Denník N

Polrok s OĽaNO: Sú autentickí, aj autenticky chaotickí

Ficov tlak dostal Matoviča na povalu jeho starých rodičov, kde mal firemné účtovníctvo. foto - 0ĽaNO
Ficov tlak dostal Matoviča na povalu jeho starých rodičov, kde mal firemné účtovníctvo. foto – 0ĽaNO

Žiadne hnutie ani strana nemá takú rôznorodú kandidátku a nikto tesne pred voľbami neprechádza takým búrlivým obdobím. U Igora Matoviča bojujú s Ficom a padajúcimi preferenciami a jemné zmätky zoskupenia sa často menia na chaos.

Prvý poznatok o činnosti OĽaNO z posledných mesiacov je: chaos a improvizácia. Napríklad utorkový štart kampane pre mladých v Mlynskej doline sa podarilo zorganizovať až na tretíkrát.

Najprv mala byť akcia v piatok, no nestihli polepiť auto, a tak to odložili na pondelok a potom o ďalší deň. Zohnať termíny akcií jednotlivých kandidátov trvalo centrále strany dva týždne. Vysvetlenie? V podstate nič u nich sa nedeje centrálne a termíny museli zisťovať u kandidátov. OĽaNO jednoducho nie je partaj, ale nanajvýš partia.

Matovič s Lipšicom na protest prišli rovno z polície, čakali ich stovky ľudí
autor: Martina Pažitková

Technické problémy paradoxne matovičovcom pomohli. V piatok ráno by totiž na „mlynoch“ zrejme takmer nikoho nenašli. Ešte sa nezačal semester a vysokoškoláci boli ešte doma.

Akcia v Mlynskej doline potvrdzuje, aká rôznorodá je kandidátka OĽaNO. Siaha od „mimovládkarky“ Veroniky Remišovej po konzervatívnu poslankyňu a jednu zo štvorice pôvodných Obyčajných ľudí Eriku Jurinovú. Ďalšou návštevníčkou Mlynskej doliny je číslo 12, Natália Gálisová, ktorá bola podpredsedníčkou „novej“ SDĽ a pomáhala v kampani aj hnutiu 99 percent. Za oboma stranami, ktoré po obrovskej kampani vo voľbách 2010 a 2012 prepadli, stál podnikateľ Ivan Weiss.

Tretím zistením je, že aj keď si to ľudia z OĽaNO príliš nepripúšťajú, Robert Fico a jeho útok na Matoviča naozaj mimoriadne silno zasiahol hnutie a aj jeho osobne. Pre hasenie tohto problému OĽaNO o dva týždne odložilo predstavenie predvolebného programu, zverejnili ho až v utorok. Plánovali ho predstavovať po kapitolách, nakoniec z toho bola len jedna „masová“ tlačovka.

Jednotka kandidátky Veronika Remišová presviedča študenta v Mlynskej doline. foto N – Tomáš Benedikovič
Jednotka kandidátky Veronika Remišová presviedča študenta v Mlynskej doline. foto N – Tomáš Benedikovič

Rozdávajú Gorilu

Keď sa v rušnej Mlynskej doline pred vysokoškolskými internátmi prihovára študentom jednotka kandidátky – blogerka Veronika Remišová – a podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová, pôsobí to skôr ticho a hanblivo. Rozdávajú odznaky a nálepky s nápisom Fico chráni zlodejov, pozvánky na demonštráciu a knihu Toma Nicholsona Gorila, ktoré pred chvíľou vytiahli z karavanu s nápisom Fico chráni zlodejov. Natália Gálisová, naopak, pôsobí mierne premotivovane a jej smiech počuť na tridsať metrov.

OĽaNO hrajú v týchto dňoch o veľa, musia zabrať, lov na prvovoličov nemusí byť zlá stávka. Už dávnejšie si až do volieb zarezervovali dve námestia, na ktorých bývajú demonštrácie, takže na nich konkurenčné strany nemôžu robiť mítingy. Tri týždne pred voľbami bojujú o prežitie. Preferencie sa im scvrkli na šesť percent a Matovič už dva týždne vedie vojnu s obvineniami Roberta Fica, ako sa vraj cez bieleho koňa bránil pred daňovým úradom.

Foto – OĽaNO
Foto – OĽaNO

Od pascírovej trúby do Belize

Matovič je od vstupu do parlamentu v roku 2010 pomerne skúseným politikom, no od augusta žije iný politický život. „Komu česť, tomu česť, pascírovi trúba, hovorí sa u nás. Vo veci príchodu Jaguara na Slovensko gratulujem Robertovi Ficovi. Je to veľmi dobrá správa pre ľudí na Slovensku,“ gratuloval na Facebooku premiérovi 11. augusta minulého roku.

Už o deň bolo všetko naruby. V tom čase polícia prehľadala rodinnú firmu Matovičovcov a on prvýkrát po šiestich týždňoch letného pauzovania zvolal tlačovku. Vraví, že odvtedy je obeťou štátnej šikany a Smer zneužíva políciu, aby ho zdiskreditoval. „Zobrali server, vytrhli srdce firmy a celá firma s dvetisíc zamestnancami stojí,“ hovoril vtedy. „Toto je policajný teror, ktorým sa šikanujú a kriminalizujú politickí oponenti,“ sťažoval sa.

Matoviča razia v rodinnej firme zmenila, a pokiaľ to tak naozaj Fico chcel, trafil do čierneho. Odvtedy je líder Obyčajných nervóznejší, výrazne priostril, aj do parlamentu chodí v tričku Fico chráni zlodejov. Občas sa mu na tlačovkách trasú ruky a hlas a je viditeľné, že sa snaží prekonať vnútorné napätie – hlavne v prípadoch, keď ide o neho a jeho rodinu. Ruky a hlas sa mu triasli aj v nedeľu v relácii O päť minút dvanásť, kde ho z daňových podvodov obviňoval Robert Kaliňák.

Ešte pred trištvrte rokom pritom pôsobil ako pohodový, žoviálny a usmievavý chlapík s trnavským prízvukom a so záľubou v provokáciách, teraz je už len chlapík s prízvukom.

A je aj zbrklejší. Rozhodol sa, že zákrok polície oplatí Ficovi prakticky ihneď. „Pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je 674.546.004,42 $,“ napísal dva dni po razii.

Robert Fico a Svetlana Ficová podali na Matoviča spoločne trestné oznámenie za krivé obvinenie, že majú účty na Belize. foto – TASR
Robert Fico a Svetlana Ficová podali na Matoviča spoločne trestné oznámenie za krivé obvinenie, že majú účty na Belize. foto – TASR

Od pascírovej trúby prešiel k „Hirošime a Nagasaki zároveň“ – taká mala byť sila jeho odhalení o premiérovi. „Potrebujem pár dní, maximálne týždňov, aby som si informácie na nich (dokumentoch od anonyma) uvedené pospájal, overil ich hodnovernosť (…) Som presvedčený, že na 99 percent to pravda všetko bude, uvidíme.“

A hoci Matovič asi súhlasiť nebude, kauza účtu v Belize sa skončila jeho, nie Ficovou blamážou. Premiér prišiel na tlačovku aj s manželkou a na lídra OĽaNO podali trestné oznámenie. O niekoľko dní ukázal potvrdenie, že v Belize účet nemajú, a Matovič nepriniesol žiaden dôkaz o tom, že to tak nie je.

Matovič od vlaňajšieho leta pritvrdil aj voči časti opozície. „Vidím, že modrí idú správnym SMERom – najprv požičala Penta, potom sekeru zatiahol Kmotrík, následne Poór, teraz Rattaj z J&T … verím, že do volieb sa k nim stihne pridať aj Široký s Brhelom, nech to majú na kompletku,“ napísal napríklad o SDKÚ.

Polícia u Matoviča. Foto – OĽaNO
Polícia u Matoviča. Foto – OĽaNO

Osedlané kone

Napätie v OĽaNO a okolo Matoviča trvá trištvrte roka a v takejto atmosfére hnutie začalo riešiť najväčšiu výzvu – zostavenie kandidátky. Vtedy už bolo jasné, že pôjdu do volieb s Novou. Tá sa s OĽaNO dohodla už v júni.

Z Lipšica a Matoviča sa medzičasom stali blízki spojenci. O ich vzťahu veľa hovorí Matovičov romantický facebookový status k spoločnej fotke s Lipšicom z Národného pochodu za život. Ten absolvovali s deťmi na ramenách: „Pomedzi 70-tisíc ľuďmi na seba narazili aj dva osedlané kone. Zrejme osudová príťažlivosť.“ A Lipšic za odplatu Matoviča bráni počas kauzy účtovníctva jeho firmy, je jeho právnym zástupcom.

Výhody spolupráce sú obojstranné, hoci to má svoje ale – padajúce preferencie. Napriek tomu platí, že Matovič dal Lipšicovi šancu zostať v politike a dostať sa do parlamentu a Nova zasa dáva OĽaNO ľudí, ktorí sú schopní ísť do exekutívy, pokiaľ by sa teda zoskupenie stalo súčasťou vlády. Lipšicova strana pôsobí oveľa viac stranícky. Má pomerne premyslenú, hoci oveľa menej nákladnú kampaň a štandardné stranícke orgány a regionálne bunky.

Krátko po Nove sa matovičovci dohodli aj so súčasným kandidátom s číslom 89 Jánom Budajom. Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, jeho Zmena zdola je treťou stranu na kandidátke a okrem Budaja je na nej aj otec kanoistických olympijských víťazov Peter Hochschorner. Budajova Zmena zdola by OĽaNO niekoľko tisíc hlasov mohla priniesť. Keď v roku 2012 kandidovala samostatne, dostala 1,3 percenta – teda 33-tisíc hlasov. Budaj je známy hlavne v Bratislave, kde vedie najpočetnejší klub v mestskom zastupiteľstve. Dobré vzťahy si matovičovci udržiavajú aj s SaS a potom už s nikým.

Kamaráti aj s deťmi – Lipšic a Matovič. foto – Facebook Igora Matoviča
Kamaráti aj s deťmi – Lipšic a Matovič. foto – Facebook Igora Matoviča

Pôvodnú myšlienku koalície však rozbila skutočnosť, že podľa prieskumov verejnej mienky voličov OĽaNO a Novy výrazne ubudlo. Kým vlani v júni by OĽaNO volilo 7,7 a Novu 2,5 percenta ľudí, teraz je to dovedna len necelých 6,5 percenta. Matovič a Lipšic rezignovali na vyhlásenia o koalícii, ktorá by potrebovala sedem percent. „Ak sa nenájde sedem percent ľudí, ktorí nechcú v politike zlodejov, tak to nemá cenu. Bolo by zbabelé znižovať si latku na päť percent,“ hovoril Matovič. Neskôr sa s Lipšicom rozhodli, že to koalícia nebude. Vyhlásili však, že pokiaľ bude výsledok pod sedem percent, oni dvaja sa vzdajú mandátov.

Štyridsaťhodinové konkláve

Nova dodala mená na kandidátku už v septembri, pri OĽaNO to bola kovbojka do posledných minút a presne v matovičovskom štýle. Hnutie zoznam odovzdalo v posledný možný deň – v nedeľu – len niekoľko desiatok minút pred termínom. Opäť sa prejavilo, že nejde o stranu, ale o zoskupenie ľudí, ktoré funguje len podľa zopár pravidiel. Jedným zo základných je, že o všetkom dôležitom rozhoduje jediný kolektívny orgán hnutia – jeho poslanecký klub. Stretol sa až tri dni pred konečným termínom a posudzoval každé zo 150 mien kandidátky. Tie sa zbierali postupne od leta. Zháňali ich poslanci OĽaNO aj ich sympatizanti.

Liberálnejšie orientovaných kandidátov z prostredia mimovládok zháňal poslanec Ján Mičovský, nositeľ ocenenia Biela vrana za rok 2010. Denníku N povedal, že pomohol prehovoriť dvojku kandidátky Alana Suchánka, ktorý rozbehol kauzu piešťanského CT, trojku, aktivistku a režisérku Vieru Dubačovú, aj päťku, učiteľa Ota Žarnaya prepusteného za to, že upozornil na rozhadzovanie peňazí na jeho strednej škole. Odolala mu lekárka Zuzana Pechočiaková, ktorá upozornila na bielenie v lekárskych záznamoch v nitrianskej nemocnici. „Mal som taký program. Volal sa Spájame statočných,“ opisuje svoj vzťah s mimovládkarmi Mičovský.

Prehováranie bolo často zložité. Viera Dubačová priznáva, že vstup do politiky zvažovala dlho. Za OĽaNO kandidovala už v eurovoľbách, na čo ju prehovoril ekológ Mikuláš Huba, ktorý už do parlamentu ísť nechce. „Igor (Matovič) už na jar uvažoval o občianskej kandidátke,“ vraví. V lete sa Dubačová venovala utečencom, o kandidátke sa začala s OĽaNO rozprávať až v októbri.

Konzervatívnych kandidátov zasa zháňali poslanci Erika Jurinová a Richard Vašečka. Zohnali hovorkyňu Aliancie za rodinu Annu Verešovú. Jednotku Remišovú oslovila práve Jurinová. Kandidátov zháňal aj Matovičov bratranec a jeden zo štvorice pôvodných Obyčajných ľudí Jozef Viskupič. Vraví, že ich zozbieral zhruba 50 a z nich 39 prejavilo záujem ísť do volieb. Na kandidátku sa nakoniec dostali len dvaja z nich.

Posledný výber bol niekoľkodňovým maratónom v prenajatých straníckych priestoroch na Zámockej ulici neďaleko parlamentu. Poslanecký klub OĽaNO, na ktorom boli aj ľudia z Novy, rokoval o kandidátke viac ako 40 hodín. Mičovskému to pripomínalo konkláve – teda zhromaždenie kardinálov, ktorí volia pápeža. „Doťahovali sa detaily,“ hovorí o dôvodoch, prečo s kandidátkou čakali do nedele večera, Jozef Viskupič. V skutočnosti sa robili zmeny aj v prvej desiatke ešte pred víkendom a aj jednotka Veronika Remišová sa o konečnom umiestnení dozvedela až pred víkendom. Uvažovalo sa aj o tom, že kandidátku povedie lekár Alan Suchánek. Trojke Dubačovej miesto na kandidátke definitívne oznámili až v deň, keď ju odovzdávali.

mezenska
Facebook Heleny Mezenskej

Poslanci, ktorí chceli kandidovať, dostali možnosť ísť až po čísle 140. Je medzi nimi aj poslankyňa Helena Mezenská, ktorá na seba upozornila najmä v prezidentskej kampani. V hnutí si povedali, že je lepšie ju mať na kandidátke ako u „antisystémovej“ konkurencie. Je na 143. mieste. Pre jej koketovanie s myšlienkou na vystúpenie Slovenska z NATO a EÚ museli všetci kandidáti podpísať, že nebudú spochybňovať naše členstvo v medzinárodných organizáciách.„So snehom sa začína skutočná zima, s volebnou fotkou – štartuje volebná kampaň. Symbolický súlad,“ píše už Mezenská na svojom Facebooku, kam sa jej zmestia aj videá Ficovho ekonomického poradcu Petra Staněka z portálu, ktorý vedie autor televíznych Fašírok z čias mečiarizmu.

OĽaNO, hoci nie je ani stranou, je bohatým zoskupením. Keďže dostalo vo voľbách pred štyrmi rokmi 8,55 percenta hlasov, zo štátneho rozpočtu im poslali takmer päť miliónov eur. Hnutie organizuje a platí centrálnu kampaň, individuálne kampane sú však vecou peňaženiek jednotlivých kandidátov.

Jednotka Remišová ju robí len sporadicky – nemá veľa času a venuje sa odborným veciam pre OĽaNO. Dubačová si kampaň nerobí. „Už si asi neurobím takú kampaň, akú som si urobila za posledných 30 rokov svojho života. Môžem už len stáť za svojimi názormi a tie nemením,“ hovorí. Viskupič sa stretáva s ľuďmi v kaviarňach po celom Slovensku v rámci svojej „Jofotour“ a nechal si natočiť hiphopový klip „Poslanie“.

Videoklip Jozefa Viskupiča

Originálnu kampaň si robí Ján Mičovský, ktorý sa so svojím psom a s batohom na chrbte vybral pešo po slovenských obciach. Začal v najvýchodnejšej dedine Nová Sedlica. „Ani krok autom. Zastavím sa na obecnom úrade, v krčme, v nejakej fabrike, najviac sa stretávam s ľuďmi na uliciach.“ Prespáva rôzne, občas mu ponúknu nocľah zadarmo priamo miestni.

A Matovič? Medzi ľudí veľmi nechodí. Výnimkou mal byť včerajší míting „Zachráňme Slovensko. Protest – Ide o všetko!“ Už dávnejšie si až do volieb zarezervoval dve námestia, na ktorých bývajú demonštrácie, takže na nich konkurenčné strany nemôžu robiť mítingy. Teraz sa musí sústrediť na hasenie svojho problému, do ktorého ho namočil Fico. Trávi dni vysvetľovaním a odovzdávaním účtovníctva polícii a pomáha mu jeho právnik Lipšic. „Vojna nervov,“ napísal tento týždeň na Facebook.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie