Denník N

Homosexuáli sú horší ako zvieratá, povedal boxer Pacquiao. Nike s ním ukončilo spoluprácu

Manny Pacquiao prišiel o zmluvu s Nike. Foto - AP
Manny Pacquiao prišiel o zmluvu s Nike. Foto – AP

Nike označilo Pacquiaove výroky za odporné a desaťnásobný majster sveta v boxe prišiel o status oficiálneho športovca Nike.

Desaťnásobný majster sveta v boxe Manny Pacquiao prišiel o zmluvu i status oficiálneho športovca Nike po tom, čo povedal o homosexuáloch, že „sú horší ako zvieratá.“ Filipínsky boxer, ktorý vo svojej krajine kandiduje do senátu, vyjadril svoj názor na homosexuálov v televíznej relácii vysielanej filipínskou stanicou TV5.

„Výroky Mannyho Pacquiaoa považujeme za odporné. Nike tvrdo odmieta diskrimináciu v akejkoľvek podobe a má za sebou dlhú históriu podpory a boja za práva komunity LGBT (z angl. lesbický, gay, bisexuálny a transrodový). Preto s Mannym Pacquiaom ukončujeme partnerstvo,“ píše sa v oficiálnej správe Nike.

Pacquiao je jediným boxerom, ktorý v histórii získal desať titulov majstra sveta v ôsmych rôznych divíziach. Podľa Forbesu bol druhým najlepšie zarábajúcim športovcom na svete za rok 2015 s ročným zárobkom 160 miliónov dolárov.

Manny Pacquiao bol donedávna oficiálnym športovcom značky Nike.
Manny Pacquiao bol donedávna oficiálnym športovcom značky Nike.

Pacquiao: Je to hriech proti Bohu

„Som kresťan a v kresťanstve je manželstvo rovnakého pohlavia zakázané. Ženy sú stvorené pre mužov a muži pre ženy. Je to prirodzený zmysel. Vidíte snáď u zvierat, že sa samec zaujíma o samca a samica o samicu?“

Zvieratá sú lepšie. Vedia, ako rozlíšiť mužské pohlavie od ženského. Ak dovolíme vzťah muža s mužom a ženy so ženou, potom sme horší ako zvieratá,“ povedal 37-ročný boxer.

„Neodsudzujem ich. Ale manželstvo osôb rovnakého pohlavia je podľa mňa hriech proti Bohu,“ dodal boxerský šampión.

Záznam relácie, v ktorej Pacquiao hovoril o homosexuáloch:

Ospravedlnil sa, no stojí si za svojim

Pacquiao sa za svoje výroky ospravedlnil vo videu na Twitteri, no tiež zopakoval, že nepodporuje manželstvo osôb rovnakého pohlavia. Jeho ospravedlnenie však prišlo neskoro, Nike svoj postoj nezmenilo a o spoluprácu s filipínskym boxerom už nemá záujem.

„Toto však nemení môj názor na manželstvo osôb rovnakého pohlavia. V toto verím. Moja jediná chyba bol v tom, že som prirovnal homosexuálov k zvieratám,“ hovorí vo videu.

„Ospravedlňujem sa za to, že som ublížil homosexuálom, keď som ich prirovnal k zvieratám. Prosím vás, prepáčte mi. Boh vám žehnaj,“ napísal Pacquiao k videu na Twitteri.

Pacquiao si zahral v reklame pre Nike s Ronaldom i Federerom:

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie