Denník N

Orbán chce tri deti, sľubuje desať miliónov na dom

Nový nápad maďarskej vlády je natoľko zlý, že človek len čaká, kedy sa v nejakej forme objaví aj na Slovensku.

Autor je odborný asistent na Katedre politológie UK,
ekonomický poradca Mosta-Híd

Predstavte si, že ste vláda a vaša krajina má za sebou neúspešný sociálny program na podporu bývania a zvýšenie pôrodnosti. Neúspešný, lebo znamenal vysoké výdavky, bol zneužívaný, a pôrodnosť sa nezvýšila. Tak čo by ste urobili? Zavediete predsa niečo podobné, len vo väčšom. Logické, nie?

Postav dom, urob si tri deti a dostaneš milióny

Maďarsko je už dlhé roky v demografickej kríze: plodnosť klesla pod reprodukčnú úroveň v roku 1978, veľkosť populácie neustále klesá od roku 1981 a odvtedy sa jej počet znížil o šokujúcich 900-tisíc (na 9,8 milióna). Toto číslo by bolo ešte horšie, nebyť pozitívneho migračného salda v danom období. Treba ešte pridať osobitnú vášeň premiéra Orbána bojovať s negatívnymi demografickými trendmi plus neustále nutkanie populistov prísť s niečím bombastickým, čo na chvíľu zamestná verejnú debatu a pomôže prekryť ostatné problémy a kauzy.

Z toho vzniká zaujímavá výzva pre maďarských rodičov: Keď budete mať tri deti, dostanete štátnu dotáciu vo výške desať miliónov forintov (približne 32-tisíc eur) na kúpu/výstavbu novej nehnuteľnosti plus ďalších desať miliónov ako úver s fixnou, nízkou (trojpercentnou), štátom garantovanou úrokovou sadzbou. Dotácie a výhodné úvery platia aj v prípade menej než troch detí, sú však oveľa nižšie. „Zaujímavé“ to začína byť až po treťom dieťati.

Celý mechanizmus je vymyslený tak, že manželský pár nemusí mať ešte ani jedno dieťa, stačí sa zaviazať, že ich mať bude. Samozrejme, také drobnosti, ako sú štúdie následkov alebo dokonca zlé skúsenosti s podobným systémom v minulosti, aj teraz išli bokom. Zavážila skôr silná fixácia premiéra na tému, ale práve to je v dnešnom Maďarsku rozhodujúce.

Furt tie úskalia

Stačí zdravý sedliacky rozum, aby sme mali vážne pochybnosti o účinnosti tejto politiky. Keby ste boli maďarskou komerčnou bankou a prišiel by k vám mladý bezdetný mladomanželský pár so žiadosťou o takúto dotáciu a úver, schválili by ste ho? Na uľahčenie rozhodovania dve štatistiky: 1. Priemerný počet detí na jednu matku v Maďarsku je 1,4 (ukazovateľ takzvanej úhrnnej miery plodnosti). 2. Viac ako polovica manželstiev v Maďarsku sa skončí rozvodom.

Ešte jeden dodatok na urýchlenie rozhodnutia: keby sa tie tri deti predsa len nenarodili, tak by podľa pôvodnej legislatívy (rozvedený?) manželský pár musel zaplatiť nielen úver, ale aj samotnú dotáciu, a to nie s nízkymi, ale vysokými, sankčnými úrokmi (päťnásobok základnej úrokovej sadzby národnej banky). Za takýchto okolností by banky úvery veľmi nerozdávali, lebo v prípade nesplnenia podmienky (tri deti) by boli pre väčšinu domácností nesplatiteľné. Zámerne som však použil slovo pôvodný plán, lebo legislatívu už odvtedy stihli úplne prepísať. V Orbánovom Maďarsku nie je nič isté, zákony sa môžu hocikedy zmeniť, a to aj so spätnou pôsobnosťou.

Mnohé úskalia plánu sa pohybujú medzi dvoma extrémami v závislosti od toho, aké charakteristiky napokon prevážia. Extrém číslo jeden: vznikne sociálne krajne nespravodlivý a nesolidárny transfer bohatstva od všetkých daňových poplatníkov smerom k bohatým a hornej strednej vrstve s viacerými deťmi. Nasvedčujú tomu mnohé veci: doterajšie kroky vlády silne zvýhodňovali túto vrstvu, podľa plánov o dotáciu a úver môžu žiadať len tí, ktorí sú minimálne dva roky sociálne poistení, podobne by banky preferovali tých, čo vložia do nehnuteľností aj vlastný podiel. Je zaujímavé, že sa zrušil aj horný limit počtu štvorcových metrov nehnuteľnosti. Čiže štátnu dotáciu a úver dnes môže čerpať aj milionár na kúpu obrovskej haciendy…

Extrém číslo dva: celý program sa napokon rozšíri do takej miery, že bude znamenať obrovskú finančnú záťaž. Stalo sa to už aj v minulosti.

Raj pre podvodníkov

Dotácie na bývanie podmienené počtom detí majú v Maďarsku dlhú históriu. Korene takzvanej sociálnopolitickej podpory na získanie bývania (ľudovo nazývané „socpol“) siahajú až do roku 1971. Po transformácii rôzne vlády sumy podpory a možnosti jej využitia neustále rozširovali, až to prehnali. Dotácia už bola nielen na výstavbu, ale aj na prestavbu, rozšírenie alebo kúpu nehnuteľnosti, nielen na nové, ale aj na staršie, nielen na základe existujúceho počtu detí, ale – vo forme vládou garantovaného úveru – aj na sľubovaný počet detí, ktoré sa mali narodiť neskôr. Štedrá štátna podpora bývania viedla k tomu, že v roku 2007 s ňou spojené rozpočtové výdavky dosiahli 228 miliárd forintov. Pôrodnosť sa síce nijako výrazne nezvýšila, ale vytvorila sa aspoň úrodná pôda pre podvodníkov.

Štedré dotácie veľmi rýchlo naštartovali rôzne podvody. V najväčšom – roky sa ťahajúcom – súdnom procese na severovýchode Maďarska bolo obvinených vyše 200 osôb: šéf stavebného úradu, zamestnanci bánk, stavební inžinieri, ľudia zo stavebných firiem, úradníci a pod. Schéma zjednodušene vyzerala nasledovne: vybavovači vyhľadali chudobné mnohodetné (väčšinou rómske) rodiny a ponúkli im, že vybavia dotácie (v miliónoch), z čoho rodina dostane menšiu časť v hotovosti – maximálne pár stotisíc, väčšinu si, samozrejme, rozdelili medzi sebou vybavovači, respektíve použili na podplatenie úradníkov, bankárov a pod.

Rodiny videli ľahké peniaze, takže súhlasili. Potom nasledovala stavba vo veľmi zlej kvalite – hlavne základy a nejaké múry. Keď sa dostali na požadovaný stupeň vo výstavbe, prišiel rad na podplatených ľudí zo stavebných úradov, bánk, aby vydali povolenia a schválili dotácie. Potom vybavovači zobrali peniaze (každý dostal svoju časť), ale v stavbe už nikto nepokračoval alebo múry dokonca aj rozobrali, aby sa dali znova použiť. A potom sa presunuli na ďalšiu parcelu, respektíve do ďalšej dediny s inou rodinou, a všetko sa začalo odznova.

Iba v tomto najväčšom a najsledovanejšom procese došlo v rokoch 2005-2008 k neoprávnenému vyplateniu 497 miliónov forintov na „výstavbu“ 43 domov so 107 bytmi. Socpol však bol zrušený nie pre zneužívanie, ale preto, že Maďarsko sa v roku 2008 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo robiť úsporné opatrenia.

Komu to nakoniec pomôže?

S istotou zatiaľ môžeme povedať len jedno: plány pomôžu vládnej propagande. Tá vo svojich platených reklamách v rámci kampane „maďarské reformy fungujú“ už vo veľkom využíva desaťmiliónový dar maďarským rodinám. Ak sa ten „dar od Orbána“ dostane k naozaj veľkému počtu rodín, tak pravdepodobne zafunguje neviditeľná ruka trhu. Alebo inak: Keby ste teraz v Maďarsku predávali nehnuteľnosť, nezdvihli by ste cenu o desať miliónov? Ceny už teraz výrazne stúpajú…

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie