Denník N

Na summite V4 hovorili o pláne B, Česko miernilo Ficovu kampaň s demaršami

Bohuslav Sobotka víta na pražskom summite V4 slovenského kolegu Roberta Fica. FOTO - TASR
Bohuslav Sobotka víta na pražskom summite V4 slovenského kolegu Roberta Fica. FOTO – TASR

Aktualizované – 22:22. Český premiér Bohuslav Sobotka trvá na tom, že krajiny V4 na summite nejdú proti Merkelovej, len sa pripravujú na možnosť, že zavrie hranice.

Český premiér Bohuslav Sobotka bol v pondelok aj pre ostré výroky svojho slovenského kolegu Roberta Fica proti nemeckej diplomacii a jeho zneužívaniu utečeneckej krízy pred marcovými parlamentnými voľbami na Slovensku v nepríjemnej úlohe moderátora na summite V4 v Prahe.

Ako napísali Hospodářské noviny, zo štyroch krajín má v Berlíne najviac otvorené dvere, vyhýba sa populistickým výpadom ako stranícky blízky Fico a rovnako ani nepodal žalobu na kvóty pre utečencov, ktoré má prijať Česko.

Slovenský premiér pred summitom vykreslil Nemecko ako krajinu, ktorá na nich tlačila demaršami, aby sa neopovážili riešiť osamote utečeneckú krízu. Fico tlačí na vytlačenie Grécka zo Schengenu a posilnenie hraníc na jeho macedónskej strane.

Sobotka: V4 nebude blokovať

Nemecké veľvyslanectvo na Slovensku poprelo, že by kritizovali V4 za summit. „Takéto kontakty sú normálne a dejú sa pravidelne pred dôležitými stretnutiami s cieľom vymeniť si názory,“ povedal Denníku N Berndt Oesterlen z nemeckej ambasády v Bratislave.

Sobotka Ficove slová od začiatku zjemňoval a popieral, že by krajiny V4 chystali na pondelkovom summite separátne riešenie. „Nechcem, aby V4 blokovala nájdenie dohody v rámci celej Európy. Potrebujeme nájsť dohodu s Veľkou Britániou,“ povedal v rozhovore pre Hospodářské noviny Sobotka. „Nechcem, aby V4 získala povesť niekoho, kto sa snaží zablokovať EÚ.“

Všetky krajiny V4 sa podľa Sobotku na summite zhodli v tom, že odmietajú systém trvalých kvót, na základe ktorých by si krajiny EÚ prerozdeľovali utečencov s právom na azyl. Nie je to výnimočný postoj v Únii. Podobne sa cez víkend vyjadril aj Paríž.

Lídri tiež hovorili o podpore hľadania riešení s Tureckom a Gréckom, zároveň však zdôrazňovali, že je potrebné mať pripravený alternatívny plán B, ktorý sa týka ochrany hraníc Bulharska a Macedónska. Slovensko podľa Fica v prípade jeho realizácie ponúka spolu 300 slovenských policajtov pre obe spomínané krajiny.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová predtým v rozhovore pre denník Stuttgarter Zeitung odmietla návrh na vytvorenie plota medzi Macedónskom a Gréckom. Podľa nej treba na riešenie utečeneckej krízy zabezpečiť vonkajšiu hranicu EÚ.

Prečo u Fica vyhráva  populizmus

„V4 hrá delikátnu hru s Nemeckom a hranica medzi konfrontáciou a spoluprácou je stále tenšia a tenšia,“ komentuje to francúzsky analytik a šéf pražského think tanku Europeum Martin Michelot pre Denník N.

Na jednej strane je podľa neho strategické partnerstvo v ekonomike, čo prospieva prosperite regiónu, na druhej populizmus typu, že nám vládne „bruselský diktát“, čo sa podľa Michelota lepšie predáva voličom.

„Preto si myslím, že niektoré krajiny dávajú prednosť populistickým bombastickým vyhláseniam o migrácii, v osobných rozhovoroch sú však umiernenejší v rétorike,“ dodal Michelot.

Od iniciatívy V4 cúvol v nedeľu po telefonáte s Angelou Merkelovou bulharský premiér Bojko Borisov.

O podpore macedónskych hraníc hovoril už predtým slovinský premiér Miro Cerar. Európska komisia ho v tom podporila.

Podľa Geralda Knausa z European Stability Initiative sa momentálne pretekajú dve koncepcie, ako riešiť utečeneckú krízu. Ako povedal pre nemecké Deutsche Welle, krajiny V4 by ohradili Európu na hranici Bulharska, Macedónska a Albánska.

Naproti tomu Nemecko chce získať pod kontrolu situáciu na grécko-tureckej hranici a následne rozmiestňovať časť utečencov z táborov po Európe. Do Egejského mora cez víkend prišli lode NATO, ktoré majú pomáhať pobrežným strážam zastavovať migrantov v člnoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie