Denník N

Fico sľúbil 20-miliónovú dotáciu pochybným Ukrajincom prezlečeným za investorov z Dubaja

RKN Global sa navonok tvári ako globálna firma. Memorandum so slovenskou vládou podpisovala Švédka Marjam Lindsbrová. Jednou z jej zdatností je výborná znalosť ruštiny. Foto - TASR
RKN Global sa navonok tvári ako globálna firma. Memorandum so slovenskou vládou podpisovala Švédka Marjam Lindsbrová. Jednou z jej zdatností je výborná znalosť ruštiny. Foto – TASR

Vláda pokračuje v príprave drahej pomoci investorovi, ktorým je v skutočnosti dodávateľ pasov ukrajinskej vláde.

Za investíciou firmy RKN Global, ktorej chce slovenská vláda prispieť 24 miliónmi eur na investíciu v Banskej Bystrici, stoja ukrajinskí podnikatelia s kriminálnym pozadím. Tí síce formálne nie sú majiteľmi firmy, ktorá žiada pomoc od slovenskej vlády, no viacero dôveryhodných zdrojov vyvracia tvrdenie, podľa ktorého je RKN Global svetovo uznávaná firma na výrobu elektronických identifikátorov, napríklad pasov, kariet či vodičských preukazov.

Firmu predstavil cez víkend Robert Fico. Podpísal s ňou aj memorandum, ktoré ešte formálne nie je udelením pomoci.

Ukrajinskí partneri RKN majú firmy aj na Slovensku

Slovensko rokuje s RKN Global najneskôr od septembra minulého roka, keď sa firma RKN Global predstavovala na Slovensku ako ukrajinský podnik. Dôkazom je napríklad to, že rokovanie s ňou si ako vlastnú aktivitu vykazuje aj ekonomicko-obchodné oddelenie slovenskej ambasády v Kyjeve.

Slovenský konateľ RKN Global s. r. o. Alan Buriš je Banskobystričan, ktorý podniká s ukrajinskými spoločníkmi vo viacerých firmách.

Ďalšie stopy po Ukrajincoch vidno na webe firmy RKN Global, ktorá je oficiálne registrovaná v Dubaji. RKN Global nevlastní žiaden naozajstný závod, v Dubaji má sídlo v bežnej administratívnej budove, nie sú známe žiadne jej patenty, ktoré by mali byť pre firmu v technologickom sektore samozrejmosťou – upozorňuje Sme.

Jediné relevantné kontakty na webe RKN Global vedú k štyrom technologickým partnerom, ktorými sú kyjevské firmy z konzorcia EDAPS. Tie naozaj podnikajú s pomôckami na identifikáciu ľudí, ich najvýznamnejším klientom je ukrajinská vláda, pre ktorú dodávajú pasy, upozornila na blogu kandidátka OĽaNO na poslankyňu Veronika Remišová.

Jednou zo štyroch firiem spomínaných na webe RKN Global je firma VTI. Firma s podobným názvom (VTI servis s. r. o.) sídli na Slovensku, jej konateľom je práve Alan Buriš, ktorý zastupuje aj RKN Global. Majiteľmi slovenskej firmy VTI servis sú dvaja ukrajinskí občania.

Američania si myslia, že Ukrajinci ponúkali úplatky

Slovenská vláda by však mala najviac spozornieť pri informáciách o obvineniach Ukrajincov, ktorí riadia ukrajinský holding EDAPS. Remišová cituje správy o tom, že dvaja vrcholní predstavitelia EDAPS boli vyšetrovaní pre podozrenie z korupcie činovníkov Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo.

Jurij Sidorenko a jeho synovec Alexander Vasiljev mali podľa amerických vyšetrovateľov v rokoch 2005 až 2010 ponúkať úplatky, aby získali zákazky. Obaja sa napokon americkým súdom vyhli, keďže skutky, z ktorých boli obvinení, sa nestali priamo v USA. V súčasnosti žijú v Dubaji, kde sídli aj oficiálny vlastník slovenskej s. r. o. RKN Global.

Slovenská vláda by mala o investícii RKN Global rokovať tri dni pred voľbami. Ministerstvo hospodárstva plánuje podrobnejšie informácie zverejniť dnes (v pondelok 22. 2.)  v pripomienkovom konaní.

Celková veľkosť investície, tak ako bola predstavená slovenskej vláde, by mala byť 80 miliónov eur.

Pre nás to nie sú Ukrajinci, reaguje vláda

“Je nám ľúto, že niektoré opozičné strany sa v rámci predvolebného súboja snažia spochybniť spoločnosť dvojnásobného šéfa Interpolu, ktorá chce zamestnať 1200 ľudí,” reagovalo na kritiku ministerstvo hospodárstva.

Aj povesť Richarda Roberta Nobleho, ktorý je oficiálnym majiteľom RKN Global, však už bola spochybnená. Noble bol napríklad kritizovaný za dohody s firmami z farmaceutického a tabakového priemyslu, ktoré mali prispievať na činnosť Interpolu.

Informácie o prepojení na podozrivých Ukrajincov nepopreli, no investíciu budú naďalej posudzovať, akoby prichádzala zo Spojených arabských emirátov, keďže tam je jej oficiálne sídlo.  “Nejde o ukrajinskú investíciu a sme radi, že si na svoju expanziu vybrali Slovensko,” reagovalo ministerstvo.

Ministerstvo sa neobáva, že by v tomto prípade mohlo Slovensko prísť o peniaze poskytnuté ako pomoc investorovi. “Akákoľvek investičná pomoc môže byť poskytnutá a čerpaná až po preinvestovaní deklarovaných investícií a po vytvorení deklarovaného počtu pracovných miest,” reaguje ministerstvo.

“Investor musí predkladať pravidelné správy a v prípade, že sa investícia nerealizuje, ako je deklarované v investičnom projekte, je zavedený zákonný postup, ako ma štát postupovať, aby ochránil svoje záujmy,” končí vládne stanovisko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie