Denník N

Frešo: Hovoríte s lídrom, ktorý dvakrát porazil Smer, takých tu veľa nie je

Predseda SDKÚ Pavol Frešo. Foto – TASR
Predseda SDKÚ Pavol Frešo. Foto – TASR

Na odídencov makali tisícky našich členov, akurát nemali trojtisícový plat ako oni, tvrdí šéf SDKÚ.

PAVOL FREŠO sa narodil v roku 1969. Bol podpredsedom DS, po zlúčení so stranou SDKÚ sa dostal do parlamentu. Od roku 2009 je druhé volebné obdobie šéfom Bratislavského samosprávneho kraja, od mája 2012 aj predsedom SDKÚ, ktorú vedie do aktuálnych volieb. Je ženatý, má tri deti, žije v Bratislave. Hovorí aj:

  • či nie je hanba, ako skončila strana pod jeho vedením, a ako vníma, že od neho odišli všetci poslanci
  • či má Dzurinda právo cítiť sa dotknutý
  • prečo si nemyslí, že sa blamoval návrhom Mitríka na post šéfa NKÚ, ktorého zvolil s poslancami Smeru
  • prečo považuje opozičných kolegov za postoj k Mitríkovi za farizejov

Nešťastne ste spadli zo schodov, máte problém s chrbticou. Ako sa riadi kampaň z postele?

Horšie ako inokedy, lebo môžem iba ležať či stáť. Sedieť viem len obmedzene. Všetko musím stíhať popri rehabilitácii, takže sa občas v noci budím s otázkou, na čo všetko som ešte zabudol.

Ten pád je v spojitosti s SDKÚ celkom symbolický.

Áno, vyzerá to tak, na druhej strane to však človeka motivuje, aby zo seba vydal všetko. Ak nie teraz, tak už nikdy.

Stále si nemyslíte, že budete hrobárom strany?

O budúcnosti SDKÚ rozhodnú voliči.

Tí budú reagovať aj na to, ako ste ju posledné roky viedli.

Samozrejme, naši voliči však majú dostatok nadhľadu na to, aby sa rozhodli správne.

Všetko nasvedčuje tomu, že strana v parlamente končí.

Ako jej predseda mám jediný dlhodobý pocit, a ten sa posledné dva roky ešte zosilňuje – zodpovednosť za hodnoty, ktoré reprezentujeme, a za našich voličov. Tými hodnotami sú sloboda, demokracia, trhové hospodárstvo a orientácia na funkčné Slovensko v EÚ.

Musíte si predsa uvedomovať realitu. Nebude to strašná hanba pre stranu, ktorá po mečiarizme otočila Slovensko správnym smerom?

Tento typ úvah naozaj nepestujem, bola by to strata času. Cítim zodpovednosť, a tá hovorí, že musím zo seba aj z nášho tímu vydolovať maximum. Ľudia sa rozhodnú správne. Iné osobné pocity nepozorujem ani u seba, ani vo svojom okolí.

Focus vám v januári aj vo februári nameral preferencie 1,7 percenta. Dostať ich v krátkom čase nad päť je takmer nemožné.

Tí istí ľudia, čo tie prieskumy robia, priznávajú, že sa môžeme dožiť aj rôznych prekvapení. Všimol som si však jednu vec – vládne aj nevládne elity systém rozmýšľania o tom, čo bude po voľbách v roku 2016, postavili na premise, že tu musí vládnuť Fico s niekým.

O tom, kto bude jeho partnerom, pritom existuje medzi stredopravými stranami pomaly súťaž. Podľa mňa je to hlboko nesprávne. Stredopravá scéna môže uskutočniť svoje vízie iba bez Fica.

Platí váš sľub, že ak neuspejete, odídete z postu predsedu?

Robíme maximum pre to, aby sme uspeli. Ale áno, platí, že ak to nevyjde, vyvodím voči sebe dôsledky. To však budeme riešiť až po voľbách.

Nemali ste odstúpiť už na kongrese, kde vás podporilo necelých 50 prítomných a 160 ich bolo proti vám?

Tá situácia predsa bola groteskná. V SDKÚ sa zrazu zjavila riaditeľka hudobného rádia (Eva Babitzová, pozn. autora), ktorá povedala, že jej sľúbili post volebného lídra. Objavila sa tam dokonca postava (Ondrej Matej, pozn. autora), ktorá tvrdila, že banka, ktorej dlžíme, si želá za predsedu práve ju.

Nie je totiž tajomstvom, že po minulom vedení sme v strane zdedili šialený dlh 3,6 milióna eur. Mal som nebodaj stranu odovzdať takýmto ľuďom? Keby som tak urobil, dnes by buď vôbec nekandidovala, alebo by ju viedli biele kone.

Historicky sa tu ešte žiadnej strane nestalo, že predsedovi zutekali všetci poslanci v parlamente. Svojho času ste mi spomínali, že odišli karieristi, to však nimi boli všetci? Beblavý, Vášáryová, Jurzyca, Žitňanská, Dzurinda, Mikloš, Fedor, Novotný, Kaník aj europoslanec Štefanec?

Tí, čo odišli do iných strán, zrazu reálne zastupujú iné hodnoty. Vôbec pritom neviem zodpovedať otázku, prečo sú práve v stranách, ktoré SDKÚ tvrdo napádajú.

Pri dvoch sa dajú odchody vysvetliť. Ak však odídu všetci, musí to mať súvis s vaším vedením, nie?

Veď oni sami boli súčasťou toho vedenia, dokonca v ňom mali väčšinu. Keď odchádzali, nikdy ste od nich nepočuli hodnotové výhrady. Povedal niekto, že by sme sa im ako strana spreneverili?

Prečo dnes Jurzyca sedí v strane, ktorá brutálne kritizuje SDKÚ? Spýtajte sa jeho, prečo otočil o 180 stupňov. Prečo sa to vlastne pýtate mňa?

Odídenci dôvody pomenovali. Že viacerí z nich tárali, je iná vec.

Hovorili síce rôzne dôvody, ale nič hodnotové. A že nedokázali preukázať žiadne odklonenie sa SDKÚ od jej pôvodných hodnôt, je z ich strany obrovský fail.

Kaník minulý rok tvrdil, že bol posledným reformátorom v strane. Vy podľa neho nemáte na to, aby ste dokázali predstaviť víziu a potom ju napĺňať. Obvinil vás, že ste fatálne zlyhali a premrhali šancu.

Veď Kaník bol predsedom poslaneckého klubu. To sa chce tváriť, že sa premrhala šanca, ale on na tom nemal žiadny podiel? Opakujem, že odídenci si v skutočnosti iba robili alibi. Nerozumiem však, prečo sa na to všetko pýtate. Medzi členmi a voličmi som tento typ otázok ani nezaznamenal.

To sa vás vážne nik nepýta, prečo všetci odišli? Nechce sa mi veriť.

Voliči sa na to pýtajú veľmi málo. Naopak, odídencov kritizujú, lebo ich sklamali. Dostali od nich preferenčné hlasy a zrazu utiekli zastupovať iné hodnoty. Považujú to za nečestné. A že niekto hovorí o osobných sporoch až pri odchode zo strany? Také alibi je pre mňa strašne nedôveryhodné.

Kaník v strane mlčal a začal kritizovať, až keď bol na odchode?

Nenájdete žiadne hlasovanie, kde by odídenci mali na dianie v strane iné názory. Ak teda hovoria, že sa u nás nedalo fungovať, popierajú pravdu. Veď sa pozrite, aké návrhy na ústredných radách a prezídiu dávali. Som si istý, že nič nenájdete.

Kaník sa ozval len raz, aj to len preto, lebo ho všetci zástupcovia regiónov prehlasovali. Týkalo sa to kandidáta na šéfa NKÚ Karola Mitríka. Pre mňa je naozaj ťažké byť empatický voči človeku, ktorý si pri odchode robil také strašné alibi. A že je niekto nelojálny a neschopný riešiť problémy vo vnútri strany, za to ja naozaj nemôžem.

Poviem to aj inak, aby to bolo úplne jasné – na mená odídencov makali tisícky členov našej strany, akurát na rozdiel od nich nemali trojtisícový plat.

Nie je chybou, že stará SDKÚ nikdy nepripustila prirodzený rast nových lídrov?

Nesúhlasím, s jedným z nich práve hovoríte. Môžete si myslieť, čo chcete, ale dvakrát som v župných voľbách porazil Smer. Takých, čo to dokážu, veľa na Slovensku nie je. SDKÚ teda rast nových lídrov umožnila a ja som za to vďačný.

V jednom však máte obrovskú pravdu – aj ja som si myslel, že generačná výmena v strane prebehne oveľa ľahšie. Chcel som to skúsiť s poslancami, ktorých sme mali, zvolili však inú cestu. Vôbec sa mi pritom nepáči, že sa tu teraz musím stále vyviňovať.

Ak všetci odídu, nejaká vina v lídrovi byť musí.

Áno, je mi ľúto, že som bol takým predsedom, ktorý tých ľudí nedokázal udržať pri hodnotách SDKÚ. Vám však fakt nie je čudné, ak sa dvaja bývalí šéfovia poslaneckého klubu, teda hlavní spíkri strany v parlamente Žitňanská a Kaník, sťažujú, že niečo nemohli urobiť?

Ja ich predsa neobraňujem.

Pre mňa je spôsob, ako svoje odchody vysvetlili, mimoriadne nedôveryhodný. Zaráža ma, prečo ich nikto v žiadnych novinách nekonfrontoval s otázkami, čo konkrétne im prekážalo a od ktorých hodnôt sa podľa nich SDKÚ odklonila.

Veď nech Kaník aj Žitňanská otvorene a nahlas prezradia, čo konkrétne v strane nemohli presadiť. Prečo o tom asi mlčia?

Zrejme ste videli video, na ktorom Dzurinda priznal, že Žitňanskú mal vyhodiť z kandidátky za to, s akým sloganom mu v kampani podrážala nohy. Zároveň však povedal, že ho šokovalo, ako sa ho na kongrese, kde končil ako predseda, nik nezastal a nepovedal mu, že ho chce ďalej vo vedení. Doslova uviedol, že toľko lídrov, ktorí sa bili a ruvali ako psy, ešte nevidel.“

Samozrejme, že som to video videl. Dzurindove slová sa však ukázali ako nepravda, veď on a jeho kolegovia stranu nechali v totálnych dlhoch a potom pred problémami utiekli.

Zaujímavé je, že o tom nik z odídencov nediskutuje, hoci všetci v strane sedeli a za dlhy zdvíhali ruky. Netvárme sa teda, že to tu nechali čisté a všetko bolo v poriadku.

Na danom videu bolo oveľa zaujímavejšie to, že Dzurinda tam naznačil obrovské spory už v minulosti. Ak dnes tvrdí, že mal niekoho vyhodiť z kandidátky, o čom to svedčí?

Veď to znamená, že vedenie nebolo jednotné už vtedy. Z toho vyplýva, že stranu nám nechali nielen vo finančnom, ale aj v personálnom marazme.

Dlho sa tu hovorilo, že odchod Dzurindu pomôže vzkriesiť pravicu. Dnes už vieme, že je na tom ešte horšie.

Keď som na kongrese vyhral, všetkým som ponúkol hrubú čiaru za históriou. Prvá, komu som ponúkol post podpredsedníčky, bola Žitňanská. Vedenie nakoniec vzniklo tak, že sa hlasovalo o ľuďoch, ktorí prejavili záujem.

Pri rokovaniach za zavretými dverami pritom sedelo 30 až 35 ľudí vrátane Dzurindu či Mikloša. Ani jeden z tých dvoch sa nezdvihol, že by nám chcel pomôcť. Vyvolávanie pocitu, že sme im krivdili, je preto nespravodlivé.

Ak dokonca Dzurinda na videu tvrdí, že mal namyslených okresných a krajských funkcionárov, o čom to je? Je až zarážajúce, že niečo také rozpráva. Ak mal nejakú ambíciu zapojiť sa, mal ju uviesť na kongrese, nie mlčať a potom sa sťažovať. Každý mal dosť možností.

Predseda SDKÚ Pavol Frešo. Foto - TASR
Predseda SDKÚ Pavol Frešo. Foto – TASR

Najväčšiu kritiku ako politik ste zožali minulý rok, keď ste so Smerom odhlasovali za šéfa NKÚ Karola Mitríka. Dalo sa ešte viac blamovať?

Mitríkovi verím, lebo ho poznám ako slušného človeka, navyše má profesijný profil, ktorý sa hodí práve na šéfa NKÚ. Bol primátorom mesta, poslancom VÚC aj šéfom SIS, čo mi v kombinácii s jeho schopnosťami na podporu stačilo.

Po všetkých neúspešných voľbách šéfa toho úradu je dokonca lepšie, ak tam sedí takýto predstaviteľ opozície, ako by tam po najbližších parlamentných voľbách mal sedieť predstaviteľ Smeru.

Bol Maroš Žilinka až taký zlý kandidát, že ste za neho nemohli hlasovať ako väčšina opozície? Takto už podozrenie z kolaborácie so Smerom nezmyjete.

Mitríkov profil z minulosti bol minimálne o tri triedy lepší ako Žilinkov.

Mitríkov profil predsa spochybňuje nielen jeho pochybné svedectvo v korupčnej kauze viceprimátora Košíc Čuňa, ktorému chcel poskytnúť alibi na čas údajného preberania úplatku. Súd jeho výpoveď vyhodnotil ako nedôveryhodnú.

Pozrite si aktuálne rozhodnutie NKÚ, ktoré potvrdilo, že učiteľ Žarnay mal pri upozornení na nedostatky v škole pravdu. Rozhodol tak napriek všetkým doterajším kontrolám, ktoré doteraz nič nenašli.

NKÚ tiež razantne vstúpil do parkovacej politiky v Petržalke, rovnako sa venuje aj zdravotníctvu. Už necelý prvý rok teda ukázal, že súčasný šéf NKÚ je určite lepší ako všetci jeho predchodcovia dokopy.

Nik nevie, či by Žilinka alebo niekto iný nepriniesol tých zistení viac. Že je lepší ako predchodcovia, neznamená, že je najlepší možný.

Iba opisujem kritérium, ktoré je pre mňa dôležité. Žiadny jeho predchodca sa do káuz nepustil tak razantne, a to je pre mňa jasný dôkaz, že Mitrík je muž na svojom mieste. A to stačí.

Nevyjadrili ste sa k spornej výpovedi o Čuňovi.

Keby taký problém existoval, nikdy by sa ten človek nemohol za Radičovej vlády stať šéfom tajnej služby.

Ten problém predsa existoval.

Ja ten súdny prípad nepoznám. Neverím, že by za Mitríka ministri Radičovej vlády zdvihli ruku, keby skutočne verili tomu, že existuje problém s jeho svedectvom.

Ľudia z SDKÚ, trebárs Janiš, boli schopní všeličoho. Vrátane návrhu Trnku za generálneho prokurátora po tom všetkom, čo sme s ním zažili.

Ešte raz opakujem – neverím, že by ministri Radičovej vlády zdvihli ruku za to, aby bol Mitrík šéfom SIS, keby si o ňom mysleli, že krivo svedčil. Neverím. Naopak, viacerí z nich tak dbajú o svoju profesionálnu povesť, že by radšej podali demisiu.

Mitrík mal tiež problém so získaním previerky, aby mohol byť šéfom SIS. Potom dokonca bojkotoval vyšetrovanie Gorily, keďže odmietol zbaviť mlčanlivosti kľúčového svedka.

Bol som na jeho vypočutí na parlamentnom výbore. Mitrík tam veľmi presvedčivo tvrdil, že spolupráca na vyšetrovaní Gorily zo strany SIS bola excelentná. Naopak, o problém sa prestala zaujímať polícia.

Argumentmi tam všetkých usadil, nik si netrúfol jeho slová vyvrátiť. A keďže som videl, ako sa s týmto obvinením vyrovnal v priamom strete s kritikmi, utvrdilo ma to, že ide o čestného človeka. Pri jeho argumentoch zrazu všetci stratili reč.

V našich parlamentných výboroch bežne sedia aj nekompetentní ľudia.

Ale veď Mitrík tam „utrel“ ešte aj Lipšica.

Práve Lipšic o vás po zvolení Mitríka na čelo NKÚ povedal, že ste neslobodný biely kôň oligarchov.

Čo mám na to povedať? Mitrík je slušný človek a svojou činnosťou dokazuje, že bol najlepšou možnou voľbou.

Tristná to krajina, kde je najlepším kandidátom 68-ročný človek, ktorého zvolíme na sedem rokov. Nič proti veku, ale vážne hovoríte, že tu nie je nik kompetentnejší?

Hillary Clinton má rovnaký vek a kandiduje za americkú prezidentku. Opakujem, že Mitrík za necelý rok urobil viac ako iný človek za desať rokov.

Byť hviezdou po niekom, kto takmer nič nerobil, nie je až také ťažké. Latka bola mimoriadne nízko.

Rozumiem, ale ja hovorím holé fakty. Jeho profil nik nespochybnil, lebo na výbore jasne všetkých svojich kritikov doslova usadil. Vrátane Lipšica.

Mitrík tam jasne dokázal, že pri vyšetrovaní Gorily bol maximálne nápomocný a záujem v skutočnosti stratilo ministerstvo vnútra. Sedel som tam, počul som to. Nik nedokázal vzniesť jedinú námietku, ktorá by ho spochybnila.

Pre mňa je nepochopiteľné skôr to, že z človeka, ktorému súčasná opozícia verila, keď sedela vo vláde, v priebehu jedinej noci urobila kriváka. Takéto správanie opozičných kolegov mi už dokonca pripomína komunizmus.

Ako je možné, že Mitríka odhlasovali ako šéfa SIS, a po čase sa pre nich stal triednym nepriateľom, od ktorého si držia dištanc? Hovorím to napriek tomu, že Mitrík nie je mojím blízkym priateľom.

Ako si vysvetľujete ten obrat?

Čo si asi tak môžem myslieť o ľuďoch, ktorí na Mitríka vylejú vedrá špiny a potom mu v zákulisí gratulujú k zvoleniu?

Opoziční poslanci, ktorí ho tak ostro odmietali, mu v zákulisí gratulovali?

Nielen to. Keď bolo nedávno novoročné stretnutie u prezidenta, nadšene si s Mitríkom podávali ruky a potľapkávali ho. Spýtajte sa tých poslancov, nájdete ich minimálne desať. A to boli len tí, ktorých som videl, lebo som sa tam dlho nezdržal.

Viete, čo je Fico zač. Hádam neveríte, že by na NKÚ pustil človeka, ktorý by mu detailne pozeral na prsty.

Nerozmýšľal som nad tým, ako sa na to pozerá Fico. Zrejme bol pod tlakom, že tam je dlhodobo neobsadený post, čo nebudí dobrý dojem. Mitrík je však dobrý kandidát a pôvodne mal aj dôveru celej stredopravej scény. Platilo to však len do času, kým sa z toho nestala politická kauza.

Zrazu mu neverili len preto, lebo ho mali zvoliť aj Ficovi poslanci? Podľa tejto logiky by však potom mal stratiť ich dôveru každý víťaz vrátane Žilinku, lebo bez Smeru sa nik zvoliť nedal. Za Mitríkom si dodnes jednoznačne stojím.

Museli ste vedieť, že ak sa na kandidátovi zhodnete sám so Smerom, voličom to nevysvetlíte. Aj keby bol najlepší kandidát na svete, politicky múdre to nebolo.

To je pravda, spoliehal som sa však na to, že Mitrík bude najlepším šéfom NKÚ. Ukázalo sa, že som sa nemýlil. O to menej chápem radikálnu zmenu názoru kolegov z opozície, ktorým bol predtým Mitrík dobrý.

Veď rozmýšľajme – najskôr mu zveria najväčšie tajomstvá tejto krajiny v SIS, a zrazu nie je hodný ani postu šéfa NKÚ? Žiaľ, u kolegov zvíťazili emócie nad racionalitou.

SDKÚ si na Facebooku dlho platila sponzorovaný odkaz na prieskum agentúry ASA, ktorý vám ako jediný dával šancu uspieť vo voľbách. ASA pritom takéto prieskumy nerobí pravidelne a na webe ani nemá ich históriu. Bolo to kóšer, keď vám ostatné agentúry vždy namerali opak?

Vidím predsa, že sa bežne publikujú aj prieskumy iných neznámych agentúr s rôznymi výsledkami. Navyše som si istý, že ak sme to promovali, prevzali sme to buď z tlačového servisu SITA, alebo TASR, prípadne z nejakého média.

Je vylúčené, že by sme prevzali niečo, čo už predtým nebolo agentúrne pokryté. Máme pritom právo vziať akýkoľvek text, o ktorom si myslíme, že ho treba podporiť. Nevidím v tom nič neférové.

Podľa transparentného účtu SDKÚ to k dnešnému dňu (14. február 2015 večer, pozn. autora) vyzerá tak, že ste nemali žiadne náklady na kampaň s výnimkou 30-tisíc eur za bilbordy. Tie ste zaplatili 30. decembra 2015. Niečo však musela stáť aj inzercia v médiách, videospoty kandidátov, reklama na Facebooku či mítingy s občanmi. Účet sa tvári, že v januári a vo februári nemáte žiadne výdavky.

Faktúry platíme priebežne a všetky výdavky budú na transparentnom účte viditeľné najneskôr do volieb.

V roku 2014 ste mi hovorili, že dáte dokopy úspešný tím. Pri všetkej úcte, mená ako Húska, Keselý, Vaculová, Oráčová, Turčan, Káčer či Žiliak väčšine občanov nič nehovoria. Keď som sa pýtal ľudí, okrem vás nepoznali nikoho.

Väčšina z tých, ktorých menujete, má dlhodobú komunálnu skúsenosť.

Čiže ich pozná mimoriadne obmedzený okruh ľudí.

Naša strana vyberá kádre zdola, staviame na odbornosti a klasických reprezentantoch strednej vrstvy – lekároch, živnostníkoch, ekonómoch a podobne. Chceme totiž zastupovať práve strednú vrstvu.

Juh stredného Slovenska ste však na kandidátke odignorovali. Z chudobnejších regiónov ako Šahy, Veľký Krtíš či Lučenec tam nevidím nikoho.

To nie je pravda, je tam kandidát z Tornale, hoci od mája minulého roka má pre prácu trvalý pobyt v Banskej Bystrici, a tiež človek z Pavloviec v okrese Rimavská Sobota. Áno, vždy sa to dá urobiť podstatne lepšie.

Nechceli sme však stranu stavať na mediálne známych ľuďoch, lebo výsledok by bol možno jednorazový. Koniec koncov, také strany tu už boli. Opreli sme sa radšej o našu členskú základňu a svojich priaznivcov.

Pred rokom ste poskytli rozhovor kolegyni Monike Tódovej. Z niektorých vašich reakcií vyplývalo, že ste o strane dosť neinformovaný. Skúsim teda tri otázky spred roka, či už poznáte odpovede. Koľko má dnes SDKÚ zamestnancov?

Áno, vtedy som niektoré veci nevedel. Myslím si, že v tejto chvíli máme jedného zamestnanca – riaditeľa kancelárie. Ten však žiadny plat nepoberá.

Koľko členov vašej strany získalo post starostu v posledných komunálnych voľbách?

Je ich viac ako sto.

Koľko starostov ste vtedy stratili?

Toto stále neviem. Ale viem, prečo to neviem. Boli sme totiž konfrontovaní so štatistikou, do ktorej neboli zarátané koalície. Ešte ma budete ďalej skúšať? Pred rokom som totiž nevedel odpovedať, lebo sme museli prepúšťať krajských tajomníkov práve pre nedostatok financií.

Aký je aktuálny dlh strany?

O niečo viac ako 700-tisíc eur. Ten šialený dlh 3,6 milióna eur po predošlom vedení sme dokázali skresať v podstate len vďaka štátnemu príspevku a tým, že sme obmedzili viaceré činnosti a presunuli ich na dobrovoľnú bázu.

Skúste vysvetliť najdôležitejšie veci, pre ktoré by ľudia mali voliť SDKÚ.

Ak budeme vo vláde, budeme tu mať 19-percentnú daň a deväťpercentný odvod do druhého dôchodkového piliera. Výrazne tiež zjednodušíme život živnostníkom. Toto sú naše najdôležitejšie body, podrobnosti a zvyšné ciele sa dajú nájsť v detailnom programe.

Rovno tiež hovorím, že s Ficom sa nič také dosiahnuť nedá. Riešením je iba stredopravá vláda aj za cenu istých napätí. Kradnúť sa bude oveľa menej už len preto, že bude existovať dôsledná krížová kontrola, ktorá dnes absentuje. V tomto prípade vážne platí, že lepší ako Ficova ďalšia vláda je aj zlepenec.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

SDKÚ

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie