Denník N

Vyváženosť s Kotlebom

Pre skúsenosti s dvadsiatym storočím majú súdy právo rušiť strany, ktoré chcú zaviesť stavovský štát.

Demokracia má bezpočet výhod, no aj jednu veľkú slabosť. Už viackrát umožnila politikom, ktorí vyhrali demokratické voľby, aby demokracii zakrútili krkom. A práve minulé skúsenosti sú ospravedlniteľným dôvodom na to, aby demokracia obraňovala samu seba pred ľuďmi a názormi, ktoré by ju mohli zničiť.

Sú to skúsenosti s obludným dvadsiatym storočím, pre ktoré majú súdy právomoc rušiť strany, čo navrhujú stavovský štát či diktatúru proletariátu, či trestať návrhy na potláčanie práv časti obyvateľstva.

Licenčná rada má na stole sťažnosť na reláciu Večera s Havranom po tom, čo do diskusie o rozhodnutí Mariána Kotlebu neudeliť kultúrne granty Kotlebu nepozvali. To, že sa zaoberá podnetom, je v poriadku, ale mala by ho zniesť zo stola.

Dôvodov je niekoľko. Nešlo o politickú reláciu, kde by si mal župan možnosť nárokovať nejaké percento vysielacieho času. To by sa museli sťažovať všetky neparlamentné subjekty, pretože ich nepozývajú do nedeľných politických diskusií.

Už samotné neudelenie grantov signalizovalo, že o pluralitu, akej sa dožaduje sťažovateľ, županovi zrejme nejde. Naopak, často vyjadroval obdiv k systémom, ktoré ju potláčali.

Kotleba bol predsedom jedinej strany, ktorú Najvyšší súd SR zrušil. Dôvodom bolo, že chcela obmedzovať volebné právo. Kotleba vyjadroval obdiv k vojnovému štátu i k politickému systému charakteristickému pre Mussoliniho Taliansko. O holokauste sa vyjadroval ako o najväčšom podvode storočia a čiernou vlajkou na úrade dehonestuje SNP, ktoré republika oslavuje ako štátny sviatok. Nakoniec je jedno, či má bližšie k nacizmu, alebo fašizmu, RTVS i Michal Havran na jeho minulosť i súčasnosť musia pamätať a je správne, keď majú nejakú hranicu a neschovajú sa za vágnu „vyváženosť“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie