Denník N

SNS sa zbavila Slotovho buranstva, ohybní pragmatici zostali (profil strany)

Stará a "nová" SNS. Foto - TASR a archív Denníka N
Stará a „nová“ SNS. Foto – TASR a archív Denníka N

Exminister za HZDS, finalistka Miss Slovensko, futbalista Ruskovej ANO aj „vybavovač eurofondov“. Kandidátka SNS je poskladaná z ľudí, ktorých spája hlavne snaha o návrat k moci.

Barokový kaštieľ v Tomášove neďaleko Bratislavy je obľúbeným miestom pre rôzne VIP akcie. Koncom novembra tam pricestovali desiatky členov SNS na jedno z posledných sústredení pred voľbami.

V priestoroch známych aj zo seriálu Búrlivé víno dolaďovali volebný program. Domnievajúc sa, že v miestnosti nesedia novinári, nechávali naplno priechod svojim úvahám.

Predseda Andrej Danko kolegom vysvetľoval, že s výpadmi proti utečencom to nemôžu preháňať. „Niektorí z vás mi telefonovali, že keď premiér povie, že ide monitorovať moslimov, ja musím povedať, že ich budeme bičovať. Ale toto nie je cesta.“

Slovo si onedlho zobral jeden zo starších členov, kardiológ Štefan Paulov, ktorý predsedu vyzýval, aby sa viac chopil témy zdravotníctva. V tom čase zdravotné sestry podávali výpovede, čo vyzeralo na sľubnú príležitosť. „V zdravotníctve pracujú tisíce ľudí a Smer je v tejto téme slabý. Môžeme na tom získať body,“ radil Dankovi.

Debaty v kaštieli ilustrujú, že „nová SNS“ je stranou, ktorá dokáže byť v názoroch pomerne flexibilná. Nehlása, že by chcela odstaviť Fica, nemá rozpracovaný žiadny konkrétny leitmotív, akým bol napríklad odvodový bonus SaS.

Odlišuje sa nanajvýš tým, že na straníckych akciách sa recituje Mor ho! a spieva sa pieseň Hej Slováci.

Oficiálny príbeh

Danko (41) je majstrom v opisovaní vecí, ktoré na Slovensku nefungujú. Až akoby s chlapčenskou naivitou rozpráva, ako mu prekáža, že štát nechal schátrať učňovské školstvo, rozpredal energetické podniky alebo že sú v Bratislave špinavé ulice.

„Nemôžem sa pozerať na to, ako naše pekné ženy ošetrujú Rakúšanky miesto toho, aby sa starali o svojho priateľa či manžela,“ znie jedna z jeho téz.

Práve starosti bežných ľudí ho vraj priviedli do politiky. Aspoň tak znie jeho oficiálny príbeh. „Prinášam hlavne rozum. Mám advokátsku kanceláriu a viem, s akými byrokratickými nezmyslami sa musíme potýkať,“ hovorí Danko.

Keď Dankovi poslucháč pripomenie, že jeho SNS sedela opakovane vo vláde a zodpovedala aj za toľko kritizované školstvo, ponúkne nachystanú odpoveď: „Ja som sa stal predsedom SNS pred tromi rokmi, nechcite odo mňa, aby som zodpovedal za časy, keď som ešte nebol v politike.“

Nová úderka SNS v kaštieli v Tomášove. Foto – TASR
Nová úderka SNS v kaštieli v Tomášove. Foto – TASR

Obratný podnikateľ

V skutočnosti však Danko nie je žiadnym nepopísaným listom papiera. V úzkom vedení strany pôsobí od jesene 2010, keď ho zvolili za prvého podpredsedu.

Vtedajší líder Ján Slota potreboval ponúknuť voličom novú tvár, ktorú by si nespájali so škandálmi, akým bol emisný podvod z čias prvej Ficovej vlády.

Sám Danko však aj predtým viackrát ukázal, že je mužom mnohých kontaktov, ktorý sa šikovne pohybuje na pomedzí politiky a biznisu.

Učiteľ a jeho žiak. Foto – TASR
Andrej Danko sa stal Slotovým prvým podpredsedom v septembri 2010, krátko po parlamentných voľbách, v ktorých sa strana tesne udržala v parlamente. Danko hovorí, že dovtedy údajne stretol Slotu len „trikrát osobne“. Foto – TASR

Jeho podnikanie sa začalo už v polovici 90. rokov, keď Dankova rodina privatizovala od Mečiarovej vlády významný podnik Lesostav Revúca. Danka následne dosadili ako člena predstavenstva, ale otázky na túto éru berie dosť osobne.

„Čo vám mám vysvetľovať, veď som bol 22-ročný chlapec,“ reagoval pred časom v rozhovore pre Plus sedem dní.

Neskôr už ako advokát pôsobil v množstve firiem, hoci nie ku všetkým sa priznával. Podľa zistenia Denníka N si nechával pre seba, že do roku 2005 vlastnil menšinový podiel v bezpečnostnej agentúre Dynasty, ktorú SIS podozrievala zo spolupráce s organizovaným zločinom a z obchodovania s odposluchmi.

„Podarilo sa mi odkúpiť od zamestnancov tejto spoločnosti časť akcií, ktoré som následne v roku 2005 odpredal majoritnému vlastníkovi predmetnej spoločnosti,“ napísal k tomu Danko.

Odmena od starostu

V čase prvej Ficovej vlády si ho ako advokáta platili viaceré bratislavské mestské časti. Radnica v Rači, kde zástupcu starostu robil Dankov stranícky kolega Rafael Rafaj, mu za štyri roky vyplatila takmer 230-tisíc eur.

Radnica v Ružinove, kde starostoval Stanislav Drozd, o ktorom sa hovorilo ako o Dankovom kamarátovi, s ním uzavrela zmluvy na ďalších 81-tisíc.

Podľa Danka to bola odmena primeraná jeho práci. „Zastupovali sme subjekty v právnych sporoch. Hrozil im bankrot a my sme im zachránili niekoľko miliónov eur,“ hovorí Danko.

Prvý podpredseda SNS Andrej Danko (vpravo) a podpredseda SNS Rafael Rafaj poèas tlaèovej konferencie k výsledkom predèasných parlamentných volieb na Slovensku 11. marca 2012 v sídle strany v Bratislave. FOTO TASR – Pavel Neubauer
V čase, keď Rafael Rafaj (vľavo) pôsobil ako zástupca starostu v Rači, vyplatila jeho radnica Dankovi takmer 230-tisíc eur za právne služby. Foto – TASR

Súčasné vedenie radníc to komentovať nechce. „Spolupráca sa skončila v roku 2010, nemáme dôvod sa k nej ďalej vyjadrovať. V súčasnosti už s doktorom Dankom nespolupracujeme,“ napísala hovorkyňa Rače Eva Miklánková.

Štát nadovšetko

Dankovo vedenie by dnes rado na minulosť zabudlo a venovalo sa otázkam, čo môže Slovensku ponúknuť do budúcnosti.

SNS pred voľbami predstavila podrobný program, v ktorom sľubuje konkrétne veci: zrušenie neobľúbených daňových licencií, nový stavebný zákon či zamestnanecké penzijné pripoistenie.

Gro riešení však stojí na vode. Danko pri každej príležitosti opakuje, že väčšinu problémov dokáže vyriešiť tým, že posilní úlohu štátu. Vláda by mala znovu ovládnuť energetické podniky, zaviesť jednu zdravotnú poisťovňu alebo zriadiť štátne aerolínie.

Recept, ako to dosiahnuť, si však Danko schováva. Keď dostane otázku, či chce vyvlastniť súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera, hovorí, že je potrebné s ňou „viesť dialóg“.

Keď má povedať, čo by ako prvé urobil v školstve, odpovie, že sa musia „vyjasniť kompetencie medzi štátom a samosprávami“. A začne rozoberať, že štát by si mal urobiť poriadok v osnovách.

„Pozeral som, aké otázky dostal syn pri celoslovenskom testovaní žiakov. Čudoval som sa, že je tam viac otázok o Harrym Potterovi než o Jánošíkovi,“ hovoril cez víkend v televízii TA3.

A ako triviálnu operáciu si predstavuje vykúpenie súkromného podielu v Slovenských elektrárňach, ktorý nedávno získal holding  EPH. „Keď chlapci z J&T vedeli dať dokopy 350 miliónov za tento podiel, musí to dokázať aj štát,“ hovorí bez ďalších podrobností.

O kebaboch ako prví

Skutočne autentická je SNS len v otázke migrácie. Danko môže mať dnes právom pocit, že iné strany mú túto tému ukradli. O boji proti islamizácii verejne hovoril ešte v čase, keď Robert Fico na tlačových konferenciách rozdával sociálne balíčky.

„Islamizácia sa začína stánkami s kebabom a v konečnom dôsledku vyústi do nárokov na zmenu právneho a sociálneho systému, ako sa to stalo v západnej Európe,“ vyhlasoval Danko v januári 2015, pol roka pred tým, než si túto tému osvojil Fico.

Dnes už medzi rétorikou Smeru a SNS nie je rozdiel: obaja rozprávajú o ekonomických migrantoch a o tom, že za každú cenu zabránia vytváraniu moslimských komunít.

V1
SNS stavila na takzvanú kontaktnú kampaň. Svoje stánky pravidelne umiestňovala na rôznych jarmokoch či vianočných trhoch. Foto – SNS

Smer a SNS koniec koncov súperia o rovnakého voliča. „SNS uvádzajú mnohí voliči Smeru ako svoju druhú voľbu. Ťaží však z toho, že nesedí vo vláde a nespájajú si ju so zle fungujúcim zdravotníctvom či školstvom,“ hovorí Martin Slosiarik, riaditeľ agentúry Focus.

Danko si to dobre uvedomuje. V neformálnych rozhovoroch pripúšťa, že jeho strana sa preto nemôže voči Smeru príliš vyhraňovať. „Bolo by to kontraproduktívne,“ hovorí.

Sympatie pre Orbána

Dankovou nepochybnou zásluhou pre SNS je, že pod jeho vedením prežila klinickú smrť a po vypadnutí z parlamentu v roku 2012 sa postavila znovu na nohy.

„Keď som stranu prebral, bola zadlžená, brodila sa v morálnom bahne. Dostala sa do chápadiel špekulantov a ľudí, ktorým šlo len o moc,“ hovoril straníkom na uzavretom stretnutí v Tomášove.

Vzápätí im aj pripomenul, ako jej obetoval čas a peniaze. „Pamätám si, ako som sám na ústredí plakal, keď som musel písať prvú tlačovú správu, ako som si z domu bral úver, aby som pomohol stranu zachrániť.“

Pod Dankovým vedením sa SNS dokázala rozísť so Slotom a s jeho buranským správaním. Súčasný predseda si uvedomuje, že vulgarizmy a primitívny nacionalizmus by v roku 2016 voličov skôr odrádzali než priťahovali.

„Ľudia nechcú stranu, ktorá bude xenofóbna či rasistická. Musí to byť strana, ktorá má moderný a pragmatický pohľad na vec,“ povedal pre server Aktuálne.sk.

Aj preto dnes SNS ako jedno zo svojich hesiel pretláča slovíčko „slušnosť“. A Danko azda v každom rozhovore spomenie, že je proti „haštereniu v parlamente“.

Video: pripomeňte si Dankovho predchodcu

Pravdou je, že s výnimkou témy utečencov sa slovník SNS výrazne kultivoval. Napríklad „maďarská karta“ už pre Dankovu stranu akoby neexistovala. „Nemám problém pochváliť aj Orbána za jeho ekonomickú politiku,“ hovoril nedávno svojim straníkom.

Podobne ani homosexuálov Danko nenazýva „buzerantmi“, ako to robil jeho predchodca. K ich právam nanajvýš povie, že odmieta adopcie homosexuálnymi pármi. „Tradičnú rodinu nič nenahradí,“ hovorí.

Komunikačný problém uňho nastáva až vtedy, keď dostáva otázky, ktoré sa mu nehodia. Keď sa ho novinárka Plus 7 dní vlani pýtala na rodinnú privatizáciu lesníckeho podniku a následne ho požiadala o majetkové priznanie, reagoval veľmi podráždene.

„Som gauner a lump, dobre?“ odpovedal a chcel z rozhovoru odísť. Zastaviť ho musela hovorkyňa strany, ktorá ho po chvíli priviedla späť.

Keď sa Danka pre zmenu redaktorka Denníka N spýtala, prečo zatajil, že mal majetkový podiel v bezpečnostnej agentúre Dynasty, vyčítal jej, že je „zlá od kosti“.

Bolestivý rozchod

Asi najlepším dôkazom, že SNS sa od Slotu i Anny Belousovovej odstrihla, sú výroky tohto dua na adresu súčasného predsedu.

Ján Slota, ktorý vytiahol Danka do čela strany, ho označil za „polocigáňa, ktorý mu liezol do zadnej časti tela“.

Belousovová zasa Dankovi predhodila, že jeho materinskou rečou je údajne maďarčina. „Jeho matka, za slobodna Görgeiová, je Maďarka ako repa! Nemám nič proti Maďarom, ale myslím si, že Slováci ešte nie sú natoľko retardovaný národ, aby im predsedu národnej strany musel robiť Maďar,“ napísala v článku na svojom blogu.

Pokrok vo vizuálnom dojme, ktorý dnes zanecháva SNS, si už všimli aj niektorí ďalší politici. Napríklad predseda KDH Ján Figeľ nedávno pripustil, že by si s Dankovou stranou vedel predstaviť aj vládnu koalíciu.

Pre Plus 7 dní Figeľ povedal, že spoločné vládnutie SNS s KDH, so Sieťou a s Mostom by bolo „prekonaním delenia slovensko-maďarskej vnútroštátnej politiky“.

Staronový národniar

Navonok sa SNS snaží pôsobiť ako strana, ktorá voličom ponúka kombináciu „praktických riešení“ a vlastenectva.

Ako stelesnenie tej druhej zložky dáva Danko do popredia Antona Hrnka (61), ktorý po revolúcii patril k zakladateľom SNS, v roku 1994 z nej však na dvadsať rokov vystúpil. Dnes pracuje ako vedúci oddelenia NATO v sekcii zahraničnej politiky ministerstva obrany.

Podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko počas tlačovej konferencie po 19. mimoriadnom sneme SNS 6. septembra 2014 v hoteli Partizán na Táloch (okr. Brezno). FOTO TASR – Branislav Raèko
Anton Hrnko sa do SNS vrátil v roku 2014 po dvadsaťročnej pauze, Danko si ho vytiahol rovno do vedenia strany. Foto – TASR

Ministerský úradník Hrnko dnes na mítingoch reční s najväčším pátosom spomedzi ostatných kandidátov. Voličov ubezpečuje, že SNS nikomu nedovolí „prisvojiť si pôdu, ktorá je nasiaknutá krvou a potom Slovákov“.

„Bránili sme krajinu proti Osmanom, proti Maďarom, proti čechizácii a teraz si ju zastaneme pred migrantmi,“ hovoril pred týždňom v kultúrnom dome v Piešťanoch.

Keď sa novinári Hrnka spýtajú, ako sa necelé dva roky po svojom návrate do SNS prepracoval na štvrté miesto kandidátky, len sa tajomne pousmeje. „Počkajte si na to, aké budú preferenčné hlasy,“ poznamená.

Vybavovač eurofondov

Inak je volebná kandidátka zostavená z ľudí, u ktorých by pozorovateľ ťažko hľadal nejaký spoločný záujem – okrem snahy o návrat k moci.

Dvojkou je vyštudovaný architekt Jaroslav Paška, ktorý od roku 1994 sedel za SNS v slovenskom parlamente a od roku 2009 je europoslancom. Patril medzi výrazné tváre Slotovej éry, ktorú vyštudovaný historik Hrnko označuje za obdobie, „keď mala strana svojich Borgiov“ – s narážkou na prostopašného pápeža Rodriga Borgiu.

Svoje si v SNS odžil aj Peter Pamula (45) z rožňavského okresu, ktorý je na kandidátke ako dvanástka. Vo svojom regióne mal ešte nedávno povesť „vybavovača eurofondov“.

????????????????????????????????????
Peter Pamula je dnes šéfom SNS v celom Košickom kraji, na predvolebných bilbordoch sľuboval, že vybaví pre región peniaze. Pri jeho praxi sa tomu dá aj veriť.

„V okrese sa hovorilo, že kto chce dostať eurofondy, musí sa obrátiť na okresného šéfa SNS Petra Pamulu,“ povedal pred časom týždenníku Trend rožňavský politik Ivan Kuhn.

Nádejný kandidát do parlamentu v návale úprimnosti priznal, že takáto povesť mu lichotila. „Ľudia to brali tak, že okresní predsedovia strán, ktoré sú pri moci, majú nadštandardné vzťahy s ministerstvami. Ale nie je pravda, že by som nejako mohol ovplyvňovať verejné obstarávanie,“ reagoval v Trende Pamula.

Stranícka všehochuť

Danko rád zdôrazňuje, že na kandidátku vzal len zaslúžilých členov SNS. „Určite tam nenájdete ľudí, ktorí by si svoje miesto vydobyli inak než svojou prácou.“

Zabúda však dodať, že u viacerých z nich išlo aj o prácu pre iné strany. Hneď tri miesta z prvej dvadsiatky obsadili ľudia blízki Mečiarovmu HZDS. Šestkou je Mečiarov minister pôdohospodárstva z čias prvej Ficovej vlády Vladimír Chovan, ktorého rezort pred voľbami 2010 nechal za štátne peniaze tlačiť letáky HZDS.

Štrnástkou je bývalá poslankyňa hnutia Eva Antošová, osemnástkou je syn mečiarovského privatizéra a poslanca HZDS Karol Konárik mladší.

Na dvadsiatom mieste je bývalý futbalový reprezentant Dušan Tittel, ktorý na začiatku tisícročia „kopal“ pre zmenu za liberálne ANO Pavla Ruska.

Tréning ŠK Slovan Bratislava pred prvým zápasom tretieho predkola Európskej ligy UEFA FK Krasnodar - ŠK Slovan Bratislava. Na snímke tréner Slovana Dušan Tittel (uprostred) so svojimi zverancami. Krasnodar - Rusko, 29. júla 2015 FOTO TASR - Michal Svítok
Bývalý vrcholový futbalista a tréner Dušan Tittel bol v roku 2002 jednou z tvárí liberálnej Aliancie nového občana, ale v posledných rokoch v sebe objavil národniara. Foto – TASR

Päť miest pod ním je dvadsaťštyriročná bývalá finalistka súťaže Miss Slovensko Júlia Kollárová, ktorá na kandidátke preskočila aj niektorých úspešných starostov za SNS.

„Všetci kandidáti SNS sú stotožnení s víziami a cieľmi strany a SNS za nimi stojí,“ komentuje výber kandidátov Danko.

Kandidáti požičiavajú

Isté je, že minimálne niektorých kandidátov z čelných priečok spája, že venovali SNS peniaze. „Dal som príspevok primeraný môjmu platu úradníka ministerstva obrany,“ hovorí napríklad Hrnko.

Konkrétnejší je exminister Chovan, ktorý je okrem iného šéfom veľkej poľnohospodárskej firmy Agropartner z Plaveckého Podhradia. Tvrdí, že strane požičal 200-tisíc eur. „Úver v tejto výške poskytli strane aj predseda Danko a (bývalý europoslanec) Jaroslav Paška,“ spresňuje Chovan.

Staronový predseda SNS Ján Slota (vľavo), podpredsedníčka Anna Belousovová (uprostred) a podpredseda Jaroslav Paška 21. októbra 2006 počas XV. snemu Slovenskej národnej strany v Žiline. FOTO TASR – Radovan Stoklasa
Jaroslav Paška (vpravo) patril medzi hlavné tváre SNS i v časoch Jána Slotu. Na sneme v októbri 2006 mu asistoval pri jeho opätovnom zvolení. Foto – TASR

Strana sa k financovaniu vyjadruje len všeobecne. „SNS je financovaná z členských príspevkov a bezúročných pôžičiek členov na základe ich slobodného a dobrovoľného rozhodnutia.“

Či má strana aj ďalších silných mecenášov sa z verejne dostupných zdrojov zistiť nedá. Danko síce rád zdôrazňuje, že SNS si ako prvá z relevantných strán zriadila takzvaný transparentný účet, lenže ten o financovaní veľa nepovie – všetky príjmy sú označené len ako „prevod od SNS“.

Kmotríkovi futbalisti

Známe je len toľko, že významnú podporu Dankovej strane poskytuje veľkopodnikateľ Ivan Kmotrík a jeho spravodajská televízia TA3.

Portál O médiách už pred rokom poukázal na to, že šéfa SNS si na rozhovor do televízie pozývali takmer každý týždeň. Predseda Strany maďarskej koalície, ktorá mala v tom čase rovnaké preferencie, bol hosťom priemerne raz za tri mesiace.

„V TA3 vystupuje Danko ako všestranný polyhistor, právnik, vyjadruje sa k politike, referendu, elektrárňam, islamu. Moderátori sú k nemu úctiví, neskáču mu do reči,“ poznamenal portál.

Danko to vysvetľuje tým, že do televízie si ho začali pozývať až v súvislosti s vlaňajším referendom o rodine. „V tomto období sme sa dostali do médií preto, lebo z ostatných strán nebola ochota tieto témy komunikovať. Priestor nám teda vytvorili iní svojím alibizmom,“ povedal nedávno v rozhovore pre Aktuality.sk.

Nadpráca spravodajskej televízie pre Dankovu stranu sa však zďaleka neskončila referendom o rodine. Jej novinári pravidelne monitorovali každú významnejšiu stranícku akciu.

Andrej Danko a TA3 patria dlhodobo k sebe.
Andrej Danko a televízia TA3 patria dlhodobo k sebe.

V septembri minulého roku napríklad SNS organizovala v Poprade odbornú konferenciu na mediálne nie veľmi chytľavú tému „revitalizácia vidieka“, akciu z povinnosti zaznamenala len agentúra TASR. Televízia TA3 však do Popradu poslala celý štáb a zo záverečnej tlačovej konferencie urobila živý vstup.

Podnikateľ Kmotrík má napokon sebe blízkych ľudí aj na kandidátke SNS. Dušan Tittel bol donedávna trénerom A mužstva Kmotríkovho Slovana. Na pätnástom mieste straníckej „súpisky“ je ďalší bývalý futbalista Tibor Jančula, momentálne asistent trénera juniorov Slovana.

Nádej pre farmárov

Oprieť sa SNS môže aj o podporu „farmárskej loby“. Ako jediná sa aktívne snaží zaujať poľnohospodárov, chovateľov, ovocinárov či lesníkov. Teda skupinu, ktorá je rozčarovaná z nevýrazného výkonu ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Janhátka.

SNS im ako náhradu ponúka spomínaného exministra za HZDS Vladimíra Chovana, ktorý má medzi farmármi povesť odborníka.

SNS pracuje na svojom návrate farmárov oslovuje cez exministra za HZDS
Rozvoj vidieka je novou témou SNS, na ktorú môžu počuť mnohí farmári, ktorých doterajšie vlády väčšinou prehliadali.

Aj na jeho popud začala Dankova strana rozprávať o tom, že v slovenských supermarketoch je až zahanbujúco málo domácich potravín.

„Ich podiel klesol na menej než päťdesiat percent, nie sme dokonca ani na úrovni šesťdesiatich percent, ako sa nám snaží tvrdiť ministerstvo pôdohospodárstva,“ hovorí Chovan.

Nevesta pre každého

SNS sa dnes v prieskumoch pohybuje medzi ôsmimi až desiatimi percentami. A vo všeobecnosti je považovaná za možného spojenca Smeru pri zostavovaní novej vlády.

Je pravdepodobné, že v takomto prípade by sa uchádzala nielen o spomínaný rezort pôdohospodárstva, ale napríklad aj o ministerstvo zdravotníctva.

Na tento post má tiež adepta, ktorým je Štefan Zelník – bývalý štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Mečiarovej vlády a zároveň privatizér žilinskej polikliniky, ktorý kandiduje z piateho miesta.

Dankova strana by sa však zrejme mohla zaujímať aj o ministerstvo obrany, ktoré ju lákalo aj v čase prvej Ficovej vlády. Aj keď post ministra obrany vtedy dostal Smer, SNS si podľa zákulisných informácií udržiavala vplyv v niektorých vojenských podnikoch.

Danko teraz rád hovorí, že jeho strana nie je pre nikoho „garantovanou nevestou“. Inak však priznáva, že si dokáže predstaviť vládu praktický s každým.

„Jednoducho ten, kto bude v parlamente, je pre SNS partner na diskusiu,“ povedal pred týždňom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SNS

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie