Denník N

Španieli sa ťažko vyrovnávajú s diktátorskou minulosťou, názvy po frankistoch zostali

Jednu z posledných zostávajúcich sôch diktátora Francisca Franca žodstránili vo Valencii len v roku 2010. Foto – AP
Jednu z posledných zostávajúcich sôch diktátora Francisca Franca žodstránili vo Valencii len v roku 2010. Foto – AP

V Madride do konca roku premenujú tridsať ulíc, ktoré nesú názvy po frankistoch. Len v hlavnom meste ich je 256.

Vyrovnať sa s minulosťou majú problémy viaceré krajiny. Španielsko, ktoré zažilo vojenský režim diktátora Francisca Franca, sa o to aspoň čiastočne pokúša, aj to až 40 rokov po jeho páde.

Napriek tomu, že v krajine už osem rokov platí zákon o historickej pamäti, radnice Madridu a ďalších španielskych miest začali až teraz rozhodovať o tom, ktoré ulice pomenované po Francovi a jeho spolupracovníkoch premenujú.

V Madride sú stovky názvov

Madridská Univerzita Complutense zverejnila zoznam 256 ulíc, parkov či námestí v Madride, ktoré podľa nej spĺňajú kritériá na premenovanie. Na zozname je napríklad aj maliar Salvador Dalí či futbalista a bývalý šéf Realu Madrid Santiago Bernabeú.

Na zmene názvov rozhodne trvá madridská starostka Manuela Carmenaová, ktorá na radnicu nastúpila vlani v júni a na rozdiel od svojich predchodcov – či už ľudovcov, alebo socialistov – sa rozhodla, že premenovanie dotiahne do konca. Zatiaľ postupne.

Po smrti diktátora Franca v roku 1975 totiž podľa historikov postihla Španielsko „totálna amnézia“ – o zločinoch z minulosti sa nehovorilo, aby sa neotvárali staré rany.

„O Francovi sa nehovorí, nekritizuje sa, ale ani ho neadorujeme,“ povedala nám pred dvoma rokmi Ana Cadellová z andalúzskeho Cádizu, keď sme sa s ňou chceli rozprávať o tom, ako vlastne počas režimu fungovali bežní ľudia.

S ešte väčším odporom tému rázne odmietla Milagros Agata Colastesová, učiteľka hudby z Jerezu. „Nie, o tom nehovoríme, a už vôbec nie s cudzími.“ Či ide o výčitky svedomia alebo, naopak, o tichý súhlas s režimom? Energicky hodila rukou, rovno si zapálila cigaretu a odišla.

Mladší na tom nie sú o nič lepšie – prevažovala odpoveď, že každá rodina je nejakým spôsobom s frankistami spojená. Napríklad len minulý mesiac v andalúzskej Nerji odstránili tabule a názvy ulíc niekoľkých frankistických generálov, ktorí sú zodpovední za tisícky mŕtvych civilistov z rokov 1936 – 1939.

To dokresľuje aj pokus sudcu Baltasara Garzóna, ktorý začal v roku 2008 vyšetrovať zmiznutie viac než stotisíc osôb z 30. rokov a počas Francovho režimu. Prokuratúra ho označila za nekompetentného a suspendovali ho.

Stúpenci pravice na jednom zo zhromaždení pred Operou v Madride. Archívne foto - ap
Stúpenci pravice na jednom zo zhromaždení pred budovou opery v Madride. Archívne foto – AP

Zákon o historickej pamäti sa nedodržiava

Podľa zákona sú miestne úrady dokonca povinné odstraňovať frankistické symboly, môžu meniť názvy ulíc späté s frankistami. Keďže však majú problém určiť, kto bol kolaborant a kto už nie, zatiaľ sa zmenili len názvy spojené priamo s Francom a odstránili len jeho sochy. Aj  to len pred pár rokmi.

Madridská radnica chce do konca roka zmeniť zatiaľ asi tridsať miestnych názvov. Medzi návrhmi na nové má byť viacero žien a obetí frankistického teroru.

Verejnosť si zatiaľ nedovolí verejne tento krok kritizovať, v diskusiách však upozorňuje na problémy, ktoré sa s tým spájajú: zmena máp, odstránenie a inštalovanie tabúľ, no najmä výmena dokumentov, ktorú si budú musieť obyvatelia zaplatiť zo svojho. Ozývajú sa tak hlasy, ktoré žiadajú, aby im náklady preplatili.

 

Mapa frankistických ulíc v Madride:

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie