Denník N

Stovky demonštrujúcich učiteľov a študentov si symbolicky posvietili na školstvo (+fotogaléria)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Na Hlavnom námestí v Bratislave sa konala ďalšia demonštrácia na podporu učiteľov základných a stredných škôl.

Na Hlavné námestie v Bratislave prišli vo štvrtok o piatej stovky študentov, učiteľov a podporovateľov štrajku. Priniesli si so sebou baterky, čelové lampy a mobilné telefóny, ktorými si symbolicky posvietili na školstvo.

„Arogancia a cynizmus najvyšších, našej vlády, nám zaslepujú oči, snažia sa nás uvaliť do tmy. Ale my s tým nesúhlasíme, my spolu vydržíme,“ otvorili protest organizátori.

Zamestnanci vysokých škôl a univerzít tento týždeň vstúpili do ostrého štrajku na podporu učiteľov základných a stredných škôl, ktorí svoj štrajk ukončili po troch týždňoch. V pondelok si navzájom na viacerých školách odovzdali symbolickú štafetu.

Michal Kaščák, ktorý pomáha s organizáciou protestu, odhaduje, že na námestie prišla viac ako tisícka demonštrantov. Protest prišli podporiť Juraj Kemka, speváčka Katarzia, violončelista Jozef Lupták, kapela Živé kvety a iní.

Na pódiu sa večer vystriedalo viacero vysokoškolských pedagógov. „To, že učiteľov u nás niektorí porovnávajú s pracovníkmi v továrňach a to, že sa spoločenský význam učiteľa meria počtom odpracovaných hodín, svedčí len o tom ako veľmi bolo školstvo zanedbané a ako strašne málo si táto spoločnosť učiteľov váži,“ povedal na námestí Pavol Šveda zo štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov.

„Učitelia sa stali symbolom nadšených dobromyseľných bláznov. Ktorí popri tom, ako budú vzdelávať deti tejto krajiny, budú vďačne robiť dve-tri práce po nociach a k tomu vyplňovať haldy tlačív,“ vysvetľuje Šveda dôvod, prečo sa vysoké školy rozhodli tiež zapojiť do štrajku. Oznámil tiež, že ďalšou protestnou akciou bude bubnový pochod v stredu. „Keď nás nevidia, tak nás budú aspoň počuť,“ uzavrel.

Bývalý pedagóg VŠVU a výtvarník Rudolf Sikora študentov energicky a za burácajúceho potlesku vyzýval k voľbám. „Vy, čo máte 18, choďte voliť! Možno poviete, že by ste aj tak volili len menšie zlo. Ale týmto vám chcem pripomenúť, že aj to menšie zlo je lepšie ako väčšie zlo.“

Zbor na pódiu na záver spolu s davom zaspieval Gaudeamus igitur a demonštranti sa pokojne rozišli.

„Presne takto potrebujeme začať svietiť na ministerstvo školstva, na vládu, a už im nesmieme dovoliť žiadne predražené limuzíny, predražené prenájmy budov a nezmyselné vylievanie eurofondov len preto, aby sa čerpali,“ povedal Vladimír Crmoman svetielkujúcemu davu.

Fotografie Vladimíra Šimíčeka

 

I56A9455 I56A9511 (1) I56A9528 (1) I56A9536 I56A9545 I56A9552 I56A9604 I56A9616 I56A9709

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie