Denník N

Úrad vlády sa zahráva s Transparency, nedá mu zoznam dotácií z Ficovej rezervy

Úrad vlády odmietol Transparency International sprístupniť úplný zoznam podporených žiadostí o peniaze z Ficovej rezervy. I keď sám dotácie rozdeľuje, vyhovoril sa, že ho nemá vo forme, akú chce neziskovka.

Komu všetkému premiér Robert Fico krátko pred voľbami rozdáva státisíce eur? Jeho úrad vlády nie je veľmi ochotný o tom rozprávať.

Rok čo rok ministerstvo financií vyhradí premiérovi okolo jeden a pol milióna eur do jeho rezervy, ktorá má oficiálne slúžiť na „krytie nepredvídateľných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia alebo na krytie zníženia rozpočtovaných príjmov“.

Rok čo rok premiérovi túto sumu vláda niekoľkokrát zvýši a Fico, tak ako to robili aj jeho predchodcovia, ju namiesto nepredvídateľných výdavkov rozdá na podporu športu či obcí, ktoré majú väčšinou blízko k vládnej strane.

Uzatvorené zmluvy s úspešnými žiadateľmi priebežne zverejňujú v Centrálnom registri zmlúv, vláda ich však po minulé roky priebežne dopĺňala aj do zoznamu na svojej stránke. Vlaňajší súpis dotácií však zamrzol v auguste a odvtedy tam úspešní žiadatelia nepribúdajú.

Takmer dve stovky chýbajú

Informácie o podporených projektoch sa dajú po jednom dohľadať v registri zmlúv, no keďže medzi schválením žiadosti a podpísaním zmluvy ubehne vždy nejaká doba, mimovládka Transparency International si pomocou infozákona vyžiadala kompletný zoznam podporených žiadostí za minulý rok.

Úrad vlády, na ktorom sa dotácie z premiérovej rezervy rozdeľujú a ktorý s obcami a ďalšími žiadateľmi podpisuje zmluvy, Transparency odpísal, že im zoznam nedá, lebo „nemá žiadateľom požadované informácie“.

Zdroj: Transparency International
Zdroj – Transparency International

Neznamená to pritom, že by na úrade nevedeli, komu dotácie dali. No keďže neaktualizovali priebežne dopĺňaný dokument na webe, vyhovorili sa na to, že zoznam nemajú v takej forme, v akej ho mimovládka žiadala. Infozákon totiž ráta s tým, že úrady musia žiadateľom o informáciu sprístupniť len dokumenty, ktoré existujú, nie také, ktoré by sa museli ešte len vytvoriť.

Transparency International pri skúmaní uzatvorených zmlúv v centrálnom registri zistila, že v zozname na webe úradu vlády chýba pravdepodobne okolo 180 podporených žiadostí. Desiatky zmlúv pribudli až koncom roka.

Úrad vlády odpovedá, že odpovede Transparency boli v súlade s už zverejneným zoznamom. „Pri dotáciách, ktoré nie sú zverejnené za rok 2015, prebieha proces kontroly vyúčtovania a súvisiace administratívne úkony. Po tomto procese bude na stránke úradu vlády zverejnený kompletný zoznam aj za rok 2015,“ napísal úrad vlády.

Tento rok podľa úradu vlády z rezervy ešte neposkytli nič.

Úrad vlády tiež zdôrazňuje, že všetky zmluvy s prijímateľmi dotácií sú v centrálnom registri zmlúv.

Fico vie, čo s rezervou pred voľbami

Sledovať, čo robí premiér so svojou rezervou, má pred voľbami opodstatnenie. Veľkú časť peňazí z vlaňajšej rezervy premiér minie na podporu výstavby multifunkčných ihrísk, ktoré vo veľkom otvára počas predvolebnej kampane. Suma, ktorú vláda do ihrísk investuje, dosiahne 4 milióny eur.

Medzi obcami, ktorým vláda dotáciu priznala, dominovali tie, ktorých starostovia kandidovali s podporou Smeru či v rámci koalície so Smerom.

starostovia-web
Schválené žiadosti o dotácie na ihriská v roku 2015.

Pred parlamentnými voľbami v roku 2010 zasa Fico za pol roka minul nielen celú sumu v rezerve, ale ešte si ju aj o milión zvýšil. Sedemnásťtisíc eur vtedy získala aj fitnesmodelka Eva Martinková na trénera a maséra, špeciálnu stravu, doplnkovú výživu, ale aj kozmetické úpravy ako úprava nechtov, účesu a vizáže.

Keď po júnových voľbách nastúpila vláda Ivety Radičovej, v rezerve chýbali peniaze na odstraňovanie následkov povodní.

Podobne sa Fico správal aj pred ohlásením svojej prezidentskej kandidatúry v roku 2013. Vtedy išli až tri milióny eur na zimné štadióny v Levoči, Piešťanoch a Banskej Bystrici. Tak ako vlani, medzi žiadateľmi z obcí výrazne prevažovali starostovia podporovaní Smerom.

Fico udelil spornú dotáciu z rezervy aj vlani. Podľa zmluvy zverejnenej 2. júna 2015 išlo takmer 20-tisíc eur neziskovke prepojenej na kliniky Pavla Kostku, ktorého za Ficovej vlády štát podporil miliónmi eur. Maséra s Ficom spája aj to, že meno jeho asistentky sa objavilo v dokumente, ktorý oficiálne písal Kostka.

„Zo svojej rezervy som podporil mnohé zdravotnícke zariadenia,“ vysvetľoval Fico.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie