Denník N

Zdieľam, zdieľaš, zdieľame

Zdieľanie je nám vrodené, robí nás ľudskými. A, pravdaže, aj neľudskými, pretože človek dokáže sprzniť aj tie najvznešenejšie pohnútky.

Na facebooku sa zjavila správa: „V Bratislave vyčíňal psychopat. Dorezal malej Terezke tvár a ušiel. Pomôžte ho dolapiť zdieľaním.“ A nad tým tvárička doráňaného dievčatka. Po prvom rozhorčení, ľútosti k obeti a želaní toho najhoršieho pre násilníka som začal uvažovať racionálnejšie. Ako môžem pomôcť identifikovať útočníka tým, že budem zdieľať fotografiu jeho obete? Hádam podľa stehov na tvári naši kriminalisti zistia použitú britvu či nôž?

Bolo mi jasné, že je to falošná správa, vznešene nazvaná hoax, ale je to iba sprostá fáma. Ba horšie: zlomyseľná, podlá a zámerná lož. Je známy aj zdroj šírenia tohto falzifikátu a malo by sa s ním zaobchádzať tak, ako sa narába s falšovateľmi bankoviek. Fascinuje a odpudzuje ma číra zloba jeho skutku. Prečo niekto potrebuje vyrobiť toto svinstvo: aby zasial medzi ľudí ešte viac strachu, ako je dnes?

Ukázalo sa, že na fotografii nie je Terezka z Bratislavy, ale Abbie z Braintree v Essexe vo Veľkej Británii. A že ju nedorezal psychopat, ale zaútočil na ňu neovládateľný pes. Viac ma však v tejto súvislosti zaujal iný fakt: ako ochotne toto klamstvo šírili mnohí ľudia, a to dokonca inteligentní, vzdelaní, skúsení, niektorí na vysokých postoch vo firmách. Isteže, spontánne ich viedla k tomu ich empatia a rozhorčenosť. Ale keď ľahkomyseľne vypustíte do obehu lož alebo, zákernejšie, polopravdu, máte aj vy zodpovednosť za šírenie vírusu zla medzi ľuďmi. Zdroj tejto lži už odstránil toto svinstvo zo svojej stránky. Niektorí zdieľatelia ho však majú na svojej sociálnej sieti, hoci ich priatelia upozornili, že je to klamstvo.

Na fenoméne zdieľania by si niekto mohol urobiť dizertáciu. Zdieľanie je nám vrodené, robí nás ľudskými. A, pravdaže, aj neľudskými, pretože človek dokáže sprzniť aj tie najvznešenejšie pohnútky. Dávno pred vynájdením internetu a sociálnych sietí existovala nevykynožiteľná sociálna sieť klebiet, ohováraní, slovnej špiny z blížneho na blížneho. Celá naša realistická spisba je archívom tohto zdieľania. Koľko zla spôsobilo takéto zdieľanie v rodoch a rodinách. Pred chvíľou mi nazdieľala dobrá duša informáciu, že keď ráno zjete banán a zapijete ho teplou vodou, schudnete. Neviem, neviem, vyskúšať to však môžem. Ale rozhodne to nejdem zdieľať ďalej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie