Denník N

Matoviča sa treba zastať, po druhý raz

Temné praktiky z čias Mečiara sú späť. Klesajúce preferencie predsedovi slovenskej vlády úplne zatemnili mozog.

Autor je podpredsedom SaS

Nie je to tak dávno, čo som písal pre Denník N podobný komentár.

Bolo to pri policajnej razii v rodinnej firme Igora Matoviča. Želal som si, aby bol posledný v tomto duchu. Už vtedy som však tak nejako cítil, že posledný nebude.

Zbojnícka česť

Zastávam názor, že na manželky, deti, rodičov a podobne by politickí rivali vo svojom boji navzájom útočiť nemali. To by malo byť pravidlo, z ktorého síce existujú výnimky, ale na ne musia byť naozaj legitímne dôvody. A tak to doteraz aj nejako fungovalo. Robert Fico a Igor Matovič túto zásadu porušili. Robert Fico pri útoku na firmu manželky Igora Matoviča, ten zasa zatiahnutím manželky Roberta Fica do kauzy Belize a nedávnym verejným prezentovaním pikantných fotiek Ficovej asistentky v súvislosti s megaškandálom smeráckeho maséra Kostku.

Napriek tomu je medzi týmito dvoma pánmi rozdiel. Zásadný.

Polícia ako nástroj moci

Zatiaľ čo Igor Matovič využíva na svoje ataky médiá či sociálne siete, premiér v priamom prenose zneužíva tajné služby, políciu a iné štátne orgány. Temné praktiky z čias Mečiara sú späť. Klesajúce preferencie predsedovi slovenskej vlády úplne zatemnili mozog. Asi majú pravdu tí, ktorí hovoria, že ešte výraznejší pokles preferencií Smeru-SD namerali zahraničné agentúry, ktoré si Ficova strana objednala.

To, čo počas uplynulých dní predviedol Robert F., je neuveriteľné. Mávanie pred kamerami materiálmi z tajných služieb, daňového riaditeľstva a bohvieodkiaľ ešte, flagrantné porušovanie zákonov, daňového tajomstva… je neospravedlniteľné. A zneužívanie represívneho orgánu, v tomto prípade polície, na kompromitáciu a likvidáciu opozičného politika je mimoriadne nebezpečné.

To, čo vyvádzajú vybratí policajti na čele s prezidentom Policajného zboru Gašparom, totiž nemá nič spoločné s nezávislou políciou v demokratickej krajine. Urýchlené „vypočúvanie“ svedka v sobotu večer, poskytnutie kópie jeho výpovede tlačovej agentúre, policajné naháňanie Igora Matoviča v televízii, arogantná komunikácia vyšetrovateľa s právnym zástupcom Matoviča Danielom Lipšicom… to je obyčajná predvolebná policajná šikana. Niekým nariadená a niekým riadená. Len slepý by to nevidel.

Všetci mlčia

Igor Matovič nie je štandardný politik a urobil kopu chýb a neprístojností. Keď svojho času vysypal kolegovi Poliačikovi injekčné striekačky na hlavu, aby demonštratívne vyjadril svoj odpor k drogám, mal som veľkú chuť mu vysvetliť priamo v sále ručne stručne, že to nebol z jeho strany dobrý nápad. Martin Poliačik ma však zadržal. V parlamente som bol len krátko a Igora Matoviča som ešte vtedy poznal iba málo, Martin ho poznal lepšie.

Napriek tomu je takéto konanie voči nemu neprípustné. A nezaslúži si ani to, aby sme všetci mlčali. Nezaslúži si to nielen on, ale nezaslúži si to ani naše (ešte stále?) slobodné Slovensko, ktoré sme si v novembri ’89 vybojovali. Áno, viem, sú voľby a nesmerácke strany si prelievajú ako sypký piesok svoje percentá a voličov medzi sebou každý deň. Pomaly každá z týchto strán má tretinu voličov nestabilných a stále veľká skupina je aj nerozhodnutých. Až do 5. marca 2016 sme konkurentmi.

Lenže tu predsa ide o niečo viac ako o nejaké percentá vo voľbách. Tu ide o charakter štátu. A preto sa treba Igora Matoviča zastať. Robím to druhýkrát a urobím to aj tretíkrát. Slovom, vždy, keď bude ohrozená sloboda, zneužívaná policajná sila a moc. A nielen pri opozičnom politikovi, ale pri každom. Lebo – ak im toto necháme prejsť len tak a necháme im Matoviča takto zlomiť a pokoriť, tak po ňom prídu na rad ďalší.

Výzva policajtom

Viem, že je to ťažké, tlaky sú obrovské, máte svoje životné náklady, hypotéky. Ale napriek tomu – je vašou povinnosťou odolať. A skutočne pomáhať a chrániť.

Chrániť!

Aj občana Matoviča. Pred politikmi a predstaviteľmi vládnej moci – bláznami, ktorí sa, aspoň sa tak zdá, nezastavia už pred ničím. Spomeňte si, na čo ste svojho času prisahali. Alebo buďte aspoň pragmatickí: Fico tu nie je večne a možno už čoskoro skončí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie