Denník N

Grendel: Ficov útok na Matoviča je ako únos Kováča mladšieho

Gábor Grendel. Foto N - Vladimír Šimíček
Gábor Grendel. Foto N – Vladimír Šimíček

Pokiaľ by pokračovala vláda jednej strany – Smeru –, podpredseda Novy Gábor Grendel vážne uvažuje, že sa zo Slovenska odsťahuje.

Keď sa Nova Daniela Lipšica rozhodla ísť do volieb spolu s OĽaNO, viacerých to prekvapilo. Podpredseda Novy Gábor Grendel dnes Igora Matoviča obhajuje a verí, že podnikal poctivo. Hovorí aj o tom:

  • ako sa rozišli Daniel Lipšic s Radom Procházkom;
  • prečo sa nespojili aj s SaS Richarda Sulíka;
  • ako štát postupuje rozdielne v kauzách Váhostav a Matovič;
  • ako sa cíti na jednej kandidátke aj s ľuďmi, čo zakladali novú SDĽ a 99 %, či s Helenou Mezenskou.

Igor Matovič minulý rok povedal: „Ak sa nenájde sedem percent ľudí, ktorí nechcú v politike zlodejov, tak to nemá cenu. Bolo by zbabelé znižovať si latku na päť percent“. Latku ste si znížili, nejdete ako koalícia a do parlamentu vám stačí päť percent hlasov. Považujete sa za zbabelcov?

Ani nie a v tomto je, myslím, veľmi férové, že Daniel Lipšic aj Igor Matovič povedali, že pokiaľ tých sedem percent nedostaneme a oni sa dostanú do parlamentu, vzdajú sa mandátu a dokážu, že im nejde o fleky. Aj ja som bol zástancom toho, aby sme do volieb išli ako jedna strana, a nie ako koalícia. Riskovať, že prepadne 6,99 percenta hlasov v prospech vlády jednej strany, by bola zrada na voličoch. A udalosti posledných dní nám dávajú za pravdu. To, čo sa deje teraz, je pre mňa zlomový moment tejto kampane.

Takže to bolo len také polozbabelé?

Bolo to rozhodnutie v prospech toho, aby sa skončila vláda jednej strany.

Prečo sa vlastne Nova dala dohromady s OĽaNO?

Keď sme to minulý rok v júni ohlásili, bolo jasné, že by sa Nova samostatne do parlamentu nedostala. Som presvedčený, že by to bola veľká škoda, pretože aj rôzne konferencie, diskusie ukazujú, že má Nova slušný odborný potenciál nielen v oblasti vnútra a spravodlivosti, ale aj v ekonomike, pokiaľ ide o Marcela Klimeka, v zdravotníctve, pokiaľ ide o Tibora Hlavatého, ale aj v ďalších oblastiach. Igor Matovič a OĽaNO bola po niekoľkých mesiacoch spolupráce, ktorá sa začala v čase kauzy CT, logická voľba. Vtedy jedine Nova, SaS a OĽaNO mali odvahu verejne vystúpiť aj v uliciach proti súčasnej moci.

Takže ide o výsledok spojenia Mladých pušiek, ako hovoril Alojz Hlina.

Áno.

Prečo sa s vami nakoniec nespojil Sulík?

Richard Sulík od začiatku jasne deklaroval, že by do takého spojenia išiel len v prípade, že lídrom takejto trojice bude silná nezávislá osobnosť.

Vtedy sa hovorilo o jeho snahe presvedčiť Richarda Rybníčka.

Neviem, či myslel Richarda Rybníčka, alebo niekoho iného. Ale veľmi dúfam, že sa SaS dostane do parlamentu a že tento samostatný postup SaS a OĽaNO-Nova bude mať taký efekt, aký si od toho Richard Sulík sľubuje – že SaS bude mať vyše päťpercentný výtlak. Naozaj, úprimne im veľmi držím palce, pretože je nespochybniteľné, že čím viac percent získajú SaS a OĽaNO-Nova, tým je väčšia šanca, že na Slovensku vznikne vláda bez Smeru.

Keď tak počúvam, ako o nej hovoríte, je vám SaS vôbec najbližšou stranou?

Ako v čom. Naši voliči sú viac konzervatívne orientovaní, ale v oblasti riadenia štátu a boja proti korupcii je nám SaS stopercentne najbližšie. A to je najkľúčovejšie pre ďalší vývoj v tejto krajine – nie témy, ktoré sa snaží nastoľovať predseda vlády.

Nespomínate Radoslava Procházku. Aké výhrady k nemu máte?

Dano Lipšic zvykne pri rôznych debatách citovať Jána Čarnogurského ešte z čias, keď bol ministrom spravodlivosti. Ten citát znie, že vláda nie je spolok priateľov. Nemáme sa tu navzájom kádrovať. Ak chcem ísť s niekým na kamarátske pivo, zavolám si svojich kamarátov. Môžeme mať sto výhrad voči Procházkovi, Lipšicovi, Matovičovi, Sulíkovi, mne. V politike to nie je rozhodujúce. Neriešim žiadne osobné výhrady voči nikomu v politike.

Lipšic s Procházkom boli v KDH dvojka, rozišli sa však v zlom. Bolo dôvodom naozaj to, že Lipšic chcel odísť z KDH s Procházkom, ten si to však rozmyslel?

V zásade to tak bolo. Nejaký čas sme boli v tom, že Rado do toho ide s nami.

Aj vám to tak povedal?

Stretávali sme sa v čase pred oznámením odchodu Daniela a Janky Žitňanskej v užšom kolektíve, v ktorom bol aj Rado Procházka. Nakoniec sa však rozhodol, že do toho nejde. Bolo to legitímne rozhodnutie a dnes je predsedom jednej z najsilnejších pravicových strán. Nechcem hovoriť najsilnejšej, lebo prieskumy sú jedna vec a výsledky volieb druhá. Z pohľadu Rada Procházku zrejme to rozhodnutie bolo správne.

Vravíte, že vláda nie je spolok priateľov. O tom, kto koho nakoniec podrazí, však často rozhodujú osobné sympatie a antipatie. Lipšic odišiel v zlom z KDH. Viete si predstaviť fungovanie s nimi?

Neviem, či v zlom. Danovým dôvodom odchodu som veľmi rozumel. Pred voľbami 2012 som videl, aké boli v KDH snahy vytlačiť Rada Procházku a Janku Žitňanskú, ktorí boli vnímaní ako Danielovi ľudia, na nezvoliteľné miesta. Daniel vtedy povedal, že ak to tak zostane, on za KDH nebude kandidovať. A vďaka tomu sa to nakoniec zmenilo.

V KDH Lipšica z roku 2012 vnímajú ako človeka, čo s nimi urobil nepoctivý biznis. Najprv sa nechal vytiahnuť do parlamentu a hneď potom odišiel.

Dá sa na to pozerať aj opačne – možno vďaka Danielovi Lipšicovi malo v tých voľbách KDH viac hlasov, ako by malo bez neho.

Igor Matovič, Erika Jurinová a Jozef Viskupič nezahlasovali v roku 2011 za navýšenie eurovalu, a teda ani za dôveru vláde Ivety Radičovej. Aby sa to nezopakovalo, ošetrili ste si to zmluvou medzi OĽaNO a Nova. To nevyzerá ako ukážka dôvery medzi vami.

Je to skôr gesto voči voličom, ktorí majú negatívnu pamäťovú stopu k eurovalu a k pádu Radičovej vlády, že sa to nezopakuje. Myslím, že je to férové. Ak by OĽaNO takéto gesto neurobilo, v kampani by mu to určite naši súperi otrieskali o hlavu. Takto majú argument: tu máte garanciu, už sa to nezopakuje, poučili sme sa, je nám ľúto, už to viac neurobíme. A to je v politike celkom ojedinelé.

Čo si myslíte o tom, že hlasovali za pád Radičovej vlády?

Myslím, že to bola veľká škoda a že táto krajina by mohla byť niekde úplne inde, keby vláda nepadla. Aj keď, na druhej strane, ak by Radičovej vláda nebola padla, teraz by sme boli iba v polčase vlády Roberta Fica. A ja som rád, že sme na konci.

Dá sa dôverovať politikovi, ktorý položil vlastnú vládu?

Ja Igorovi Matovičovi verím.

Matovič minulý rok vyšiel na premiéra s anonymným obvinením, že má obrovské peniaze na účte v Belize. Fico ho zažaloval a Matovič nič nedokázal. Pripadá vám to, čo Matovič spravil, normálne?

Mne jeho vysvetlenie prišlo celkom pochopiteľné a logické. Spočívalo v tom, že jemu do firmy vtrhli policajti na základe anonymného oznámenia a bez jediného dôkazu a v rozpore s príkazom prokurátora zhabali jeho počítače. Keď sa robila prehliadka vo Váhostave, bol tam rovnaký príkaz prokurátora – iba sa mali skopírovať údaje z počítačov. Nad každým počítačom, za ktorým sedel policajt, stál človek z Váhostavu a dohliadal na to, čo sa z toho počítača kopíruje. Tu na základe anonymného oznámenia prišli natvrdo do Matovičovej firmy, zabavili mu počítače, zobrali ich a bohvie, čo s nimi robili. Akým mečom bojuješ, takým ti to bude vrátené. Keď je na jednej strane pre políciu relevantné anonymné oznámenie na Matoviča, tak nech je aj na Fica. Padni, komu padni.

Keď teda niekto voči vám urobí svinstvo, treba mu to oplatiť rovnakým svinstvom? Neskončí sa to tak, že sa svinstvá budú nakoniec stupňovať?

Vnímam to tak, že Matovič chcel poukázať na to, do akých absurdností môže zájsť polícia v tej jeho kauze. V tomto je to pre mňa vysvetlené a ja to Matovičovi z tohto pohľadu nezazlievam.

Urobili by ste to isté čo Matovič?

Predpokladám, že nie, a myslím si, že mu to komunikačne nepomohlo. Ale ľudsky rozumiem tomu, že to, čo mu spravili, ho vyprovokovalo k takémuto konaniu.

Sám Matovič priznáva, že to urobil pod tlakom a že mu vlastne praskli nervy, a bolo to na ňom aj vidieť. Mali by politikom takto praskať nervy?

Aj politici sú len ľudia. V tomto by som mu to nezazlieval a aj taký skúsený harcovník ako Robert Fico v týchto dňoch ukázal, že aj jemu praskli nervy.

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dokázal Matovič dokonale a nepriestrelne, že jeho účtovníctvo a riadenie firmy je v poriadku?

Celá táto kauza je pre mňa naozaj zlomová. Tento prípad považujem za únos Michala Kováča mladšieho druhej Ficovej vlády. Tá paralela je podľa mňa jasná a nespochybniteľná. Čo sa dialo pri únose? Boli zneužité štátne orgány na to, aby sa zlikvidoval politický oponent premiéra a jeho strany. Dnešní mladí ľudia už netušia, kto bol Vladimír Mečiar, čiže preto to treba aspoň týmito dvomi vetami zhrnúť.

Hádam tam vidíte rozdiel.

Je tam jeden drobný rozdiel – Mečiar to aspoň popieral a dodnes nepriznáva, že za tým bolo zneužitie štátnych orgánov z jeho strany. Čo sa stalo Igorovi Matovičovi? Predseda vlády v piatok vystúpil na tlačovke, kde ho obvinil z troch vecí: že nezaplatil dane, že zničil účtovníctvo, a ešte povedal, že to rieši až teraz preto, lebo sa to až teraz dozvedel. Ukázalo sa, že Matovič zaplatil dane, nezničil účtovníctvo a že smeráci o tomto prípade vedia už šesť rokov. Prečo tam teda vidím tú paralelu? Premiér prezentoval dokumenty, z ktorých minimálne časť nemohol mať odinakiaľ ako z daňových úradov.

Nemohol im to dať Vandák, ktorému Matovič firmu predal?

Úradný záznam daňového úradu z toho, že jeho pracovníčka telefonovala s Matovičom, ktorý jej niečo povedal – to Vandák nemal prečo mať. Minimálne tento dokument nemôže pochádzať odinakadiaľ ako z daňového úradu v Trnave. Druhá vec – v piatok je tlačová konferencia, v sobotu o 17. hodine Vandák vypovedá v NAKA v Trenčíne. A tretia vec – v rozpore s trestným poriadkom dostane kópiu svojej výpovede, čo ako svedok nemôže dostať, pretože nie je účastníkom konania. S touto výpoveďou beží za agentúrou Sita, aby bola zverejnená. Nič v zlom, ale nejaký pán Vandák netuší, čo je agentúra Sita, a nech mi nikto nehovorí, že mu len tak spontánne napadlo vypýtať si kópiu svojej výpovede a ísť s tým do médií. V tomto príbehu boli zneužité štátne orgány – daňový úrad a polícia – a boli zneužité na likvidáciu politického oponenta. A prezentoval to predseda vlády úplne natvrdo. To je, akoby pri únose Michala Kováča mladšieho šoféroval to siskárske auto Vladimír Mečiar.

Pokiaľ je pravda, čo hovoríte, vyzerá to ako zneužitie právomoci verejného činiteľa.

To nebolo obvinenie, ale súhrn faktov.

Prečo naňho nepodáte trestné oznámenie?

V tomto štáte, kde sa môže stať toto?

Sú tri týždne pred voľbami, za ten čas to nanajvýš pridelia nejakému vyšetrovateľovi.

Veronika Remišová napísala blog o kauze kompa. Pre túto kauzu sa odvolával minister Žiga v parlamente a bolo tam podané, myslím, aj nejaké trestné oznámenie. A kto musí chodiť na políciu vysvetľovať? Veronika Remišová. Myslím si však, že Igor Matovič podáva trestné oznámenia aj na premiéra Fica. Táto kauza je pre mňa taká zlomová, že ak tu má pokračovať vláda jednej strany, veľmi vážne uvažujem, že sa z tejto krajiny odsťahujem.

Bolo v poriadku, že Matovič tajne nahral Procházku a potom nahrávku použil v politickom boji?

Bolo to také matovičovské.

Na jednej strane hovoríte, ako je prenasledovaný, na druhej strane nemusí byť až taký férový. Aké bolo to, čo urobil – férové?

Ja som si nikdy nikoho nenahrával – iba ako novinár a vždy bolo zjavné, že dotyčného nahrávam. Na strane druhej, keď máte podozrenie, že niekto potenciálne porušuje zákon, tak veľa možností, ako to dokázať, nemáte.

I56A9658
Foto N – Vladimír Šimíček

Poďme k ľuďom, ktorí sú s vami na kandidátke. Dve miesta nad Danielom Lipšicom je Natália Gálisová, ktorá bola podpredsedníčkou „novej SDĽ“, čo bola strana Ivana Weissa, a o štyri roky rozbiehala jeho 99 percent. Je na nej aj Helena Mezenská, ktorá hovorí o referende o vystúpení z NATO a z EÚ a zastupuje mierne povedané antisystémových voličov. Cítite sa na takejto kandidátke komfortne?

Zároveň tam sú Alan Suchánek, Veronika Remišová, Oto Žarnay, Daniel Lipšic, Marcel Klimek, Viera Leščáková, Tibor Hlavatý a v tejto spoločnosti sa cítim komfortne. A čo sa týka tej antisystémovosti, proti tomu sa tiež OĽaNO poistilo, keď dalo svojim kandidátom podpísať, že nebudú spochybňovať členstvo Slovenskej republiky v medzinárodných štruktúrach – to je pre mňa v tejto chvíli dostatočná garancia.

Daniel Lipšic aj vy ste opakovane cieľom zrejme dobre zorganizovanej partie anonymných blogerov. Kto za nimi stojí?

Myslím, že to vie každý.

Ja to neviem.

Nebudem nikoho menovať, pretože sa to ťažko dokazuje, ale myslím, že si to ľudia vedia domyslieť.

Sú to politici, alebo oligarchovia?

Vyhovuje to politikom a financujú to oligarchovia.

Pre jeden taký blog ste zrejme tesne prehrali komunálne voľby a nestali ste sa kvôli nemu starostom Starého Mesta. Na blogu vás niekto obviňoval, že neodvádzate dane, čo nebola pravda. Dá sa proti takýmto obvineniam brániť, alebo to človek musí iba pretrpieť?

Veľmi ťažko sa bráni proti anonymom, pretože ak je známy súper, môžete ho zažalovať. Môžete sa stretnúť na súde a dokazovať si svoje pravdy. Ak je to však anonym, je to zložitejšie. Môžete podať aj desiatky trestných oznámení. Tí ľudia sú dostatočne dobre školení, platení a organizovaní, a nie sú to žiadni amatéri.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie