Denník N

Nedajme si hotovosť

Oslavovaný prechod na bezhotovostné platby má značné riziká.

V posledných mesiacoch sa začali stupňovať správy o bezhotovostnej ekonomike. Teda o ekonomike, v ktorej sa nevyužíva papierová hotovosť, ale len platobné karty či iné formy elektronickej platby (PayPal).

Dalo by sa povedať, že prebieha nenápadná, ale intenzívna vojna proti hotovosti. Postupne boli obmedzené hotovostné prevody vo väčšine západných štátov. Vrátane Slovenska, kde momentálne platí limit 5000 eur pre firmy a 15-tisíc pre fyzické osoby.

Svetové centrálne bankyvlády produkujú správy o výhodách finančného systému bez hotovosti, či rovno pripravujú scenáre prechodu. A je jedno, či sú to škandinávske krajiny či absolutistická monarchia. Popredné finančné denníky vydávajú oslavné komentáre. Nechýbajú veľavážení ekonómovia a samozrejme v pozadí je vždy pripravená niektorá z kartových spoločností s analýzkou o tom, koľko desiatok miliárd by sa ušetrilo elimináciou hotovosti (a používaním ich kariet).

Operuje sa pri tom tromi argumentmi: zločin (zločinci budú mať vraj ťažší život, ak si budú posielať peniaze bankami), šedá ekonomika (dať si opraviť auto bez bločku bude problém), a sfunkčnenie monetárnej politiky (ľudia a firmy si nebudú pchať peniaze z kvantitatívneho uvoľňovania do matracov, ale roztočia ich v ekonomike). Treba si však pripomenúť, že bezhotovostná ekonomika nesie pre ľudí niekoľko zásadných rizík:

1. Prenesením celého svojho finančného života do banky nad ním prakticky strácate plnú kontrolu. Stačí napríklad banálny omyl exekútora a prakticky okamžite padnete do existenčných problémov, bez ohľadu na váš príjem a finančné rezervy.

2. Vaše peniaze sa stanú zajatcom finančného systému. Peniaze v banke nikdy nemáte uložené, vždy jej ich len požičiavate. Ste jej veriteľom. Bezhotovostná ekonomika vám nedáva možnosť vystúpiť ani len s časťou svojich finančných aktív z rizika kolapsu konkrétnej banky či bankového systému. Že je to riziko viac ako reálne sa v posledných rokoch vo vyspelom svete na vlastnej koži presvedčili ľudia na Cypre, v Bulharsku a v Grécku.

3. Vaše súkromie je v rukách iných. Myslíte si, že vaše dáta budú v bezpečí pod zámkou štátnych úradníkov? Spomeňte si, ako podivne sa premiér dostal k dôverným daňovým informáciám Igora Matoviča a použil ich v kampani proti nemu. V bezhotovostnej spoločnosti máte právo nenakupovať, pretože každý nákup môže byť použitý proti vám!

4. Pred monetárnymi experimentmi sa nebude dať ujsť. Milióny ľudí vo Venezuele sa dnes bránia hyperinflácii používaním hotovostného dolára. No nemusíme ísť do extrémov. Pri existencii čisto elektronických peňazí nebude pre keyensiánskych experimentátorov problém rozšíriť svoje pokusy na všetkých. Napríklad už dnes existujúci záporný úrok, platný zatiaľ len pre banky, preniesť aj na obyčajných ľudí. Chceš sporiť? V bezhotovostnej ekonomike to nie je tvoje rozhodnutie!

5. Akákoľvek transakcia sa môže stať predmetom dane. Šedá ekonomika nie je strašidlo, je to suseda, čo vám postráži deti, bratranec, ktorý vám okachličkuje kúpeľňu, ale aj vaše vreckové synovi. Bezhotovostná ekonomika umožní štátu nárokovať si podiel na akejkoľvek finančnej transakcii medzi ľuďmi. Myšlienka transakčnej dane nie je novinkou ani na Slovensku.

Vzdanie sa hotovosti je odovzdaním celého jedného aspektu ľudského života a spoločenskej interakcie do rúk finančného systému a politikov. Náklady tohto kroku však nenájdete vyrátané v žiadnej analýzke centrálnej banky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie