Denník N

Británia chce odísť v najhoršom čase

Západ má dosť problémov aj bez prípadného odchodu Londýna z Európskej únie. Ak by k nemu došlo, veci by sa ešte zhoršili.

Autor je prezident Rady pre zahraničné vzťahy,
počas mierových rokovaní o Severnom Írsku bol vyslancom USA

Rozhodnutie, či zostať súčasťou Európskej únie, je vecou britského ľudu a jeho volených zástupcov. Výsledok však ovplyvní aj ďalšie britské a európske záujmy, takže je legitímne a náležité, aby svoje povedali aj ďalšie strany.

Dovoľte mi teda ako cudzincovi s istým záujmom na vývoji tejto veci, aby som vyjadril jasný názor: Z môjho pohľadu (a z pohľadu mnohých ďalších Američanov) by rozhodnutie Veľkej Británie opustiť Úniu bolo nežiaduce – ba veľmi nežiaduce.

Som si vedomý irónie, ktorú si iste niektorí všimnú, pretože samotná nezávislosť Spojených štátov sa zrodila, keď americké kolónie opustili Veľkú Britániu. To však bolo kedysi a dnes je dnes, a odchod Británie z Európy by jej najbližší spojenec privítal rovným dielom s ľútosťou a so znepokojením.

Zvláštny vzťah

Má to niekoľko príčin. Jedným dôvodom, prečo si USA tak cenia svoje väzby s Britániou, je jej úloha v Európe. Británia je dôležitá nielen ako bilaterálny partner, ale aj preto, že sa na ňu možno často spoľahnúť v tom, že bude v Bruseli obhajovať a presadzovať postoje, ktoré sú v súlade s názormi USA alebo im aspoň nie sú príliš vzdialené.

Onen takzvaný „zvláštny vzťah“ už v posledných rokoch povážlivo ochladol, pričom obzvlášť veľkú daň si vyžiadalo to, že britský parlament až do decembra odmietal podporiť vojenský zásah v Sýrii. Británia sa stala menej spoľahlivým a menej schopným spojencom – a všeobecne je tak vnímaná. Tento dojem by ešte zosilnel, keby sa Británia rozhodla urobiť krok, ktorý by zmenšil jej význam na kontinente. Je ťažké predstaviť si, že by plodom britského odchodu bolo čokoľvek iné než provinčnejšia a menej významná Británia.

V Európskej únii bez Británie by navyše malo Nemecko ešte väčší vplyv ako dnes. Taká mocenská prevaha nemôže byť dlhodobo zdravá. Bude vyvolávať zášť voči Nemecku a pravdepodobne spôsobí, že Únia bude menej ochotná vystupovať na svetovej scéne spoločne. Výsledkom by bola slabšia Európa v čase, keď USA potrebujú Európu silnejšiu.

Ešte horšie je, že je veľmi pravdepodobné, že sa Američania presadzujúci menšiu úlohu USA vo svete chopia britského odchodu ako ďalšieho dôkazu, že tradiční spojenci neniesli spravodlivý diel zodpovednosti, a preto by sa nemalo očakávať, že medzeru zaplnia Spojené štáty, ktoré zápasia s rastúcimi deficitmi a obrovskou potrebou riešiť domáce problémy.

Štiepenie by sa neskončilo

Treba mať na pamäti jednoduchú skutočnosť: európsky integračný projekt už takmer trištvrte storočia prispieva k bezprecedentnej stabilite a prosperite na veľkej časti kontinentu. Rozhodnutie Británie požiadať o rozvod by zintenzívnilo už teraz zjavné odstredivé sily. Nacionalizmu a populizmu, ktoré z ekonomických i sociálnych príčin mohutnejú už dnes, by sa ešte viac rozprúdila krv v žilách.

Rozhodnutie Britov opustiť Úniu by nepochybne vrátilo na program dňa aj otázku škótskej nezávislosti. Množstvo Škótov by sa snažilo o nezávislosť s cieľom zostať členom EÚ – tento populárny refrén by určite mohol vyústiť do rozhodnutia voličov odtrhnúť sa od Británie. Američania by, mierne povedané, nevítali zložitú verejnú debatu so škótskymi lídrami o rozmiestnení jadrových zbraní a ponoriek na ich území v čase, keď sa Rusko opäť považuje za hrozbu pre Európu.

Štiepenie by tým pravdepodobne neskončilo. Dianie v Škótsku by ľahko mohlo mať dominový efekt naprieč útvarom, ktorý by z rozštiepeného Spojeného kráľovstva ostal. Konkrétne by odchody Veľkej Británie z Únie a Škótska z Británie mohli vyostriť napätie v Severnom Írsku medzi unionistami, ktorí chcú zostať súčasťou kráľovstva, a republikánmi usilujúcimi sa o pripojenie k Írsku.

Rozhodnutie Veľkej Británie o jej vzťahu s Európskou úniou navyše nepríde vo vákuu. Načasovanie by pritom ťažko mohlo byť horšie. Európa sa už teraz stretáva s drvivým súbehom fiškálnych pnutí, anemického hospodárskeho rastu, masívneho prílivu migrantov a utečencov a prebudenej ruskej výbojnosti. A ak by to nestačilo, je tu rozpadajúci sa Blízky východ, postupujúca zmena klímy, terorizmus a teraz ešte aj šírenie novej choroby – vírusu zika.

Tento rok bude zvolený aj nový prezident USA. Posledné, čo bude potrebovať, je, aby bol najbližší partner Ameriky v dôsledku náročného rozvodu otrasený a vyčerpaný. A presne to sa stane, ak sa britský odchod z Únie z možnosti premení na realitu.

© Project Syndicate, 2016

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie