Denník N

Porovnávali, ako vnímame mužskú krásu vo svete

Dizajnérky a dizajnéri z 19 krajín sveta upravili fotografiu muža tak, aby zodpovedala štandardom krásy v ich krajine.

V dnešných časoch čelia obe pohlavia pomerne silnému tlaku na výzor. Aby sme ženy považovali za atraktívne, mali by byť štíhle, no stále by ich malo byť za čo chytiť.

U mužov spájame s krásou prenikavú mužnosť – široké ramená, svalnatosť (ale nie prehnanú), dostatočnú výšku či rovnomernú postavu. To sú požiadavky, ktoré spomenie nejedna žena pri opise ideálnej mužskej postavy.

Vkus nie je rovnaký, medzi krajinami existujú rozdiely. Dôkazom je prieskum portálu SuperDrug Online Doctors. Ešte v auguste minulého roku poslali fotografiu ženy viacerým dizajnérom. Za úlohu mali upraviť obrázok podľa predstáv krásy ich domácej krajiny.

Teraz sa rozhodli svoj výskum rozšíriť aj na mužov. Jednu a tú istú fotografiu muža poslali do 19 krajín. Zadanie bolo rovnaké ako v prípade žien. Spočívalo v úprave obrázka do takej podoby, aby zapadal do lokálnych požiadaviek na krásu a atraktivitu.

Rovnaké zadanie, rôzne výsledky

Dizajnéri, ktorí sa do projektu zapojili, dostali originál fotografie s nasledujúcimi inštrukciami:

„Vo photoshope upravte obrázok muža tak, aby bol viac atraktívny pre ľudí vo vašej krajine. Skúmame, ako sa príťažlivosť mení naprieč svetom. Do projektu sa zapája viacero dizajnérov, každý z inej krajiny. Všetky zmeny – vrátane zmeny tvarov, formy, farby pokožky a iné – sú na vás. Zmeniť môžete ktorýkoľvek znak. Odporúčame nepridávať oblečenie – váš príspevok by sme nemuseli prijať.“

chlap
Originál obrázka, ktorý dizajnéri a dizajnérky upravovali. Foto – onlinedoctor.superdrug.com

Dôležité posolstvo

Zadanie riešilo jedenásť žien a osem mužov. Pochádzali z krajín ako USA, Austrália, Egypt, Veľká Británia, Rusko či Čína.

Dizajnéri z Nigérie, Juhoafrickej republiky a Egypta zmenili mužovi okrem postavy aj farbu pokožky na tmavšiu. Najmenej sa tela „dotkli“ v Austrálii a Srbsku, aj keď autori pridali veľké tetovanie na ramene.

V Egypte, vo Filipínach, v USA a vo Venezuele pridali aj vypracované brušné či prsné svalstvo. Ak sa bližšie pozrieme na mužovu tvár, v každej krajine vyzeral inak. Dizajnéri a dizajnérky menili tvar a šírku nosa, šírku tváre, vlasy, ale aj veľkosť a farbu očí.

Výsledky prieskumu mužskej krásy. Foto – onlinedoctor.superdrug.com
Výsledky prieskumu mužskej krásy. Foto – onlinedoctor.superdrug.com

Platí, že tento výskum nepredstavuje reprezentatívny názor danej krajiny na krásu. Portál SuperDrug Online Doctors však dodáva: „Tento projekt dokázal, že definícia perfektného tela presahuje hranice pohlavia. Tlak spojený s telesnou krásou môžu muži pociťovať ešte viac ako ženy – mali by byť silnejší, chudší či svalnatejší. Sčasti je to spôsobené médiami a populárnou kultúrou.“

„Chceme priniesť revolúciu vo vnímaní ľudského obrazu, aby ľudia uprednostňovali zdravie pred výzorom. Chceme povzbudiť sebavedomie mužov, keď ide o ich telo,“ uvádza portál.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie