Denník N

Most-Híd nemá lacné heslá, ale jasný program

Ešte pred mesiacom nemalo niekoľko strán žiadny program. Podľa čoho si potom majú voliči vybrať, koho voliť?

Autor je predsedom strany Most-Híd

Predvolebná kampaň sa blíži k svojmu záveru. Už ma neprekvapuje, že kampani dominujú všetky iné témy ako tá najpodstatnejšia. Bolo to tak v roku 2010, keď dominovala otázka dvojakého občianstva, v roku 2012 kauza Gorila a tieto voľby migračná kríza a rôzne prekrývacie kauzy. Pričom téma programových riešení ustupuje spravidla do úzadia. Je komplikovaná, málo sexy, mediálne nezaujímavá. A pritom je najpodstatnejšia na uskutočnenie zmien vo fungovaní našej krajiny.

Som prekvapený, že toľko strán, nemyslím len vládnu stranu Smer, ale aj pravicové strany, ešte pred mesiacom nemalo pripravený žiaden program. Musím to zopakovať ešte raz. Žiadny program. Príprava programových riešení je pritom jednou z najdôležitejších úloh politickej strany. Program vyjadruje charakter strany a jej hodnotové ukotvenie. Je to dobrý kompas pre ľudí, aby sa vedeli rozhodovať a „nekupovali mačku vo vreci“.

Kvalitne pripravený program je aj zárukou toho, že strana v prípade vstupu do vlády je pripravená okamžite začať tento program aj plniť. Som presvedčený, že Slovensko po štvorročnej vláde jednej strany potrebuje nutne systémové zmeny, ktoré posunú Slovensko dopredu. Marketingové heslá, za ktorými, bohužiaľ, na škodu všetkých občanov zíva prázdno, túto potrebu nemôžu naplniť.

Náš program Občianska vízia vznikal viac ako rok, pričom prvé kapitoly boli predstavené verejnosti už viac ako pred dvoma rokmi. Na jeho príprave sa podieľali odborníci zo spoločenského, z akademického, ale aj podnikateľského prostredia. Môžem byť preto hrdý, že 176 strán textu a viac ako 400 opatrení pre rôzne oblasti reprezentuje program strany Most-Híd. Občianska vízia je jedným z najpodrobnejších programov, ktorý predstavuje naše systémové riešenie takmer vo všetkých oblastiach.

Chcel by som upriamiť pozornosť na niektoré z nich, ktoré boli vyhodnotené aj mimovládnymi organizáciami ako najlepšie spomedzi kandidujúcich strán. Asi sa všetci zhodneme, že korupcia a absencia právneho štátu sú vážnym a pretrvávajúcim problémom Slovenska. Jedna vec je pomenovať problém, oveľa zložitejšie je navrhnúť konkrétne riešenia. Strana Most-Híd v tejto oblasti pripravila takzvaný protikorupčný balíček, ktorý ponúka 20 opatrení na zmenšenie korupcie. Nie sú to žiadne zázračné opatrenia, lebo vieme, že také neexistujú. Sú to však systémové zmeny vo verejnej správe, v legislatívnom prostredí, polícii, prokuratúre a súdoch, ktoré ako celok prispejú k vyššej vymožiteľnosti práva a zároveň zmenšia priestor pre korupciu.

Za nemenej dôležitú oblasť považujeme zamestnanosť, daňovo-odvodový systém a stav podnikateľského prostredia. Nezamestnanosť sa síce v posledných rokoch znižuje, ale len pomalým tempom, pričom na to doplácajú predovšetkým slabšie regióny bez vybudovanej infraštruktúry. Preto sme v našom programe pripravili  aj takzvaný balíček pre rozvoj regiónov, v ktorom predstavujeme opatrenia krátkodobého, ale aj dlhodobého charakteru, ktoré dokážu súčasnú situáciu zvrátiť. Som presvedčený, že pripravovanie podmienok na tvorbu pracovných miest musí byť prioritou budúcej vlády.

V neposlednom rade je pre stranu Most-Híd, ako občiansku stranu, dôležitý aj program týkajúci sa menšín. Myslím tým občanov všetkých národností a všetkých menšín. Rozmanitosť je podľa mňa základná črta našej krajiny a Slovensko bude silné práve vtedy, keď sa všetci občania v ňom budú cítiť doma.

Čím viac voličov sa na Slovensku bude rozhodovať na základe programu a čím menej na základe hesiel a póz, tým lepšie pre Slovensko. Tí občania, ktorí sa rozhodnú dať hlas Mostu-Híd, sa môžu spoľahnúť, že  Občianska vízia bude pre nás platiť rovnako aj po 5. marci.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie