Denník N

Amerika bojuje s osýpkami, nákaza vznikla v Disneylande

Osýpkam vedia lekári predchádzať, niektorí rodičia však nechcú deti nechať zaočkovať. ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR
Osýpkam vedia lekári predchádzať, niektorí rodičia však nechcú deti nechať zaočkovať. ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR

Za necelý mesiac majú v Spojených štátoch toľko nových prípadov osýpok, koľko bežne zažijú za celý rok.

Všetko to začalo na „najšťastnejšom mieste na Zemi“. Tisíce detí a ich rodičov sa tesne pred Vianocami prišli zabaviť do Disneylandu v Anaheime na predmestí Los Angeles. A práve to je miesto, kde to podľa epidemiológov všetko začalo.

O niekoľko týždňov na to hlásia americkí lekári niekoľko desiatok ľudí s vysoko nákazlivými osýpkami. Začiatkom tohto týždňa bolo potvrdených takmer 90 prípadov – a drvivá väčšina z nich nebola proti vírusu zaočkovaná.

Aj preto sa v Amerike nanovo rozprúdila debata, či by očkovanie nemalo byť povinné.

Vieme ich liečiť, no niektorí rodičia sa bránia

Osýpky sú vysoko nákazlivou chorobou a vírus, ktorý ich spôsobuje, sa prenáša vzduchom. Podľa lekárov stačí jeden človek s osýpkami, aby nakazil ďalších 12 až 18 ľudí. Dnes sa našťastie vieme proti chorobe veľmi účinne brániť. Na to je však potrebné nechať sa zaočkovať, najlepšie vo dvoch etapách.

Je to práve očkovanie, s ktorým má čoraz viac ľudí – a nielen v Spojených štátoch – problém. Veľa ľudí nechce dať zaočkovať svoje deti, pretože veria, že vakcíny môžu u detí vyvolať autizmus. A veria v to napriek tomu, že tento vzťah nepotvrdil žiaden relevantný výskum.

V Spojených štátoch vychádzajú takýmto ľuďom zákony v ústrety. Aj keď od 80. rokov zaviedli všetky americké štáty očkovanie na školách, rodičia môžu požiadať o výnimku. Dôvodom môžu byť nielen alergické reakcie na vakcíny, ale aj náboženské presvedčenie. A v niektorých štátoch stačí jednoducho „vlastné presvedčenie“.

„Myslím si, že niektorí ľudia berú očkovanie ako osobnú voľbu, podobne ako keď sa rozhodnú učiť svoje deti doma. Ale keď sa rozhodnete, že svoje dieťa nezaočkujete, riskujete zdravie iných detí. Spoliehate sa, že iní rodičia svoje deti zaočkujú, no odmietate vlastnú spoločenskú zodpovednosť. Svoje dieťa jednoducho staviate nad iné deti,“ povedala pre denník Washington Post Jennifer Simon, ktorá má polročnú dcéru Liviu. Livii odporučili lekári domácu karanténu, pretože počas čakania na vyšetrenie u doktora mohla prísť do kontaktu s vírusom.

Tretina Američanov nechce povinné očkovanie

Livia nie je jediným dieťaťom, ktoré má  preventívne ostať doma. Len v Arizone úradníci odhadujú, že osýpkam mohlo byť vystavených až 1000 ľudí. Ľudí s osýpkami hlásia okrem Kalifornie a Arizony aj v ďalších 12 amerických štátoch. Nákaza sa rozšírila aj do Mexika.

„Nie je fér voči zvyšku spoločnosti, že existujú deti, ktoré môžu nakaziť ostatných,“ povedal pre Washington Post Richard Farnsworth, poslanec Snemovne v štáte Maine.

Zaujímavé zistenia priniesol čerstvý prieskum agentúry Pew Research Center. Vyplýva z neho, že hoci Američania vo všeobecnosti veria vede a výskumom, vo viacerých oblastiach sa ich názor líši od presvedčenia vedcov. Jednou z takých oblastí je aj očkovanie – pokiaľ 86 percent expertov tvrdí, že vakcíny by mali byť pre deti povinné, s tým istým názorom súhlasí len 68 percent verejnosti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie