Denník N

Smer si kladie podmienky koalície, neodmieta ich iba SNS

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pre Smer by bola podľa Fica ideálna dvojkoalícia s niekoľkými podmienkami. Sieť a KDH majú vlastné, samy tvrdia, že nereálne. Ostatné strany sa k Smeru nehlásia, SNS ho vylúčiť nechce.

Pravicové strany hovoria pred voľbami o Smere s nechuťou, až na výnimky sú skôr odmietavé. Premiér Robert Fico sa im aj tak stále ponúka, navyše si kladie podmienky spoločnej vlády nad krajinou.

Napríklad sociálne balíčky musia zostať a budú pribúdať, kvóty treba stále odmietať, nedovoliť vznik rizikových enkláv migrantov a nepredať Gabčíkovo. Teda iba poistka toho, čo už Smer robil a hovoril doteraz.

SNS nepovie, KDH má nereálne podmienky

Ako jediná koalíciu oficiálne neodmieta iba SNS, ku konkrétnym podmienkam spolupráce sa nevyjadrila. SNS tvrdí, že má vlastný program, ktorý chce presadiť v prospech občana, a o možnej spolupráci bude uvažovať po voľbách.

Práve SNS sa spomína ako jeden z horúcich kandidátov, s ktorým by mohol ísť Smer do vlády.

Premiér v nedeľu zopakoval, že z povolebnej spolupráce nevylučuje nikoho. „To by sme si nikdy nedovolili. Každá strana, ktorá získa nad päť percent, má právo si sadnúť za stôl,“ hovorí Fico. Za ideálnu by považoval dvojkoalíciu. Týždeň predtým hovoril, že by chcel vládnuť so štandardnými stranami, a za tie označil KDH, Most-Híd a SNS.

Fico podľa predsedu KDH Jána Figeľa podmienkami potvrdil, že jeho budúca vláda bude pokračovať v zadlžovaní a prehlbovaní problémov, ako v zdravotníctve, tak aj v školstve. Smer, s ktorým by KDH bolo ochotné ísť vo vlády, by musel podľa Figeľa prerušiť vzťahy s daňovými rajmi ako Belize či Bahamy.

„Samozrejme, je to nereálne, preto KDH opakovane tvrdí, že s tandemom Široký – Fico nepripravuje vládu ani teraz, ani po voľbách,“ hovorí Figeľ.

Bugár: O Smere neuvažujeme

„Keď si premiér Fico myslí, že podmienkami vzniku vlády môžu byť sociálne balíčky alebo nejaké ucelené moslimské komunity, tak ešte stále nepochopil, čo sa v tejto krajine deje,“ vraví šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Za dôležitejšie považuje protikorupčné opatrenia, odstrihnutie schránkových a straníckych firiem od štátu či opatrenia v zdravotníctve a školstve.

Bugár tvrdí, že o vláde so Smerom neuvažujú a ich cieľom je pravicová koalícia, preto mu nebudú dávať ani podmienky.

Menej jasne to Bugár hovoril na mítingu v Galante. Po otázke, či by bol ochotný ísť do vlády aj so Smerom, vtedy povedal aj to, že „je to psia povinnosť, ale len vtedy“, keď sa bude plniť program Mosta-Híd a pomáhať južnému Slovensku. Na článok Denníka N, ktorý na to upozornil, Bugár reagoval, že išlo o vety vytrhnuté z kontextu a pokrivené interpretácie a že je len prirodzené mať ako prioritu vstupu do vlády plnenie programu. Taktiež reagoval: „Neuvažujeme o vládnutí so Smerom.“

Sieť má svoje podmienky, tie Smer odmieta

Preferenčne najsilnejšia Sieť spoluprácu odmieta pre zodpovednosť Smeru za stav zdravotníctva a školstva.

Navyše podľa Andreja Hrnčiara Smer odmietol ich priority ako zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a úplný zákaz schránkových firiem vo verejnom priestore. „Preto je pre Sieť spolupráca so Smerom vylúčená.“

Šéf strany Radoslav Procházka v markizáckej Smotánke v januári povedal, že keby tieto podmienky presadili s nimi, ľudia si spoločnú vládu zaslúžia. Neskôr jeho slová vysvetľovali takmer všetci dôležití ľudia zo strany a aj Procházka hovoril, že spolupráca je práve pre body nemožná.

Sulík: Oheň a voda

Predseda SaS Richard Sulík hovorí, že ani za ich podmienok by so Smerom nespolupracovali. „Nemáme so zlodejmi čo vládnuť. Je to banda zlodejov. Navyše ľavicová banda zlodejov. To je oheň, voda.“

„Pripadalo mi, že nemali o čom spraviť v nedeľu tlačovku, tak urobili o tomto,“ hovorí líder OĽaNO Igor Matovič o podmienkach vlády so Smerom. Spoluprácu s vládnou stranou odmieta. „Za žiadnych podmienok. S teroristami sa nevyjednáva a s takýmito zlodejmi, ktorí majú dlhodobo v DNA vrytú politiku iba ako nástroj na okrádanie vlastných voličov, by sa nemalo vyjednávať.“

Matovič je teraz hlavným cieľom útokov Roberta Fica, premiér ho obviňuje z daňových podvodov. Matovič mu to vracia obvineniami, že na politický boj zneužíva políciu.

Koalíciu so Smerom nechce ani SMK.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie