Denník N

Do kín mieri prelomové spracovanie holokaustu aj Zoolander číslo 2

Maďarský film Saulov syn je tohtoročným kandidátom na Oscara- Foto - outnow.ch
Maďarský film Saulov syn je tohtoročným kandidátom na Oscara- Foto – outnow.ch

Surové a autentické spracovanie témy holokaustu, aké tu doteraz nebolo, rumunská susedská dráma, návrat Zoolandera aj animovaný príbeh Robinsona Crusoa.

Saulov syn

Filmov o holokauste už bolo nakrútených mnoho, no tento je úplne iný, než to, čo ste doteraz videli. Maďarský filmár Lászlo Nemes, ktorý so svojou debutovou snímkou pozbieral mnoho ocenení, vrátane Veľkej ceny poroty z Cannes a Zlatého glóbusu, sa na túto tému nepozerá z povojnového pohľadu. Ocitáte sa uprostred vojnového šialenstva, priamo v koncentračnom tábore v Osvienčime, presnejšie medzi členmi Sonderkomanda. Maďarský žid Saul sa v delirickom svete, z ktorého sa vytratila akákoľvek ľudskosť, pokúša zachrániť v sebe zvyšky človeka a dôstojne pochovať mladého chlapca. Snímka je tohtoročným favoritom na Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

O poschodie nižšie

Filmy rumunského režiséra Radu Munteana (Papier bude modrý, Boogie, Utorok po vianociach) majú na festivaloch spravidla dobré ohlasy. Výnimkou nie je ani jeho piaty celovečerný počin, ktorý bol minulý rok v hlavnej súťaži festivalu v Cannes. Komorná dráma, odohrávajúca sa v obyčajnej bytovke, sa sústredí na muža, náhodného svedka hádky v susednom byte, ktorá skončila vraždou. Muž sa tak zrazu ocitá v rozpore nielen s vrahom, ale aj s vlastným svedomím.

Robinson Crusoe

Papagáj Utorok, večne snívajúci o tom, že objaví svet, jedného dňa nájde na svojom malom exotickom ostrove človeka – Robinsona Crusoa, ktorý by mu jeho túžby mohol pomôcť zrealizovať. Crusoe si zas uvedomuje, že bez pomoci Utorka a jeho zvieracích kamarátov na ostrove nemusí prežiť. Ich harmonické spolunažívanie narušia dve zvláštne mačky, túžiace ovládnuť ostrov. Paradoxne, vďaka tomu dostane priateľstvo medzi zvieratami a človekom šancu rásť.

Zoolander No. 2

Ben Stiller, ako hviezda modelingu Derek Zoolander, sa po rokoch vracia nielen do kín ale aj medzi smotánku. Príbeh sa začína smrťou niekoľkých slávnych ľudí, záhadne umierajúcich s typickou Zoolandarovou grimasou na tvári. Sexi vyšetrovateľka sa preto odhodlá k nie príliš šťastnému riešeniu. Zoolandera a jeho kamoša Hansela nasadí ako tajných agentov, ktorí majú medzi celebritami nájsť vraha. Na scénu sa s plánom pomsty vracia aj, z väzenia práve prepustený, zloduch Mugatu. Rovnako sa to na plátne opäť hemží cameo úlohami amerických celebrít od Stinga až po Justina Biebera.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie