Denník N

Detskí vojaci trápia Afriku

Nigérijský vojak stráži modliacich sa moslimov. Foto – TASR
Nigérijský vojak stráži modliacich sa moslimov. Foto – TASR

Rôzne radikálne skupiny v Afrike zneužívajú deti ako bojovníkov už roky, snažia sa o to aj teroristi z Boko Haram

Pred pár dňami sa Boko Haram na internete pochválilo niekoľkými obrázkami z tréningového tábora, na ktorých malé deti (aj dievčatá) držia zbrane. Len pred tri dni pred tým sa pre BBC armádny predstaviteľ v Nigérii vyslovil, že krajina nepotrebuje pomoc OSN a, čo je zaujímavejšie, ani pomoc Africkej únie.

Z týchto správ mi vyplývajú dve veci – po prvé, armádni predstavitelia Nigérie podceňujú situáciu a, po druhé, OSN by mala situáciu začať riešiť, ak sa chce vyhnúť nešťastnému scenáru známemu z iných krajín.

Zaslepenosť nigérijských armádnych predstaviteľov

V piatok 23. januára vyšla v BBC správa o tom, že národný poradca pre bezpečnosť Nigérie, Sambo Dasuki, odmieta pomoc OSN a aj pomoc Africkej únie v boji proti Boko Haram a armádu Nigérie a okolitých štátov považuje za dostatočne schopnú.

Pre kontext je dôležité zdôrazniť, že výnimočný stav v severnej Nigérii je vyhlásený už dvadsať mesiacov, v priebehu ktorých teroristi z Boko Haram dokázali zabiť približne 4000 ľudí, rozšíriť svoje pôsobenie aj do pohraničných oblastí Kamerunu a Čadu a dokonca ovládnuť základňu spojenej medzinárodnej operačnej jednotky.

Práve preto sa všetci zahraniční analytici zhodujú, že nigérijská armáda nie je dostatočne vyzbrojená a nemá dostatočný tréning na boj so skupinou. Armády Kamerunu a Čadu zatiaľ dokázali útokom Boko Haram odolávať. Nemyslím si však, že by bez vzájomnej spolupráce či podpory zo zahraničia dokázali na útoky nielen odpovedať, ale proti Boko Haram efektívne zasiahnuť.

Preto sa dostávame k otázke pomoci, ktorá bola Nigérii ponúknutá zo strany OSN a aj zo strany Africkej únie. Prečo Nigéria odmieta pomoc OSN možno v zásade pochopiť. Pomoc európskych štátov, alebo medzinárodných inštitúcií a organizácií je hlavne v subsaharskej Afrike pomerne citlivo vnímaná a snaha o vyriešenie afrických problémov vlastnými silami bola impulzom vzniku aj dlhodobou agendou všetkých regionálnych organizácií, ktoré v subsaharskej Afrike existujú.

No prečo bola odmietnutá aj pomoc zo strany Africkej únie, už také jasné nie je. Únia bola vytvorená preto, aby štáty subsaharskej Afriky mohli v rámci jednej organizácie koordinovane spolupracovať a zasiahnuť práve v takých prípadoch, ako je expanzia Boko Haram. Ak Nigéria odmieta túto úlohu Africkej únie, odmieta jej „raison d´être“.

Vysvetlením môže byť hrdosť Nigérie. Je považovaná za lídra západoafrického regiónu, stála na čele regionálnej integrácie a jej vplyvu sa obávali hlavne menšie štáty západnej Afriky. Priznať si neschopnosť poradiť si s vlastnými problémami bez pomoci druhých môže byť preto veľmi náročné.

Aby nebola Nigéria druhé Kongo (Kinshasa)

Bojujúce deti sú citlivou témou, na ktorú treba reagovať. Len nedávno jednotky OSN podnikli rad útokov v Kongu proti skupine LRA (Lord’s Resistance Army – Božia armáda odporu), ktorá, na čele s Josephom Konym, v priebehu rokov 2009-2012 uniesla približne 300 chlapcov, z ktorých spravila detských bojovníkov. Napriek tomu, že OSN a Africká únioa spoločne bojovali proti LRA už od roku 2011, doteraz sa nepodarilo zadržať lídra skupiny a skupinu rozbiť.

Situácia v Nigérii a v Kongu je do určitej miery podobná. Božia armáda odporu existuje už od roku 1988 a svoj pôvod má v konflikte v severnej Ugande. V roku 2002 proti nej zasiahla ugandská armáda s cieľom rozbiť ju, ale výsledkom bolo zintenzívnenie jej činnosti. V roku 2005 sa pôsobenie skupiny rozšírilo aj do okolitých štátov, hlavne do Konga, ale aj do Stredoafrickej republiky či Južného Sudánu. Približne v roku 2009 začala s únosmi a organizovaním detských bojových jednotiek.

Skupina Boko Haram má tiež hlboké historické korene, zradikalizovala sa po zásahu armády, rozšírila svoje pôsobenie do viacerých štátov a aj ona začala cvičiť detských bojovníkov. Ak by sa proti Boko Haram podarilo zasiahnuť účinne už dnes, OSN a Africká únia by sa mohli vyhnúť budúcemu zdĺhavému boju, ktorý vedú v Kongu.

Boko Haram pustošením krajiny, zabíjaním civilistov a najímaním detských bojovník opúšťa cieľ formovania systému po vzore slávneho Sokoto kalifátu v severnej Nigérii, v ktorom bude ľuďom lepšie, a transformuje sa na rebelov bojujúcich za svoj vlastný zisk využívajúc pri tom akékoľvek prostriedky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie