Denník N

Fico nepriamo vylúčil z vlády Sieť a núka sa KDH, Mostu-Híd a SNS

Pôjde jeden z nich do vlády s Ficom? Foto - TASR
Pôjde jeden z nich do vlády s Ficom? Foto – TASR

Most-Híd opakuje, že je možné vytvoriť vládu bez Smeru, koalíciu so stranou Roberta Fica však s blížiacimi sa voľbami jasne nevylučuje.

Smer, ktorý pravdepodobne vyhrá voľby, hovorí už presnejšie, s kým by chcel ísť do vlády. V sobotu po programovej konferencii povedal podpredseda strany Marek Maďarič, že po voľbách chcú primárne rokovať so štandardnými stranami.

To sú podľa neho Most-Híd, KDH a SNS. Sieť zaradil do skupiny strán, ktoré sa pokúšajú byť štandardné. „Každá zo štandardných politických strán je pre nás partner,“ povedal.

Podľa premiéra Roberta Fica sú len dve možnosti – pravicový zlepenec s mnohými stranami alebo dvojkoalícia Smeru so štandardnou stranou. Spoluprácu zo svojej prvej vlády s SNS a HZDS označil za náročnú.

Most-Híd nie nehovorí

Most-Híd jasne neodpovedá, či by po voľbách išiel do koalície so Smerom. „Naším cieľom je vznik stabilnej pravicovej vlády. Posledné prieskumy ukazujú, že je to reálne,“ odpovedá strana na otázku, či by Most-Híd išiel do vlády so Smerom, ak by sa nepodarilo zostaviť pravicovú vládu. Jadrom pravicovej vlády by mal byť Most-Híd, Sieť a KDH.

Predseda strany Béla Bugár v relácii V politike na TA3 povedal, že najhoršia vláda, ktorá po voľbách môže vzniknúť, je SNS a Smer. Druhá zlá alternatíva je podľa neho vláda jednej strany.

Ani tam však nevylúčil povolebnú spoluprácu so Smerom, hoci už aj na jeseň minulého roka hovoril, že „je čas, aby Slovensko zmenilo smer“.

Most-Híd hlasoval s vládnou stranou už pri zmene ústavy, ktorá sa týkala protiteroristických zákonov. Vtedy však odmietal, že by išlo o prípravu na spoluprácu po voľbách.

KDH hovorí nie

Hoci Smer zaradil KDH medzi štandardné strany, s ktorými chce o novej vláde primárne rokovať, KDH ho odmieta. „Slovensko potrebuje podstatnú zmenu smeru, nie dopĺňanie Smeru,“ napísala strana v stanovisku pre Denník N. Robert Fico podľa nich mení rétoriku, lebo jeho podpora klesá. KDH chce pomáhať ľuďom, nie Smeru, dodali.

„S tandemom Široký – Fico neplánuje KDH ani spoluprácu do volieb, ani vládnutie po voľbách. Alternatíva zodpovednosti – koalícia KDH s ďalšími subjektmi, bez účasti Smeru – je pre Slovensko potrebná, dôležitá a podľa nás aj možná,“ napísala strana v stanovisku.

Aj KDH už s vládnou stranou hlasovalo za zmenu ústavy. Bolo to vo februári 2014 a do ústavy tak dostali, že manželstvo je zväzkom iba muža a ženy.

Kto sa rozpadne

Smer stále viac útočí na stranu Sieť. Maďarič ich nenazval štandardnou stranou, premiér Fico útočí na Sieť v reláciách aj na svojom Facebooku. Reagoval najmä na heslá Siete, ktoré má na bilborodch: „Štát, funkčný štát, bezpečný štát. To sú heslá, ktoré nájdete na volebných bilbordoch opozície, ktoré len dokazujú, v akej programovej chudobe a pokrytectve funguje ich svet. Títo pravičiari nám vždy hovorili, že štát má odchádzať zo scény, všetko má byť deregulované a všetko má riadiť trh. Zrazu bez akéhokoľvek problému si dávajú vlastné volebné heslá ‚štát‘ a hovoria o jeho význame. Nuž opozícia tak potvrdila to, čo my hovoríme od samého začiatku. Pekný piatkový večer.“

V relácii TA3 premiér povedal, že nové strany ako Sieť sa môžu rozpadnúť pri hodnotových otázkach. „Kandidáti sa tam ani nepoznajú a keď im hodíme hodnotovú otázku, napríklad prerušenie tehotenstva, tak sa klub rozpadne,“ povedal.

Predseda Siete Radoslav Procházka mu odkázal, že aj jeho poslanci často v hodnotových otázkach hlasovali inak. Klub Smeru nazval holubníkom. A povedal, že vie zabezpečiť, že strana bude stabilná.

V minulosti mal Procházka viacero rozporuplných vyjadrení o tom, či by so Smerom po voľbách spolupracoval alebo nie. Často na otázku neodpovedal priamo alebo povedal, že ak by boli silným partnerom Smeru, tak by do možnej koalície išli. V posledných týžďňoch už strana spoluprácu so Smerom vylučuje, urobil tak aj Procházka v nedeľu.

„Hovoríme definitívne nie Smeru. Nenachádzame najmenší dôvod veriť tomu, že by sa kľúčové veci s nimi dali spraviť,“ povedal v relácii TA3. Nechce byť štandardnou stranou. „My so štandardom, ktorý ponúka stará politika, nie sme spokojní,“ dodal.

O rizikách Siete hovoril aj Bugár

To, že ich Smer nepriamo vylúčil z koalície, vníma Sieť „ako definitívne potvrdenie, že hlavný súboj, súboj o mandát na zostavenie vlády, medzi sebou vedú Sieť so Smerom“, napísala strana v stanovisku.

A čo by spravila Sieť, ak by si to Smer po voľbách rozmyslel a ponúkol im spoločnú vládu? „Možnosť takejto ponuky vylúčil priamo Smer, a to aj výslovne, aj postojom k nášmu plánu zaviazať každého politika osobnou zodpovednosťou,“ dodáva strana.

Nielen Smer však spochybňuje Sieť. Aj predseda Mostu-Híd povedal, že Sieť je nová strana a nové strany sú vždy rizikom. „To riziko spočíva v troch veciach: že sa presadí nová generácia, že každý politik ponesie osobnú zodpovednosť za vlastný výkon a že namiesto ôsmich strán budú napravo tri,“ reaguje na to Sieť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie