Denník N

Na Západe musia učitelia brigádovať v sklade a deliť sa o izby, ukazuje Draxler

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister školstva na svojom Facebooku zverejnil dva články, ktoré majú dokázať, že ani učitelia v Spojených štátoch či vo Veľkej Británii na tom nie sú dobre. Niektorí učitelia nerozumejú, čo nimi chcel povedať.

Druhým dňom pokračuje štrajk časti vysokoškolských pedagógov na sedemnástich vysokých školách, ktorí sa rozhodli podporiť požiadavky učiteľov zo základných a stredných škôl na zvýšenie platov a zlepšenie podmienok na školách. Podľa odhadov štrajkového výboru sa zatiaľ zapojilo asi štyristo pedagógov.

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru) štrajk včera nazval „symbolickým gestom jednotlivcov“. V noci potom na svojom oficiálnom profile na Facebooku zverejnil dva texty z britského denníka Guardian a amerických novín New York Times, ktoré vykresľujú situáciu tamojších učiteľov.

Články ukazujú, že aj americkí a britskí učitelia majú nízke platy, pre ktoré majú problém uživiť rodinu či zobrať si hypotéku.

draxler-facebook
Kliknutím obrázok zväčšíte

Spoločné izby a brigáda na vysokozdvižnom vozíku

Text Guardianu z vlaňajšieho apríla opisuje skúsenosti londýnskych pedagógov, ktorí si pre malé platy prenajímajú domy a v dvojici alebo dokonca aj trojici sa delia o izby. Iné príklady hovorili o učiteľoch, ktorí si v hlavnom meste nemohli dovoliť platiť nájom, a tak dochádzali do práce aj tri-štyri hodiny.

Takmer päť rokov starý článok New York Times zasa tvrdí, že až 62 percent amerických učiteľov si musí zarábať aj mimo školy, napríklad na brigádach. Spomína napríklad oceňovaného pedagóga s rodinou s dvomi deťmi, ktorý po práci v škole jazdil do jedenástej večer v sklade na vysokozdvižnom vozíku.

Nielen na Slovensku učitelia štrajkujú. foto N – Tomáš Benedikovič
Nielen na Slovensku učitelia štrajkujú. foto N – Tomáš Benedikovič

„Šokuje ma, keď sa občas v rozhovoroch s ľuďmi na Slovensku stretávam s prehnane optimistickým pohľadom na to, ako sa žije na Západe, vrátane učiteľskej profesie,“ vysvetľoval Draxler pod svojím statusom. „Hradiť si napríklad z platu, ktorý pre občana inej krajiny môže vyzerať veľmi dobre, životné náklady vo veľkom britskom meste nie je len tak.“

Niektorí pedagógovia Draxlera na profile za články kritizovali. Pýtali sa ho, či by sa ako minister nemal radšej venovať problémom slovenského školstva, a nie ukazovať, že zlé je to aj inde.

Učitelia: Venujme sa Slovensku

Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov uznáva, že ani v iných krajinách nie je postavenie učiteľského stavu ideálne, no aj preto sú podľa neho vo Francúzsku, v Británii, ale aj USA bežné štrajky a protesty, podobné tým súčasným na Slovensku.

„Nepoznám dôkladne pomery v týchto krajinách, môžu byť rôzne, ale skôr by sa mal pán minister zaoberať tým, že nástupný plat učiteľa u nás je 613,50 eura,“ odkazuje Draxlerovi jeden z organizátorov štrajku na základných a stredných školách Branislav Kočan.

Jeho kolegyňa Jana Ftáčnik Pastorková sa pýta, či takýmito článkami chce minister poprieť svoje skoršie vyhlásenia, že do školského systému treba dostať peniaze, len je na to potrebná verejná objednávka. „Veď od začiatku tvrdí, že ministerstvo nepopiera, že učiteľom treba dať viac peňazí,“ vraví. „Druhá vec je, prečo si brať príklad z tých, ktorí sú horší, a nie z tých, ktorí sú lepší?“

Pastorková učila niekoľko mesiacov na Islande a všimla si, že aj tam mali učitelia pocit relatívnej chudoby. „No prejavovalo sa to tak, že nemohli na rozdiel od svojich známych letieť napríklad na Seychelly. Ich štandardom boli slušné autá a byty, mohli ísť aj na dovolenku, len možno nie na takú drahú ako iní občania.“

Minimálne platy? Ako v Poľsku a Bulharsku

Minister školstva v reakcii na otázky Denníka N povedal, že status nebol myslený arogantne ani nešlo o žiadne odporúčanie pre slovenských pedagógov, len čerpá z vlastných skúseností. „Skôr ide o zamyslenie sa nad celkovou situáciou učiteľov,“ povedal.

„Ľudia väčšinou vidia len tú pozlátku, v tomto prípade to, že učiteľ v zahraničí má vyšší plat ako na Slovensku. Z vlastnej skúsenosti však môžem povedať, že sú tam aj vyššie životné náklady – dokonca až také vysoké, že učitelia aj v krajinách, kde by sme očakávali pohodlný život, musia zápasiť s existenčnými ťažkosťami.“

Porovnanie platov učiteľov v pomere k výške hrubého domáceho produktu na obyvateľa pravidelne zverejňuje Európska vzdelávaco-informačná sieť (Eurydice). Podľa dát za školský rok 2014/2015 sa priemerné najnižšie platy slovenských učiteľov pohybovali na úrovni 7-tisíc eur ročne, čo je 53 percent z HDP na obyvateľa.

Podobnú úroveň dosahujú najnižšie priemerné platy učiteľov v Poľsku, o niečo vyššie sú v Bulharsku. Vo Veľkej Británii dosahujú 96 percent HDP na obyvateľa (28-tisíc eur ročne), v Nemecku dokonca 130 percent.

Súčasný štrajk na slovenských vysokých školách je pokračovaním prerušeného štrajku na základných a stredných školách, ktorého sa počas troch týždňov zúčastnilo asi 15-tisíc učiteľov. Na jeho začiatku bolo asi 300 škôl úplne zatvorených.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie