Denník N

Ako by mohla vyzerať vláda? 13+13 potenciálnych ministrov

Po voľbách môže vzniknúť vláda Roberta Fica alebo Radoslava Procházku. Súčasťou predvolebnej diskusie by mala byť aj debata, ktorá zostava by mohla byt lepšia. Pokúsili sme sa ukázať, ako by mohli vyzerať tieto vlády.

Necelé dva týždne pred voľbami sa oplatí pozrieť nielen na preferencie a programy strán, ale aj na to, ako by mohla vyzerať vláda. Práve mená potenciálnych ministrov môžu naznačiť, ako by mohli vyzerať najbližšie roky. Je jasné, že vládu budú zostavovať lídri strán, verejná diskusia im však môže pomôcť.

Ponúkame dve možné zostavy – kabinet Smeru a SNS s predsedom vlády Robertom Ficom a vládu Radoslava Procházku, ktorú by vytvorili Sieť, Most-Híd, KDH, OĽaNO a SaS.

[poll id=“181″]

 

Vláda Sieť/Most-Híd/KDH/OĽaNO/SaS

 

prochazkapredseda vlády Radoslav Procházka, Sieť

Premiérom chce byť, ostatné strany už dali najavo, že vďaka preferenciám rešpektujú Sieť ako lídra opozície voči Smeru. Riziká jeho povahy sú známe, no menej sa hovorí o tom, že by ho rešpektovali aj ekonómovia, s čím mali napríklad Mečiar a Fico dlho problém.

 

beblavyminister financií Miroslav Beblavý, Sieť

Na pozíciu ministra v akomkoľvek ekonomickom sektore jednoznačne najlepšie pripravený politik zo súčasnej opozície. Neistota plynie z toho, že Beblavý nikdy nebol blízko takej veľkej moci, akú má minister financií.

[poll id=“182″]

 

lipsicminister vnútra Daniel Lipšic, OĽaNO

Až v momente, keď by mala vznikať široká pravicová vláda, by sa ukázalo, aký malo pre Igora Matoviča význam spojenectvo s Lipšicom. Nasadenie Lipšica  by mohlo významne zvýšiť dôveru v predvídateľnosť spolupráce s OĽaNO.

[poll id=“183″]

 

zitnanskaministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, Most-Híd

Mohla by byť pokojne aj ministerkou vnútra. Dôležité je, že má dôveru Siete, ktorá nemá vlastného výrazného kandidáta pre silové rezorty.

[poll id=“184″]

 

poliacikminister školstva Martin Poliačik, SaS

Jeho hendikepom by bola malá skúsenosť s vedením ľudí a riadením ministerstva a strach, ktorý by vyvolal v konzeravtívnych kruhoch vládnej koalície. Poliačik by musel prísľubom status quo v tzv. hodnotových veciach zabrzdiť už v úvode, inak by sa v sporoch utopil a nič by v školstve nezmenil.

[poll id=“185″]

 

zajacminister hospodárstva Pavol Zajac, KDH

Podnikal v stavebníctve na východe, patrí k živšej časti KDH. Nemá úradnícke skúsenosti, ale tím na zlepšenie podnikateľského prostredia by zložiť dokázal.

[poll id=“186″]

 

bilcikminister zahraničných vecí Vladimír Bilčík, Sieť

Odborník na zahraničnú politiku. Je uznávaný aj medzi diplomatmi. V politike je však úplný začiatočník.

[poll id=“187″]

 

hrnciarminister obrany Andrej Hrnčiar, Sieť

Spolu s Beblavým najviditeľnejšie tváre Siete. S ministerstvom obrany nemá žiadne skúsenosti, ale mal by sa pokúsiť nabúrať obchodnícke siete, ktoré na obrane roky fungujú.

[poll id=“188″]

 

solymosminister životného prostredia László Solymos, Most-Híd

Solymos je po Bugárovi najvplyvnejší človek z maďarského krídla vedenia strany, preto si strana obháji jeho nomináciu do rezortu, ktorému nerozumie. Pre Most-Híd so silnou podporou v chudobných južných regiónoch je toto ministerstvo cenné ako brána k investíciám pre samosprávy.

[poll id=“189″]

 

mihalminister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál, SaS

Neurotik schopný napokon spraviť kompromis. Dôležité je, že je zvyknutý na systematickú prácu, v Radičovej vláde patril k úspešnejším ministrom.

[poll id=“190″]

 

figelminister dopravy Ján Figeľ, KDH

Figeľ je nudný, ale na slovenské pomery extrémne skúsený byrokrat, ktorého výsledky ako ministra dopravy v Radičovej vláde sa s odstupom času javia ako výborné.

[poll id=“191″]

 

copakovaministerka zdravotníctva Lucia Copáková, Sieť

Neskúsená v politike, veľké riziko pre vládu, ale s možnosťou spoľahnúť sa na podporu ľudí okolo Beblavého. Zdravotníctvo nepotrebuje vojnu s Pentou, ale minister by mal byť mimo jej kruhov. Potom sú na výber v zásade len mladá nominantka Siete a Tibor Hlavatý z OĽaNO.

[poll id=“192″]

 

simonminister pôdohospodárstva Zsolt Simon, Most-Híd

Slovensko nikdy v histórii nemalo dobrého ministra pôdohospodárstva, takého, ktorý by myslel aj na záujmy ľudí, ktorí v jeho rezorte nepodnikajú. Ale na výber nie je, pre Most-Híd bude Simon ako minister nediskutovateľná požiadavka.

[poll id=“193″]

 

viskupicminister kultúry Jozef Viskupič, OĽaNO

Je to prekvapivé, ale medzi súčasnými politikmi opozície nenájdete osobnosť, ktorú by rešpektovala kultúrna obec a ktorá by mala uveriteľný program na riešenie kultúry. Ministrom tak môže byť aj Viskupič, ktorý bude spojkou Igora Matoviča priamo vo vláde.

[poll id=“194″]

 

Vláda Smer/SNS

 

ficopredseda vlády Robert Fico

Fico by si rád užíval moc bez večnej nutnosti riešiť problémy, ale post prezidenta nie je voľný a ak by kreslo predsedu vlády nechal Kaliňákovi a ostal by len predsedom strany, nemohol by si byť istý ani udržaním vplyvu v SIS.

 

kazimirminister financií Peter Kažimír

Nikdy nešiel otvorene do konfliktu, v ktorom by ohrozil záujmy oligarchov, plnil plány, funkciu má istú.

[poll id=“195″]

 

kalinakminister vnútra Robert Kaliňák

Ak nemôže byť premiérom, prirodzene si vyberie kombináciu rezortu s veľkými objednávkami a s prístupom k polícii.

[poll id=“196″]

 

pociatekminister dopravy Ján Počiatek

Nasporené už po dvoch funkčných obdobiach má, ale nedá mu to a o funkciu úspešne zabojuje, hoci vo verejnosti sa stáva symbolom drzosti.

[poll id=“197″]

 

borecminister spravodlivosti Tomáš Borec

Tesne pred voľbami síce zaujal vetou, že sa hanbí za niektoré korupčné kauzy vlády Smeru, ale inak je spoľahlivý a Harabina z viditeľných pozícií vytlačil.

[poll id=“198″]

 

stromcekminister hospodárstva Viktor Stromček

Nová hviezda Smeru. Zvládol boj o Jaguar Land Rover a tender na bratislavský obchvat, má nárok na post ministra. Vazil Hudák nesklamal, ale ministerstvo by si udržal, len ak by si našiel silnejšie politické krytie.

[poll id=“199″]

 

madaricminister kultúry Marek Maďarič

Ak Smer znova zostaví vládu, žiadne veľké zmeny sa diať nebudú. Maďarič navyše nemá ambíciu tlačiť sa k ministerstvám s väčším rozpočtom.

[poll id=“200″]

 

richterminister práce a sociálnych vecí Ján Richter

Ako zástupca funckionárskeho krídla strany Fica nesklamal, nie je dôvod niečo meniť.

[poll id=“201″]

 

lajcakminister zahraničných vecí Miroslav Lajčák

Nič iné mu nevyšlo, Smeru sa upísal, tak bude ďalej pokračovať.

[poll id=“202″]

 

draxlerminister školstva Juraj Draxler

Štrajk učiteľov nezvládol, ale to Fico nikdy neprizná. Preto dostane ešte jednu možnosť, aby školy upokojil.

[poll id=“203″]

 

zigaminister životného prostredia Peter Žiga

V novom rozdelení by mohol mať nárok aj na statusovo významnejšie ministerstvo, ale nemá dôvod ho opúšťať, keďže odtiaľ riadi významnú časť eurofondov. Ak by šiel ďalej a podarilo by sa mu obsadiť ministerstvo hospodárstva, nahradil by ho ďalší Košičan Ladislav Lazár.

[poll id=“204″]

 

chovanminister pôdohospodárstva Vladimír Chovan

SNS do tohto priestoru v kampani veľa investovala, teraz bude mať nárok na žatvu. Ak sa dohodne s nitrianskym klanom Smeru, ktorý Jahnátkovi pomáhal riadiť ministerstvo, nemal by tam mať Smer so SNS žiadne problémy.

[poll id=“205″]

 

zelnikminister zdravotníctva Štefan Zelník

Ďalší nekonfliktný politik SNS, spolumajiteľ polikliniky v Žiline a spôsob, ako sa dohodnúť s Pentou na osobe, ktorá nebude veľmi nápadná. Smer si vydýchne, že blížiaci sa kolaps zdravotníctva nebude mať na krku ich minister.

[poll id=“206″]

 

dankominister obrany Anton Danko

SNS by mala mať jeden silový rezort, ale Smer nemá dôvod riskovať stratu kontroly nad spravodlivosťou a vnútrom. Záujmy Smeru v zbrojnom obchode to nemusí nijako poškodiť, len by sa o marže museli deliť.

[poll id=“207″]

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie