Denník N

Fico sa chváli bojom proti schránkam, tú najväčšiu s možnými prepojeniami na Smer ignoruje

Robert Fico zamieril na schránkové firmy, keď hasil problém s CT-čkom. Keď sa objavia pochybné firmy s väzbami na straníkov, odrazu je ticho.

Je to naliehavé, musia konať rýchlo! Ficovi ministri sedia za rokovacím stolom a prikyvujú novele, na ktorej premiérovi tak záleží.

Aj dôvodová správa varuje – ak neschvália opatrenia proti schránkovým firmám, milióny eur zo štátnej pokladne skončia vo vreckách ich utajených vlastníkov: „Ak by sa návrh zákona prijal v neskoršom čase, hrozili by štátu značné hospodárske škody vyplývajúce z úniku veľkého objemu finančných zdrojov cez spoločnosti s nejasnou vlastníckou štruktúrou.“ Vo vládnom dokumente sa nič konkrétne už nespomína.

O pár minút už Fico predstupuje pred televízne kamery a oznamuje, ako jeho vláda novými pravidlami zakročí proti schránkam. Odbornú debatu nechce, od parlamentu žiada, aby ich zo dňa na deň odsúhlasil.

Je november 2014, Smeru hrozí pokles preferencií, pretože ľudí poburuje kauza predraženého CT prístroja, ktorý piešťanská nemocnica kúpila od firmy Medical Group s nejasným vlastníkom. Kedysi vo firme pôsobil Pavol Paška zo Smeru, ktorý pre škandál s CT-čkom odstúpil z funkcie šéfa parlamentu.

Opozícia opatrenia považuje za deravé, schránky vraj od štátnych kšeftov neodstrihnú. Fico to odmieta slovami: „Ideme tvrdo proti schránkovým spoločnostiam.“ A jeho poslanci novelu pretlačia.

Pred otázkami uteká

Dnes už o schránkach Fico hovoriť nechce. Tají, či sa niekedy zaoberal neznámou schránkovou firmou Territorio z Bratislavy, na ktorú minulý týždeň upozornil Denník N. Za rok 2014 sa stala treťou najziskovejšou spoločnosťou na Slovensku. Hoci nemala nijaké tržby a nikoho nezamestnávala, vykázala zisk 300 miliónov eur.

V stredu pred otázkami, či pozná majiteľa Territoria, Fico utiekol. Po zasadnutí eurovýboru ho ochrankári obkolesili tak, aby mohol rýchlo obísť čakajúcich novinárov.

Video: Pátranie po schránke (Autor: Martina Pažitková)

http://youtube.com/watch?v=05IEjQCaX0A

Superbohaté Territorio oficiálne patrí cyperskej schránkovej firme, ktorej vlastník je utajený. Pred tromi rokmi Fico sľuboval, že od Cypru zoženie zoznam majiteľov cyperských schránok podnikajúcich u nás. Prečo to nesplnil, nevysvetľuje.

Territorio sídli na ulici Boženy Němcovej v Bratislave v rovnakej budove, kde má sídlo Elwing Slovakia. Firmu kedysi vlastnil aj premiér Fico, ešte pod názvom R. F. Development s ňou plánoval stavať byty v Rusovciach. Dnes Elwing Slovakia ovláda londýnska schránka Elwing Limited. Fico pred rokmi Plus 7 dní povedal, že firmu predal a nič s ňou nemá.

Kažimír a jeho kamaráti

Minister financií a podpredseda Smeru Peter Kažimír odmietol k Territoriu čokoľvek povedať. Aj na otázku, aké opatrenie vlády Smeru proti schránkam považuje za kľúčové, jeho tlačové oddelenie odpísalo jedinú vetu: „Otázky, prosím, smerujte na finančné riaditeľstvo.“

Daniari ešte minulý týždeň odkázali, že to, či Territorio niekedy kontrolovali a riešili jeho vlastníka, neprezradia, lebo musia dodržiavať daňové tajomstvo.

Obrovský 300-miliónový zisk Territorio nezdanilo na Slovensku. Štátu podľa účtovnej uzávierky zaplatilo iba daňovú licenciu 2 880 eur. Tomáš Chrobák zo správcovskej spoločnosti Protteco Trust Company, ktorá zastrešuje aj Territorio, hovorí, že za firmou je jedna ruská finančná skupina, ktorá doň presúva milióny eur, pretože sa na Slovensku neplatí daň z dividend.

Territorio má väzby na škandalózny biznis s kompou cez Dunaj za desiatky miliónov eur. Konateľ firmy Territorio Martin Benedikovič robí pre americkú schránkovú spoločnosť Business Investments LLC, ktorá spoluvlastnila kompovú firmu Ponton City v čase, keď za pochybných okolností vlani získala zákazku od štátnej Vodohospodárskej výstavby. Pozadie Ponton City doposiaľ nežiadal Fico zverejniť. Advokátky za zákazkou je pritom možné spojiť s ministrami Smeru Martinom Glváčom a Petrom Žigom a jedna z nich je dokonca regionálnou funkcionárkou Smeru.

Chrobák zo správcovskej spoločnosti odmieta, že by malo Territorio niečo spoločné s kompovým biznisom.

V tomto nitrianskom paneláku sídli Territorio. Foto N - Tomáš Benedikovič
V tomto nitrianskom paneláku sídli Territorio. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kaliňák – expert na tendre

Mlčí aj minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák, ktorý mal za úlohu zlepšiť štátne tendre tak, aby sa na nich nemohli schránky priživovať.

Kaliňákov hovorca Ivan Netík stanovisko v piatok prisľúbil. Doposiaľ ho však neposlal.

Odkedy sa začal Smer prezentovať ako bojovník proti schránkam, do schránkového kšeftu sa namočili aj ministri Kažimír a Kaliňák.

Ministerstvo vnútra si prenajalo budovu na Panenskej ulici v Bratislave od Kažimírovho kamaráta Romana Fečíka, do ktorého firmy Anziano vlani v apríli vstúpila cyperská schránková firma Tyree Trading Limited. Za jej skrytého majiteľa podpisuje úradné doklady ďalší Kažimírov kamarát Jiří Horníček.

Kažimír dodnes neobjasnil, či má niečo s touto schránkou. Ignoruje aj otázku, či je v poriadku, že Kaliňák dá za deväťročný prenájom tri milióny eur, hoci má pre úradníkov dostatok voľných kancelárií v štátnych budovách. Priznal to vo vlastnej analýze pred podpisom nájomnej zmluvy.

Vlastník je nepodstatný

Keď malo ministerstvo vnútra vysvetliť, kto je za cyperskou schránkou, od ktorej si štát prenajíma budovu na Panenskej, boj proti firmám s neznámym vlastníkom išiel bokom. „Záväzky vyplývajúce z nájomnej zmluvy si náš partner plní, preto nevidíme dôvod na skúmanie alebo hodnotenie zmien vo vlastníckych vzťahoch,“ odpísal na jeseň Denníku N Kaliňákov tlačový odbor.

Robert Fico patril medzi ostrých kritikov, keď si daniari za vlády Ivety Radičovej prenajali v Košiciach budovu za vyše šesť miliónov eur od firmy niekdajšieho okresného šéfa SDKÚ Ondreja Ščurku, v ktorej mala podiel aj tajomná schránka z Cypru. Biznis so schránkou u Kaliňáka Fico ani raz nekomentoval.

Ficov Smer sa pred pár dňami jedine v predvolebnej ankete Denníka N pochválil, že ako prvý začal bojovať proti schránkam a presadil „reálne zmeny“.

Tajnosti pri Váhostave

Schránkové firmy sa objavili aj v kauze Váhostav, ktorému štát vlani pomohol riešiť dlhy. Stavebná firma je súčasťou impéria Juraja Širokého, ktorého opozícia považuje za mecenáša Smeru.

Objavili sa špekulácie, že schránky, ktoré sa prihlásili s miliónovými pohľadávkami, sú prepojené na Váhostav a slúžia na vytunelovanie firmy, čo Váhostav poprel. Prípad rieši polícia.

„Prosím, aby ste podčiarkli a podčiarkli to päťkrát: toto riešenie nebudú platiť daňoví poplatníci, zaplatí ho niekto iný, ten, kto má na to peniaze,“ vravel vlani v apríli Fico, ešte kým predstavil plán záchrany Váhostavu.

Smer napokon presadil, že na Váhostav môže ísť 20 miliónov eur zo štátnej kasy. Peniaze budú stavbárom vyplácať tento rok.

Aj napriek problému Váhostav ďalej vyhráva štátne zákazky. Kto za schránkami nastrčenými vo Váhostave stojí, dodnes nie je jasné. Nepomohol to rozkryť ani Register konečných užívateľov výhod na Úrade pre verejné obstarávanie, ktorý Smer zriadil.

Vyťukáte Váhostav a nič – dozviete sa len troch členov štatutárneho orgánu spoločnosti Finasist, ktorej Váhostav patrí. Medzi nimi ani nie je Juraj Široký st., iba jeho syn. Za Finasistom pritom sú podľa Transparency International Slovensko novozélandské firmy s nejasnými majiteľmi.

Úrad pre verejné obstarávanie na podnet Ondreja Dostála z OKS skúma, či Váhostav zapísal do registra pravdivé údaje. Čo zistil, zatiaľ zverejnené nebolo.

Autorka článku a autor fotografie v texte nie sú v žiadnom príbuzenskom vzťahu ku konateľovi firmy Territorio.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie