Denník N

Donovaly zostávajú pre sneženie uzavreté, na východe majú výpadky elektriny

Spadnutý strom v centre Bratislavy. Foto N - Vladimír Šimíček
Spadnutý strom v centre Bratislavy. Foto N – Vladimír Šimíček

V Trenčianskom kraji poskytla armáda vojenskú techniku, výstrahy druhého stupňa pred snežením platia do noci na severe a strede Slovenska.

Väčšinu Slovenska zasiahlo v piatok silné sneženie, v najviac zasiahnutých oblastiach napadlo 25 až 40 centimetrov snehu.

Kým na západe sa od podvečera situácia pomaly upokojuje, zlé počasie pretrváva na severe a v strede krajiny.

Výstraha druhého stupňa pred snežením platí až do 3.00 v noci na severe a v strede v okresoch Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Banská Bystrica, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad, Poltár, Rimavská Sobota a Poltár.

V Trenčianskom platí až do neskorej noci výstraha prvého stupňa pred snežením, v Košickom a Prešovskom kraji upozorňujú na sneh aj silný dážď.

Aktuálne výstrahy pred snehom, vetrom a dažďom (SHMÚ)
Aktuálne výstrahy pred snehom, vetrom a dažďom (SHMÚ)

Situácia na cestách

Na cestách v okresoch Žilina, Bytča, Rajec, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Turčianske Teplice je z dôvodu sneženia vyhlásený prvý stupeň kalamitnej situácie.

Donovaly sú uzavreté pre všetku dopravu až do odvolania. Vozovka je šmykľavá a situáciu v týchto chvíľach komplikuje aj vyprosťovanie vozidiel. Až po úplnom vytiahnutí všetkých áut bude premávka pre osobnú dopravu obnovená.

Horské priechody Vernár, Havran, Homôlka, Šturec a Veľké Pole sú neprejazdné pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky.

Diaľnica D1 pri Trenčíne smerom na Žilinu je po problémoch počas dňa už prejazdná.

Na cestách Trenčianskeho kraja sa situácia pomaly upokojuje, na pôvodne neprejazdných úsekoch sa obnovuje doprava.

Kraj požiadal pre kalamitu armádu o poskytnutie vojenskej techniky pri Bánovciach. Vojaci vyčlenili žeriav na vyprosťovanie a Tatru 815 na prevoz osôb.

V kysuckom Svrčinovci uzatvorili hraničný prechod do Česka pre nákladnú dopravu. Pre kalamitu udelili pre kamionistov výnimku na jazdu počas nedele 1. februára.

Hlásia výpadky prúdu

Na viacerých miestach Prešovského kraja hlásili od 18.00 výpadky elektriny. Príčinou bolo veľké množstvo ťažkého a mokrého snehu.

Výpadky až do večera pretrvávali v niektorých častiach Spišskej Novej Vsi, v okolí Margecian a Gelnice i v obciach v okrese Prešov za horským priechodom Branisko v smere na Prešov.

Počasie komplikovalo aj situáciu na železničných tratiach, hlásili meškania aj niekoľko desiatok minút.

V Bratislave, kde počas dňa kolabovala doprava a tvorili sa kolóny, vo večerných hodinách MHD vo väčšine prípadov obnovili.

Na viacerých uliciach hasiči až do večera odstraňovali popadané stromy z ciest, chodníkov, automobilov a trolejových vedení.

Konár zaťažený snehom zranil v Karlovej Vsi žiaka základnej školy, na mieste ho resuscitovali a odviezli do nemocnice. Jeho zdravotný stav je podľa posledných informácií kritický.

Chlapec utrpel zranenia hlavy, krčnej chrbtice, mal by mať aj viacero vážnych vnútorných zranení.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie