Denník N

Ficov strach

Predsedovi Smeru nejde v prípade Igora Matoviča o „silný verejný záujem“, ale o likvidáciu svojho politického oponenta za pomoci štátnych orgánov.

Autor je predsedom strany Nova

Robert Fico chce zostať pri moci za každú cenu. Presnejšie: za akúkoľvek cenu. Dokazujú to jeho kroky v „kauze“ Matovič, ktorá nespľasla len preto, že strana SMER má políciu na špagáte. Za normálnych okolností by mal predseda vlády za zneužívanie štátnych orgánov odstúpiť z funkcie. Ale zjavne práve premiérske kreslo je podstatou celej tejto hry. Robert Fico sa z nejakého dôvodu veľmi bojí, že sa po 5. marci môže ocitnúť v opozícii.

Celá kauza stojí a padá na 2 kľúčových tvrdeniach Roberta Fica: že Igor Matovič pred ôsmimi rokmi nezaplatil dane a zničil svoje účtovníctvo. Ani jedno z týchto tvrdení nie je pravdivé. Igor Matovič ukázal verejnosti aj svoje daňové priznanie z roku 2008 (keď na daniach odviedol 15 miliónov korún) a aj účtovníctvo, o ktorom premiér tvrdil, že kompletne skončilo v zbere papiera. Bodka.
Celý rad ďalších okolností však dokazuje, že predsedovi Smeru nejde o „silný verejný záujem“, ale o likvidáciu svojho politického oponenta za pomoci štátnych orgánov. Presne ako Vladimírovi Mečiarovi na konci svojho vládnutia. Ktoré okolnosti to sú?

1. Aj keď Robert Fico tvrdí niečo iné („až teraz sme sa to dozvedeli“), Smer o tomto prípade preukázateľne vie najmenej od roku 2010. Vtedy o ňom prvýkrát verejne hovorila poslankyňa Renáta Zmajkovičová v parlamente.

2. Rýchlosť, akou sa Národnej kriminálnej agentúre podarilo zabezpečiť výsluch kľúčového svedka Ficových tvrdení, by mohli závidieť všetci vyšetrovatelia na Slovensku. Pavel Vandák napochodoval do trenčianskej pobočky NAKA v sobotu podvečer, deň po premiérovej tlačovke.

3. „Silný verejný záujem“ cítiť aj z postupu vyšetrovateľa, ktorý v rozpore s trestným poriadkom poskytol svedkovi Vandákovi kópiu jeho výpovede, aby ten mohol utekať za novinármi ju zverejniť a podporiť tak verziu predsedu strany Smer. Ak bol vyšetrovateľ ochotný porušiť trestný poriadok v takejto banálnej veci, čo sa dá od neho očakávať vo vážnejších veciach?

Zhrňme si to teda ešte raz. Robert Fico na pôde Úradu vlády SR verejne obvinil svojho politického súpera z niečoho, čo sa preukázateľne nestalo. Na podporu svojich tvrdení použil materiály, ktoré nemal prečo mať, a keď už ich mal, nemal oprávnenie zverejniť. A komparz k jeho mediálnej hre zabezpečila Národná kriminálna agentúra.

Keď sa na základe týchto faktov Biele vrany postavili na stranu Igora Matoviča, premiér na ocenených arogantne zaútočil, že im ide iba o teplé fleky v parlamente. Oto Žarnay, Alan Suchánek a ďalší z kandidátky OĽaNO-NOVA pritom v minulosti jasne dokázali, že sú ochotní riskovať aj svoje zamestnanie, ak treba poukázať na nespravodlivosť a rozkrádanie verejných peňazí. V skutočnosti jediný, kto sa v tejto krajine trasie, že príde o svoj teplý flek, je pán, ktorý kedysi o sebe vyhlasoval, že v roku 2014 už nebude v politike. Čoho sa tak bojí, že svoju funkciu je ochotný brániť aj za cenu, že si ho bude verejnosť pamätať ako druhého Mečiara?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie