Denník N

Obrovské vločky naposledy padali pred viac ako sto rokmi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľké chumáče vločiek sa tvoria pri vyšších teplotách a vo vlhšom prostredí, vysvetľuje meteorológ Peter Jurčovič. Najväčšie vločky na svete padajú pri oceánoch.

„V kronikách sa píše, že takéto veľké vločky padali niekedy na konci 19. storočia v Markušovciach na východnom Slovensku. Ich rozmery boli dokonca väčšie ako desať centimetrov,“ hovorí meteorológ Peter Jurčovič o mimoriadnom snežení v hlavnom meste. Pripúšťa, že nadrozmerné vločky sa na Slovensku mohli vyskytnúť aj na iných miestach, kde nie sú umiestnené meteorologické stanice. Okolo dvadsať centimetrov už v minulosti mali namerať vločkám v Spojených štátoch, Jurčovič však tieto informácie už berie s rezervou.

Veľké chumáče vločiek sa tvoria pri vyšších teplotách a vo vlhšom prostredí. Na zrnko prachu alebo peľu sa nazráža vodná para, ktorá začne kryštalizovať a vytvorí vločku. Tie sa vo vzduchu následne spájajú a dopadajú na zem. Pri nízkych teplotách, naopak, padajú malé ľadové kryštáliky.

Vznik vločiek súvisí s tým, ako je rozložené teplotné pole vo vyšších vrstvách v oblakoch. „Nie sú to snehové vločky, hovoríme o chumáčoch snehu, ktoré rýchlo dvíhajú snehovú vrstvu a spôsobujú problémy nielen vodičom,“ upresňuje Jurčovič.

Takéto vločky padali v Bratislave

 

Pre Slovensko nie sú veľké vločky typické. Častejšie sa vyskytujú pri oceánoch, kde sa stretáva arktický a tropický vzduch. Práve pre Ameriku sú charakteristické najdivokejšie prejavy počasia ako tornáda, hurikány aj snežné búrky.

Dažďová i snehová búrka vznikajú rovnako, zrážkou dvoch vrstiev vzduchu. Kým v menších výškach sa plazia studené oblaky, nad nimi sa nachádza teplý front. Keď sa stretnú, začnú padať zrážky.

Príchod búrky vieme rozoznať aj podľa tvaru a farby oblakov. Meteorológ Jurčovič tvrdí, že teplý front viete rozoznať aj deň dopredu, keď sa na oblohe začnú objavovať oblaky v tvare závojov a rias. Búrkové mračná, naopak, prichádzajú náhle. „Na jednej strane máme modrú oblohu a na druhej búrkové oblaky,“ opisuje studený front Jurčovič.

Dnes už by obrovské chumáče padať nemali. Sneženie by malo slabnúť a do večera ustať. Zajtra ráno však môžeme očakávať nové sneženie, aj keď už nebude také silné.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie