Denník N

Čo robia učitelia pre štát? Do Prešova pozývajú svetových gitaristov

Prešovské združenie pre klasickú gitaru: Ingrid Michalková, Valér Futej a Jana Koreňová. Zdroj: www.gfpresov.sk
Prešovské združenie pre klasickú gitaru: Ingrid Michalková, Valér Futej a Jana Koreňová. Zdroj: www.gfpresov.sk

Šiesty ročník Prešovských dní klasickej gitary pritiahol prvotriednych umelcov a doposiaľ najviac študentov.

Je piatok večer, vchádzame do prešovskej dvorany evanjelického kolégia. Dobrých dvadsať minút pred koncertom je väčšina miest obsadená. Medzi návštevníkmi je ľahké rozpoznať účastníkov festivalu. S dlhými nechtami iba na pravej ruke sú to tí usmievaví a hrdí, že dnešný večer patrí ich nástroju. Prešovské dni klasickej gitary sú v polovici svojho programu, 12. februára pokračujú koncertom gitarového dua Siqueira Lima.

Prešov je hudobne známy ako mesto, kde začínali IMT Smile, Peha, Chiki liki tu-a či Katarína Koščová. Fajnšmekri ho poznajú aj ako slovenský Seattle, centrum jazzu. Aktívne ho tvoria napríklad Peter Adamkovič (AMC Trio) alebo gitarista Dávid Kollár. Obe hudobné oblasti majú rovnaký pôvod – silnú generáciu inštrumentalistov, ktorí ešte v socializme vytvorili v meste aktívny hudobný život a podnietili vznik nových festivalov a koncertných klubov.

V posledných rokoch sa vo východniarskej metropole začalo rozvíjať aj koncertovanie na klasickej gitare. Na Slovensku je jednoznačným centrom klasickej gitary Bratislava s Medzinárodným gitarovým festivalom J. K. Mertza, na východnom a strednom Slovensku boli gitarové workshopy a festivaly zriedkavé. To sa zmenilo vďaka Prešovským dňom klasickej gitary, ktoré zorganizovali už svoj šiesty ročník.

Musica Cassovia s členmi Bratislavského gitarového kvarteta. Foto: Vlado Salzer
Musica Cassovia s členmi Bratislavského gitarového kvarteta. Foto: Vlado Salzer

„Koncertné možnosti klasickej gitary sú minimálne,“ tvrdí organizátor festivalu Valér Futej, dlhoročný pedagóg a spoluzakladateľ Prešovského združenia klasickej gitary. „Chceli sme spopularizovať tento nástroj a najvhodnejším spôsobom boli majstrovské kurzy pre žiakov hudobných škôl spojené s večernými koncertmi.“

Valér Futej má výzor typického rockera a uhádnuť jeho obľúbené kapely nie je ťažké. Patrí k onej generácii prešovských inštrumentalistov, ktorí mesto dostávajú do hudobného povedomia. „AC/DC, zeppelini, to je výborná hudba, ale klasická gitara ma úplne uchvátila. Na druhej strane, každý hudobne vzdelaný človek vidí, že všetci veľkí gitaristi vychádzajú z techniky a tvorby pre klasickú gitaru,“ dodáva.

Študenti počas kurzov. Foto: Vlado Salzer.
Študenti počas kurzov. Foto: Vlado Salzer

Prešovské združenie klasickej gitary tvoria traja učitelia hudby: Valér Futej, Ingrid Michalková a Jana Koreňová. Na prvom ročníku festivalu v roku 2011 sa počas koncertných večerov predstavili Futejovi úspešní študenti a jeho dlhoročný kamarát, tiež pedagóg Ján Labant. O rok neskôr už do Prešova prišli prvé veľké mená súčasnej klasiky, slovensko-talianske duo Marec-Ferraro a Martin Krajčo. Počas ďalších ročníkov sa združeniu podarilo pritiahnuť aj celosvetovo uznávaných poľských gitaristov Kupinski Guitar Duo a Marcina Dyllu.

Tohtoročným hlavným menom festivalu bolo duo Siqueira Lima. Tvoria ho Cecilia Siqueira z Uruguaja a Fernando Lima z Brazílie a gitaristi ich svorne označujú za jedno z najprestížnejších komorných zoskupení súčasnosti. Minulý rok získali v Brazílii významné gitarové ocenenie, Profissionais da Música. „Za tridsať rokov, čo sa venujem klasickej gitare, som ešte nevidel a nepočul tak precízne a technicky dokonalé vystúpenie.“ Siqueira a Lima okrem koncertu viedli aj workshopy pre mladých gitaristov. Pri pohľade na ich webovú stránku s koncertným turné očarí ešte jeden fakt: 9. februára koncertovali v Chile, 11. a 12. februára boli v Prešove a už dvadsiateho účinkujú v Brazílii. Na koncerte u nás zahrali na záver štyri prídavky s veľmi známou skladbou Tico Tico.

Lektori prešovského festivalu sú zároveň koncertnými umelcami večera. Tento rok prišli prof. Ryszard Bałauszko, Martin a Radka Krajčovci, Adam Marec a Miloš Slobodník. Pravidelným lektorom je aj akordeonista Michal Červienka. Kurzy pre akordeonistov sú tretí rok malou nadstavbou festivalu a iniciuje ich ďalšia spoluzakladateľka prešovského združenia Ingrid Michalková.

Na otázku, ako sa im darí priviesť do Prešova svetových gitaristov, odpovedá Valér Futej, že ide o muzikantskú solidárnosť. „Často ma volajú do porôt medzinárodných súťaží, kde mám možnosť týchto ľudí stretnúť osobne. Oslovím ich teda nie ako neznámy manažér, ale ako kolega – pozrite, tam máme taký a taký festival a robíme kurzy pre mladých. Oni nám potom dajú kamarátsku ponuku, aby sa nám vošli do rozpočtu,“ približuje.

Martin Krajčo počas kurzov. Zdroj: Vlado Salzer
Martin Krajčo počas kurzov. Zdroj: Vlado Salzer

Tento rok sa na festivale a kurzoch zúčastnilo 106 mladých gitaristov, z viacerých krajín a zo všetkých typov hudobných škôl. Festival sa rozrástol aj geograficky. V Prešove zabral dve reprezentatívne koncertné pódiá, v evanjelickom kolégiu a v PKO Čierny orol. Súčasťou sprievodného programu bol koncert Bratislavského gitarového kvarteta a Musicy Cassovie v košickom Kulturparku.

„Neľutujem ani vložené peniaze, ani čas. Boli u nás svetoví virtuózi, účastníkov je čoraz viac a pribúda zahraničná účasť,“ uzatvára Valér Futej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie