Denník N

Chvíľu Most, chvíľu Híd: strana, ktorej sa nedá vždy rozumieť (veľký profil)

Volebná kampaň Mosta-Híd pred voľbami v roku 2016. Foto N – Matej Dugovič
Volebná kampaň Mosta-Híd pred voľbami v roku 2016. Foto N – Matej Dugovič

Béla Bugár v kampani na dedinách na juhu hovorí po maďarsky a vedie svoj boj o voliča s SMK. V mestách hovorí po slovensky a vysvetľuje, ako to jeho strana myslí s tými utečencami. Niekoľko mesiacov sme sledovali, aká je kampaň Mosta-Híd.

Je piatok 23. januára, sedím v kultúrnom dome vo Veľkom Cetíne kúsok za Nitrou na reportáži a cítim sa úplne stratený. Nerozumiem ničomu, čo sa okolo mňa deje, len občas zachytím priezvisko, ktoré poznám: Procházka, Pellegrini. Všetko sa odohráva v maďarčine.

Až keď zahrajú Vodu, čo ma drží nad vodou od Elánu, tak až vtedy to je aspoň trochu multi-kulti. Tento atribút sa od strany oficiálne nazvanej slovensko-maďarsky tak trochu očakáva. Asi je už každému čitateľovi jasné, že sedím na mítingu strany Most-Híd.

Vo Veľkom Cetíne sa však akosi automaticky ráta s tým, že v obci s 1600 obyvateľmi, kde je väčšina maďarskej národnosti, sa inak ako maďarsky nehovorí a každý bude rozumieť. Most-Híd je strana viacerých tvárí – iná je v hlavnom meste, kde voličov oslovuje slovenskými politikmi, o ktorých sa hovorí, že ich má rada bratislavská kaviareň. Tu je strana Mostom. No a vo Veľkom Cetíne je Hídom.

Ak sa niekto na podobnom mítingu prihlási, že nerozumie, politici improvizujú a svoje myšlienky prekladajú aj do slovenčiny. Volebné tlačoviny na juhu Slovenska ponúka strana taktiež v maďarčine, vôbec neráta s tým, že im každý nemusí rozumieť.

Video: Žitňanská: Musíme zabrániť vláde Smeru s SNS
autor: Martina Pažitková

O niečo menej chápali rovnako maďarskí aj slovenskí voliči to, čo sa udialo v utorok 8. decembra v parlamente. Poslanci Mosta-Híd sa spojili so Smerom a spoločne zmenili ústavu v rámci opatrení, ktorými vládna strana pohotovo reagovala na teroristické útoky v Paríži.

Práve Most ako jediná strana odmietala robiť paniku z témy utečencov, a tak dodnes na mítingoch musí okrem tradičných predvolebných rečí vysvetľovať, prečo sa imigrantov neboja, aj keď s nimi Fico tak straší.

Téme utečencov sa nevyhli ani začiatkom februára na volebnom stretnutí v Nitre. Vyzerá to ako míting Smeru, Most zaplnil budovu divadla v centre mesta, vtipov je však málo a reakcie na politikov sú skôr vlažné. Ľudia najskôr vôbec netlieskajú, až neskôr moderátorka povzbudí opatrný potlesk do väčšej podpory.

„Prečo tento náš sprostý štát platí všetko migrantom? My, čo sme tridsať rokov odpracovali, máme dvesto eur dôchodok. Im zabezpečíte všetko, ich si ceníte viac ako vašich spoluobčanov?“ pýta sa ktosi z publika, otázky sa posielajú na papieriku.

Zatiaľ čo moderátorka Elena Vacvalová otázku číta, Bugár krúti hlavou a dvíha obočie. Na mítingoch ani medzi novinármi nepôsobí žoviálne a ľahšie z neho čítať, v akej je práve nálade.

Tentoraz už v slovenčine Bugár trpezlivo vysvetľuje, že migranti nie sú najväčší problém Slovenska a ani tu nechcú zostať. Z 58-tisíc žiadateľov o azyl podľa neho ostalo na Slovensku iba 180 ľudí. „My sa bojíme 180 ľudí?“ pýta sa.

Publikum nespolupracuje podľa plánov, dav nejasá. Niektorí hovoria, že áno. Bugár to skúša ešte raz, opisuje rozdiel medzi ekonomickými migrantmi a tými, ktorí utekajú pred vojnou. Opäť skúša reakciu publika.

„Videli ste tu fyzicky v Nitre migrantov?“ Zopár starších paní rozhodne prikývne, odvážnejší sa aj ozvú. „Že áno? Nie, nie, nie. No však samozrejme, že nie, neexistuje. Sú v Gabčíkove, ale tých platí Rakúsko a vždy sa striedajú.“

„Už sme to všetko počuli,“ zhodnotí míting dôchodkyňa Mária z Nitry. Smer voliť nebudeme, ale inak sme nerozhodnutí, tak by sa dalo zhrnúť rozpoloženie viacerých návštevníkov.

Foto N – Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Povinná jazda na juhu

To, že je míting v Nitre, nie je náhoda. Most-Híd sústreďuje kampaň skôr južnejšie a na východ Slovenska, kde bojuje s SMK. Tu majú najväčšiu voličskú základňu a priority. Tá ponúka maďarským voličom alternatívu aj v otázke utečencov, názory SMK skôr kopírujú vyjadrenia vlády.

„SMK sa vrátila, sú tam len dve relevantné strany. Je to tvrdá terénna robota. Na juhu je to prakticky mobilizačná kampaň,“ hovorí Adam Znášik z agentúry Komplot Advertising, ktorý v Moste-Híd rieši slovenskú časť kampane. Znášik uspel v prezidentskej kampani, kde pomohol k víťazstvu Andrejovi Kiskovi.

Okrem juhu Slovenska sú pre Most-Híd stále zaujímavé aj väčšie mestá, tesne pred voľbami chystá v Bratislave program na viacerých miestach v centre. V hlavnom meste sa Bugárova strana zatiaľ pripomína riedkou kávou, ktorú rozdáva vodičom na križovatkách.

„Sekundárny voličský potenciál je vo väčších mestách ako Košice, Prešov, Bratislava, kde menšinový element ľudia neriešia. Je zbytočné prerážať hlavou múr v mestách, kde nič nezískajú. Voliči Bugára majú radi, ale je pre nich Maďar, tak ho voliť nebudú. Nemá význam riešiť to v regiónoch, kde je táto bariéra príliš silná,“ hovorí Znášik.

Z juhu vyčnieva aj kampaň rómskeho starostu Rimavskej Seče Istvána Vavreka. Na bilbordoch sa usmieva ako „gemerský Obama.“ Strana v boji o slovenského voliča stavila aj na známejších slovenských kandidátov, no sú skôr doplnkom. Tak ako mohli byť politici z malej strany Šanca na kandidátke Mosta, keby si nekládli príliš odvážne podmienky s miestami na kandidátke.

GO_18
Gemerský Obama – rómsky starosta Vavrek István. Vizualizácia – Most-Híd

Z veľkých mítingov Most občianskych kandidátov vynecháva, Martin Dubéci preto sám pozýva na pivo, právnik od ombudsmanky Peter Kresák zase spolu so Žitňanskou na kávu.

Zafajčenú kaviareň v bratislavskom Auparku zaplnia v januári z veľkej časti kandidáti, voličov je pomenej. Po krátkych prejavoch Žitňanskej a Kresáka sú na rade otázky, no nik sa nehlási. „Môže mať aj kandidát otázku?“ zachraňuje situáciu odídenec z SDKÚ Alexander Slafkovský z Liptovského Mikuláša. Ďalší zvedavec je tu náhodne, ale prihlási sa a chváli Žitňanskú a Šebeja.

Ďalšiemu návštevníkovi prekáža, že nepočuť, čo si strana myslí o hospodárstve, školstve, životnom prostredí, ďalší tvrdí, že z médií nepočuje jednotné vyjadrenia k utečencom.

Niektorí kandidáti sa o kampaň musia starať sami. Dubéci napríklad pozýva na pivo.
Niektorí kandidáti sa o kampaň musia starať sami. Aktivista Dubéci napríklad pozýva na pivo.

Hoci hlavná línia vedenia podporuje utečencov, aj v strane sa tejto témy niektorí politici báli. Po jednej z debát Denníka N k migrantom prišiel Bugára varovať jeho známy, aby do takýchto diskusií radšej nechodil.

Edita Pfundner vo vlastnej kampani dokonca zamierila smerom k vládnym bilbordom. Heslo „Chránime Slovensko“ zmenila na „Za život v bezpečí.“ Slogan na citylighte vysvetľoval, že prirodzenou túžbou každého je žiť v mieri a v bezpečí a jej cieľom je vytvoriť takéto prostredie.

Na bilbord reagoval na sociálnej sieti jej spolukandidát František Šebej. „Viem, že sa nemám čo ospravedlňovať za túto dámu, je na našej kandidátke, tak čo už. Ale toto je výhradne jej osobná iniciatíva, ktorú s nikým nekonzultovala a s ktorou nemá nič ani vedenie strany, ani šéf volebnej kampane… Toto nie je Most-Híd. Most-Híd je strana, ktorá sa jediná nepokakala z „utečeneckej hrozby“. Ale zrejme to si už nikto nepamätá.“

Kandidátka z Dôvery, hlasy pre Trnku

Veľkým kauzám sa strana zatiaľ vyhýba, Gorilu si najviac zlízla SDKÚ, hoci vtedy bola časť súčasných poslancov Mosta-Híd vo vláde ešte za SMK. Bugár je v politike už 26 rokov, no stále si drží imidž politika, ktorý nemá kauzy. Za takmer osem rokov existencie si Most vyskúšal stoličky v opozícii aj vo vláde.

Na kandidátke strany nájdete Irén Sárközy, manažérku poisťovne Dôvera z portfólia Penty, lekára Jozefa Bojčíka, ktorý odstúpil z kandidátky po článku SME, že zarábal v zdravotníctve vďaka smeráckej chobotnici, či košického krajského šéfa Eleméra Jakaba. Jeho meno sa spomínalo najmä s možnou podporou generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v tajnom hlasovaní za Radičovej vlády v roku 2010. Jakab to popiera. „Situácia a vzťahy vo vtedajšej koalícii neboli dobré. Možno práve tí, čo prišli s takýmito obvineniami na moju osobu, nemali svedomie čisté. Ja ho mám,“ hovorí.

Bugár po predstavení kandidátky povedal, že Jakabovi verí a sú to nedokázané špekulácie. Podľa ľudí v strane ich predsedu prekvapilo, že médiá a verejnosť túto kauzu stále vnímajú ako problém.
„Tie podozrenia boli na každú stranu. Niekto si vybral Jakaba, niekto iného,“ hovoril Bugár po predstavení kandidátky. Podozrenie podľa neho vzniklo, keď Jakab videl, že na hlasovanie je ešte čas, tak si išiel von zapáliť. „Niekto začal blaznieť, že možno išiel preto, lebo si zobral von hlasovací lístok. Ale to nemohol. Takto to vzniklo – nikdy som nepracoval na základe fám. Pánovi Jakabovi, ale aj ďalším 148 na kandidátke verím.“

V strane viacerí nie sú kandidatúrou Jakaba nadšení. No zároveň mu neodopierajú, že v strane má zásluhy a na východe má silný vplyv. Ešte pred voľbami sme chceli Jakaba osloviť na rozhovor, vedenie však do novín pred voľbami ponúka iba prvých troch kandidátov, teda Bugára, Žitňanskú a Lászlóa Sólymosa.

Chceli si tak poistiť, aby pred voľbami nikto nepovedal niečo nevhodné. K slovu tak nepustili ani stranícku štvorku, dlhoročného poslanca a bývalého ministra Zsolta Simona. Prekvapilo ho to, vraví, že o pravidle netušil.

 

Diabolské husle. Foto N – Matej Dugovič
Diabolské husle. Foto N – Matej Dugovič

Presvedčí Smer Most?

Regulované rozhovory, konzervatívna kampaň, nezdá sa, že by Most-Híd tesne pred voľbami plánoval niečím prekvapiť. Na Facebooku sa teší z rastúcich preferencií, pochváli sa hodnotením HPI k programu zdravotníctva, ktoré až takou oslavou nie je: „Strana neponúka žiadne prevratné riešenia, ale dôsledne formuluje evolučné zmeny na zlepšenie systému.“

Pred stranou stoja aj iné dilemy ako tá, či sú stranou občianskou alebo ešte stále národnou, ktorej najväčším súperom na juhu Slovenska je SMK. Most – Híd je dnes stranou, o ktorej sa najviac špekuluje, či teda po voľbách pri ponuke od Smeru napokon nekývnu. Robert Fico sám iniciatívne hovorí, že si vie predstaviť spoluprácu s niekým z trojky KDH, Most-Híd, SNS.

Opozícia označila za predvolebnú spoluprácu už decembrové hlasovanie Mosta-Híd o zmene ústavy. Kritika išla zo všetkých strán, vysvetlenia, prečo predĺženie lehoty zadržania podozrivého teroristu z dvoch na štyri dni stálo za spojenie so Smerom, veľmi nezaberali. Ani to, že za zvyšný balík protiteroristických zákonov nezahlasovali, tam ich už však Smer nepotreboval.

Most si stále stojí za tým, že na zmenu ústavy bol dôvod. Znášik po hlasovaní na Facebooku napísal, že bol obvinený z populizmu. „Raz odíde krv z očí a možno si niekto aj prečíta, o čom tá novela bola.“
Stranou hlasovanie mierne otriaslo, ukázali to aj ich vlastné prieskumy. Na hlasovanie sa však postupne zabúda a v prieskumoch od januára stúpa.

Bola v tom naozaj predzvesť budúcej spolupráce so Smerom? Na túto možnosť sa novinári šéfa strany za posledné mesiace pýtali niekoľkokrát. Bugár spoluprácu nikdy jednoznačne nevylúčil, na rozdiel od Lucie Žitňanskej, ktorá by si ju nevedela predstaviť.

Ako najlepšiu možnosť Most-Híd stále považuje spoluprácu so Sieťou a KDH. Skúšali sa dohodnúť ešte pred voľbami, no narazili na Procházku a nič z toho nebolo.

Návrat SNS do spoločnej vlády so Smerom vníma Most ako najhorší možný variant. „Tomu musíme zabrániť,“ hovorí podpredsedníčka Žitňanská na jednom z mítingov.

Most-Híd a Smer nepôsobia ako najväčší nepriatelia. Fico väčšinou na Bugárovu stranu veľmi neútočí a za terč si vyberá iných politikov. Most mu takúto neutralitu neopätuje, no inak sa správa v oficiálnej kampani a vyjadreniach a inak v konkrétnych situáciach.

Už cez prvé bilbordy sa dvojzmyselne pustili do Smeru a jeho predstaviteľov, nasledovalo množstvo tlačoviek a vyhlásení s kritikou zdravotníctva, školstva, Ústavného súdu, korupcie. Strana bola v tomto smere aktívna. Ako by potom dokázali obhájiť spoluprácu so Smerom? Viac členov Mosta-Híd hovorí, že si to nevie predstaviť. Napríklad ako by dokázali prijať také radikálne zmeny a napraviť chyby, ktoré spôsobili za osem rokov v dôchodkovom systéme, v zdravotníctve, školstve a pri korupcii, hovorí Simon.

„Ak by sa Smer dnes otočil, neviem si predstaviť, že komukoľvek z pravej strany dokáže akceptovať volebný program. Zo psa slanina nikdy nebude a Smer sa natoľko nezmení.“
Slovensko sa podľa neho za vlády Smeru navyše pomaly dostáva do medzinárodnej izolácie.
Aj napriek tomu si k sebe vedia nájsť cestu. V októbri si Most-Híd spolu s SMK, so Šancou a Smerom zahrali priateľský futbal vo Veľkých Dvorníkoch. V predošlom volebnom období to naostro skúsili aj v koalícii košického zastupiteľstva.

Bugár dokonca minulú jeseň sprevádzal ministra vnútra Roberta Kaliňáka po viacerých obciach na južnom Slovensku, kde odovzdával hasičské autá. Bugár hovorí, že chodí na Kaliňákovo pozvanie do obcí, kde je väčšinové obyvateľstvo maďarskej národnosti.

S Kaliňákom odovzdával na juhu Slovenska hasičské autá aj Bugár. Ilustračné foto – TASR
S Kaliňákom odovzdával na juhu Slovenska hasičské autá aj Bugár. Ilustračné foto – TASR

„V prípade, keď ide o protipožiarnu ochranu občanov, nepozerám sa na to, či pomoc prichádza zľava alebo sprava. Nechcem, aby nákup hasičských áut pre obce bola kampaň Smeru, a preto aspoň do niektorých obcí chodím,“ vysvetľoval to Bugár.

„Prečo nie? Zákon prešiel veľkou podporou v parlamente naprieč politickým spektrom, a keď ide o dobrú vec, tak sa vedia spojiť aj politickí rivali,“ vysvetľuje Kaliňák, prečo Bugára zavolal. Hovorí, že nechodí len tam, kde sú starostovia za Smer, ale aj do dedín so starostami z iných politických strán. Boli s ním už aj poslanci Mosta Simon alebo Gábor Gál.

Predstavenie kandidátov v Nitre. Foto N – Matej Dugovič
Predstavenie kandidátov v Nitre. Foto N – Matej Dugovič

Foto N - Matej Dugovič

Foto N – Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Košický míting Mostu. Foto – TASR
Košický míting Mosta. Foto – TASR

Foto N – Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Foto N – Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie