sme vládna strana,“ povedal vážne.

„Verejné financie máme vo vynikajúcom stave, klesla nezamestnanosť, nízka miera inflácie, ekonomický rast bol na konci roku 2015 najrýchlejší v celej Európskej únii,“ dodal.

Ako vyzerá Slovensko podľa Fica, presnejšie ako chce, aby vyzeralo do roku 2020? Slovenská ekonomika bude najvýkonnejšia medzi krajinami V4, Slováci dosiahnu 85 percent priemeru životnej úrovne krajín Európskej únie, o dva roky zostavíme historicky prvý vyrovnaný rozpočet a nezamestnanosť klesne pod magických desať percent. Pracovať teda nebudú už len tí, ktorí naozaj nechcú.

Minister práce Ján Richter pri Ficovej zmienke o vytvorení 130-tisíc pracovných miest a o tom, že majú ďalších stotisíc pripravených, len spokojne a najmä viaczmyselne povedal: „Balóniky nech si nechajú na valentínsku noc.“ Reagoval tým na opozičné prepichovanie balónikov fiktívnej zamestnanosti.

Smer sa chystá na koalíciu

Toto všetko a mnoho iného, ako povedal ideológ strany Marek Maďarič, môžu dosiahnuť, len ak vyhrajú voľby a zostavia stabilnú vládu. Smer má traumu z roku 2010, keď síce vyhrali voľby, ale vládu zostavila pravica.

Obidvaja – Fico aj Maďarič – vyslali jasný signál. Plán Smeru číslo jeden je koalícia, najlepšie dvojkoalícia. „Uprednostňujeme stabilnú vládu zloženú z dvoch štandardných strán,“ povedal Fico a Maďarič pokračoval.

„Máme záujem byť súčasťou stabilnej koalície. Mali by to byť štandardné strany,“ dodal.

Medzi štandardné strany zaradil v prejave KDH, SNS a Most-Híd. Žiadnu z nich nepreferoval. Tvrdí, že to závisí od sily po voľbách, od prieniku priorít, ale hlavne od prieniku v otázkach bezpečnosti.

„Dal by som to na prvé miesto. Môžeme mať fungujúcu ekonomiku, ale ak bude Európska únia ohrozená, ak budeme zavalení migrantmi, ak tu budú riziká teroristických útokov, tak všetko ostatné, ekonomiku a sociálne veci, nebude možné realizovať,“ vyhlásil Maďarič.

Ucelené komunity – myslel tým migrantov

Migrantom venoval Fico ďalší blok svojho príhovoru. Smer podľa jeho slov nedovolí vytvorenie žiadnej ucelenej komunity s iným náboženstvom na Slovensku, pretože tieto komunity nie sú schopné integrácie.

„Pokračujeme v žalobe proti kvótam. … My sa nebudeme pozerať na to, ako každý deň prichádzajú tisíce migrantov. Odmietam nezmyselnú politickú korektnosť. Pre Smer je ochrana občanov najvyššou prioritou,“ deklaroval.

Minimálna mzda 500 eur a viac

Fico ohlásil aj radikálne zvyšovanie minimálnej mzdy do roku 2020 na úroveň 500 eur a viac. „Nikto nás nezastaví vo zvyšovaní minimálnych miezd,“ oznámil straníkom.

Momentálne je minimálna mzda 405 eur. Rast reálnych miezd zdôvodnil tým, že tempo rastu produktivity práce je podstatne vyššie ako tempo rastu miezd.

„Čo je na tom nerealizovateľné?“ opýtal sa na tlačovej konferencii a Peter Kažimír, minister financií, pokračoval.„Vzťah minimálnej mzdy a zamestnanosti sú do veľkej miery legendy,“ dodal.

Kažimír chce, aby podiel miezd na HDP rástol, aby podporili domácu spotrebu. Zdôraznil, že v roku 2010 HDP rástol podobne ako v roku 2015, ale štruktúra bola iná. Pred piatimi rokmi rástlo HDP vďaka exportu a zahraničnému dopytu, ale mali sme na uliciach stotisíc nových nezamestnaných, rozprával. Teraz rástol porovnateľne, ale minimálne polovičný podiel na raste mala domáca spotreba s rastom zamestnanosti.

„Renomovaná agentúra Fitch, nie Fico, potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom. V pondelok predstúpim s daňovou prognózou na najbližšie tri roky a bude naozaj veľmi dobrá. Dnes ešte nemôžem povedať konkrétne čísla, lebo ich musia potvrdiť ľudia, ktorí sa nám pozerajú na prsty. Daňové a makroekonomické prognózy si nerobí ministerstvo, ani ideologická stranícka jednotka v našej centrále, ale ľudia z externého prostredia,“ avizoval minister.

Kažimír pripomenul, že „vyrvali“ za posledné roky z rúk daňových podvodníkov dve miliardy eur, a verejne sľúbil, že dostane Slovensko aspoň na úroveň európskeho priemeru „v kradnutí daní“.

„Ak ho dosiahneme, budeme mať každý rok o 800 miliónov eur v štátnej kase viac,“ dodal.

Minister financií verí, že o týždeň ohlási príchod nového investora do Banskej Bystrice s vyše tisíc pracovnými miestami. „Ešte viac by som sa tešil, keby sme mohli do dvoch týždňov ohlásiť podpis memoranda s významným investorom v trebišovskom okrese,“ dodal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie