Denník N

Sulík: Procházka nie je čestný človek, do vlády by sme s ním išli

Richard Sulík (48) je europoslanec a predseda SaS. Za vlády Ivety Radičovej bol predseda parlamentu. V dvanástich rokoch emigroval spolu s rodičmi do Západného Nemecka, kde študoval fyziku a neskôr ekonómiu na mníchovskej univerzite Ludwig Maximilian Universität. V roku 1991 sa vrátil na Slovensko, kde založil firmu FaxCOPY a riadil ju 10 rokov. Firmu už nevlastní. Bol spoluautorom slovenskej daňovej reformy z roku 2003, ktorá zaviedla rovnú daň. Bol poradcom ministrov financií Ivana Mikloša a Jána Počiatka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík (48) je europoslanec a predseda SaS. Za vlády Ivety Radičovej bol predseda parlamentu. V dvanástich rokoch emigroval spolu s rodičmi do Západného Nemecka, kde študoval fyziku a neskôr ekonómiu na mníchovskej univerzite Ludwig Maximilian Universität. V roku 1991 sa vrátil na Slovensko, kde založil firmu FaxCOPY a riadil ju 10 rokov. Firmu už nevlastní. Bol spoluautorom slovenskej daňovej reformy z roku 2003, ktorá zaviedla rovnú daň. Bol poradcom ministrov financií Ivana Mikloša a Jána Počiatka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bélu Bugára označil Richard Sulík za „hlavného kádrováka“ budúcej vlády, otázky, čo robí veštica na kandidátke ich strany, považuje za nepodstatné.

Utečencov by šéf SaS sústredil v Tunisku na prenajatom území. Ako to bolo presne s emigráciou ich rodiny do Nemecka za komunizmu, sa rodičov súčasný predseda SaS nespýtal.

Mohla by fungovať vláda Siete, KDH, Mosta, OĽaNO a SaS?

Áno. Vo veľmi podobnej konštelácii bola v roku 2010. Bolo tam aj OĽaNO, akurát by namiesto SDKÚ bola Sieť. Treba urobiť dobré dohody a tie dodržiavať. Potom to bude fungovať.

Jedna vec sú dohody, druhá osobné animozity, ktorých sa medzi vami nahromadilo veľa. Vy máte problém s Procházkom (Sieť), ten s Matovičom (OĽaNO), toho neznáša Bugár (Most-Híd) aj Procházka a vás pre pád Radičovej vlády zasa Bugár aj Figeľ (KDH).

Ja nemám osobné animozity s nikým.

Video: Keď Richard Sulík niečomu verí
autor: Martina Pažitková

O Radoslavovi Procházkovi ste napríklad povedali, že nie je čestný človek.

No nie je čestný človek, keď vám niečo sľúbi a potom to nedodrží. Slovo robí chlapa. To však neznamená, že mám také osobné animozity, že si s ním ruku nepodám a nemôžem byť vo vláde. Nečakajte, že sa budeme v nejakej koalícii strašne bratať.

Vy so svojím egom by ste vydržali byť podriadeným Procházku, keby bol premiér?

Nemal by som s tým žiaden problém.

Napísali ste o ňom: „Do volieb sme konkurenti a dovtedy budem voličom vysvetľovať, že SaS je poctivejšia strana, vie vysvetliť svoje financovanie, má lepší program a za nami nie sú žiadni oligarchovia.“ Akí oligarchovia sú za Sieťou?

Neviem, akí sú za Sieťou. Ale netvárme sa, že by tam žiadni neboli.

Napísali ste to, tak asi na to máte dôkazy.

Mám indície. Nemusím vedieť presne akí, aby som vedel, že sú nejakí. Indície mám v tom, že úver na tri milióny eur vám nespadne z neba. Kde sa nabrali tri milióny, ktorými Sieť financuje svoju kampaň – ručením nejakými pozemkami na lazoch, ktoré majú hodnotu stotinu toho?

A s takým človekom v pohode idete do vlády?

A aká je alternatíva? Že tu bude štyri roky vládnuť Fico. Medzi samotnou skutkovou podstatou mať tri milióny úver a nevedieť vysvetliť, ako je zaručený, a zháňaním peňazí vlastnou hlavou veľký rozdiel nevidím, ale je rozdiel v tom rozsahu. Toto je jednoducho menšie zlo.

Voliči sú nešťastní z rozhádanosti pravice. Nemáte pocit, že takými výrokmi o svojich možno budúcich koaličných partneroch nahrávate Robertovi Ficovi?

Nebudem predsa mlčať a tváriť sa, že je všetko v poriadku, nič sa nedeje a všetci ho podporme. Nech ľudia vedia, koho volia, a nech sa to vie aj o mne. Do volieb sme všetci konkurenti. Nerobím to až tak často, ale niekedy nastanú okolnosti, že si poviem svoj názor. Napríklad keď Procházka prisľúbi účasť v televíznej debate a hodinu predtým ju zruší, ako sa stalo mne v TA3.

Máte vážne podozrenie, že je za Sieťou nejaký oligarcha, a napriek tomu by ste išli do vlády s ľuďmi, ktorých môže niekto štyri roky ovládať? To je vážna vec.

Považujem za správne na to aspoň v primeranom počte prípadov a primeraným spôsobom upozorniť a takúto otázku nastoliť. Ale ako to hovorí Igor Matovič, jeden taký je ľahšie ustrážiteľný, ako keď tam máte obrovský monolit a rozhoduje prst pani Laššákovej. (Jana Laššáková je podpredsedníčka parlamentu za Smer, pozn. red.)

Nie je pokrytecké ísť do vlády s niekým, o kom hovoríte, že má za sebou oligarchov?

Pokrytecké by bolo, keby som sa tváril, že je všetko v poriadku, len preto, aby sme sa čím skôr do tej vlády dostali. Toto nie je pokrytecké. Na rovinu hovorím, čo si v tejto veci myslím. Považujem za veľmi nebezpečné, keď má niekto tri milióny úver a nevie vysvetliť, kto sa za ten úver zaručil. Z podstaty veci je pritom jasné, že to nebol pán Procházka.

Takže s ním pôjdete?

Podľa vás je to vysvetlenie smiešne alebo nie?

My sme o tom popísali veľmi veľa.

Ale pýtam sa na váš názor.

Robíme rozhovor s vami, ide o vaše názory.

Vidíte, vyhýbate sa odpovedi a odo mňa ho chcete a do kolečka sa pýtate to isté. A bojíte sa v tejto otázke vysloviť názor.

My s ním do vlády nepôjdeme. Budete chcieť nejakú záruku?

Nemá to žiadny zmysel. Porozpráva mi také isté báchorky, ako porozprával vám, a ktoré ste mu zjavne zhltli a bojíte sa mať v tejto veci názor.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Povedali ste, že ak bude pravicová vláda, budete musieť urobiť ústupky. Vo vláde by bola väčšina konzervatívnych strán. Nebojíte sa, že volič, ktorý vás volí pre liberálne témy, bude sklamaný?

My sme voličov korektne upozornili, že najvyššiu prioritu má Agenda 2020. To je 150 konkrétnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, z ktorých sa 40 dá realizovať okamžite a nič by to štát nestálo. Tu plánujeme zvádzať politický zápas. To plánujeme realizovať.

Liberálne témy, ak vôbec, tak nakoniec?

Určite, teraz budú musieť chvíľu počkať, ak chceme, aby sa citeľne zlepšilo podnikateľské prostredie a tým životná úroveň všetkým občanom.

Pravicová vláda možno bude možná len s podporou Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý prisľúbil podporu. Do takého niečoho by ste išli?

Máme jasno v tom, že nepôjdeme so Smerom, to hovoríme od začiatku. Všetko ostatné počká, až budeme mať volebné výsledky na stole.

Nevylúčili ste vládu so SNS, Martin Poliačik povedal, že je to podľa neho sci-fi.

A ja hovorím, že všetko ostatné počká, až budeme mať výsledky na stole.

Ale ak sa má volič rozhodovať aj podľa toho, či má pravica šancu zostaviť vládu?

Voličovi hovoríme, aby volil SaS, lebo sme poctivá strana, nemáme za sebou oligarchov, máme úplne jasno, že nepôjdeme so Smerom do vlády, nevajatáme o tom. A máme najlepší program a som presvedčený, že týmto oslovíme dostatok voličov na to, aby sa nám podarilo etablovať liberálnu stranu.

Bez liberálneho programu.

Nemáte pravdu. Jedna vec je program, druhá vec sú priority, nedokážete presadiť všetko naraz. Aj vo svojom bežnom živote si stanovujete priority. Keď ráno vstanete, vaša priorita umyť si zuby je zrejme vyššia ako obliecť sa. Rozhodujete sa dennodenne na základe priorít. A našou prioritou je zlepšiť podnikateľské prostredie, aby sa doma oplatilo pracovať, podnikať a žiť.

Most-Híd a KDH hlasovali so Smerom pri zmenách ústavy. Vám by neprekážalo mať takéto strany vo vláde?

Prekážalo by mi to. Znova sme pri otázke ako pri Procházkovi. Samozrejme, môžeme kádrovať všetkých, ale potom všetkých vylúčime a pravicová reformná vláda nevznikne nikdy. Všetko má svoju mieru a je otázkou priorít. Áno, prekáža mi, že hlasovali pri zmene ústavy s Ficom. Prekážalo mi, že Bugár sa tu už chcel zapáčiť, že si vytvára pozíciu, aby mu bol prijateľný partner. Bohužiaľ, žijeme v nedokonalom svete a ja to nezmením. Ale môžem si povedať, že toto som ochotný akceptovať a toto nie som ochotný akceptovať.

Aké sú vaše ambície v budúcej vláde? Chcete byť minister financií?

Hlavný kádrovák budúcej vlády Béla povedal, že nebudem a mám na to zabudnúť . Počkám si, čo povie Béla. On je ten, kto sa najviac vyjadruje. Povedal, že SNS nemôže byť vo vláde, Matovič v nej byť nemôže, Sulík nemôže byť minister financií. Musíme sa spýtať hlavného kádrováka, ktorý ministerský post by si vedel pre mňa predstaviť. Ale vážne, ak by malo dôjsť k situácii, že tam z nejakých dôvodov vôbec nemám byť, tak v záujme veci, bez problémov, tam nebudem.

Máte ministerstvá alebo ľudí, na ktorých budete trvať?

Ekonomické posty. Ale budeme trvať len na jednej veci – presadiť čím viac bodov z agendy 2020. Je tam 150 bodov a podľa toho, koľko ich presadíme do programového vyhlásenia vlády, budem merať úspešnosť našich koaličných vyjednávaní. Osobné ambície počkajú.

Nevšimli sme si v programe, ako sa zachováte pri Ficových balíčkoch.

Nie je to tam, lebo Agenda 2020 je o zlepšení podnikateľského prostredia, ale veľakrát sme povedali, že zrušíme jeho balíčky a ušetrené peniaze použijeme na zníženie daní. Toto považujem za legitímny politický zápas. Fico hovorí, že milí ľudia, ja vám násilím vezmem miliardu, toľko má stáť tretí balíček. A potom vám to nejako rozdám. To nie je zakázané, to je ľavicová politika. My hovoríme, že ako alternatívu voličom ponúkame pravicovú politiku, teda že nevyberieme od nich miliardu. Mali sme tlačovku, kde sme ukázali desať rôznych daní, ktoré by mohli klesnúť alebo byť úplne zrušené za miliardu eur. Sú to strašné peniaze.

Väčšina vašich možných koaličných partnerov povedala, že balíčky zachová. Bude to pre vás fatálny problém?

Majú strach povedať jasne, ako by mala vyzerať pravicová politika. My tento strach nemáme. Je mi zrejmé, že v pravicovej koalícii budeme musieť z niektorých našich pozícií ustúpiť ako každý iný partner. Aj Sieť, aj keď bude hneď najväčšia, nebude si vedieť presadiť všetko. Ale toto vám budem vedieť povedať, až keď budú na stole výsledky.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo bude pre Slovensko horšie – vláda Smeru so SNS alebo Smer a niektorá pravicová strana?

Neviem to posúdiť, ale z podstaty veci, že som pravicový politik a myslím si, že pravicová politika je pre Slovensko prospešnejšia, tak si myslím, že Smer a pravicová strana bude prospešnejšia pre Slovensko ako Smer a nejaká ľavicová. A SNS, čo sa týka ekonomiky, je ľavicová strana.

Ak sa niekto z pravice dá na to nahovoriť, tak mu to prepáčite?

To je úplne bezpredmetné, či niekomu niečo prepáčim. Voliči si urobia vlastný názor. Ja budem hovoriť voličom tejto strany: Vidíte, oni išli so Smerom. Nabudúce si dobre rozmyslite, keď nechcete, aby váš hlas skončil v Smere, či nebudete voliť SaS. Lebo u nás máte istotu, že váš hlas neskončí u Roberta Fica.

Natočili ste video s Mackom Uškom a chrobákom Truhlíkom.

To bolo milé, nie?

Možno nemáme rovnaký zmysel pre humor ako vy.

Bola to primeraná reakcia na tlačovú besedu. Aj obsah, aj forma bola primeraná udalosti, na ktorú som reagoval.

Bolo to primerané na predsedu parlamentnej strany? Mali by ste sa takto prezentovať?

Ideme sa tváriť, že ideme byť so Skokom v koalícii? Skok, ktorý je dlhodobo na jednom percente?

Ide o to, či nebolo pod úroveň mať takéto video.

Nie, myslím si, že niekedy je potrebné mať aj takéto video, ak mám reagovať na strašidelnú hlúposť.

Vy ste sa rozhodli na to reagovať.

Reagovali sme, lebo som videl, ako budú chodiť novinári s tým, že Miškov mal tlačovku a čo ja na to. Takto som natočil video a bol pokoj, mohli sme sa venovať nášmu programu Agenda 2020.

 

Poďme na kandidátku. Dvojka vašej kandidátky Ľubomír Galko stále vzbudzuje vášne v spoločnosti pre odpočúvanie. Nie je Galko ako dvojka príťaž pre SaS?

Zrejme sa nájdu voliči, ktorých Ľubo Galko dokáže odpudiť. Ale podstata je taká, že je prínos pre stranu. Oslovuje množstvo svojich voličov. Po druhé, generálny prokurátor zastavil všetky obvinenia voči Galkovi. Vnímam to tak, že proti nemu tu bolo niečo vykonštruované. Pred štyrmi rokmi sme čelili masívnym útokom, a tak sa vymyslelo, že odpočúval novinárov.

Ale to je fakt, že odpočúvali novinárov, sekretárku, vodiča kamiónu.

Štyri roky neskôr generálny prokurátor došiel k záveru, že nič z toho nebolo.

Myslíte si, že to bolo v poriadku, že jeho služba odpočúvala všetkých okolo?

A vy si myslíte, že ste lepšia autorita na posúdenie toho, či to je v poriadku, alebo nie ako generálny prokurátor?

Jedna vec je, či to je trestné, a druhá, či to bolo v poriadku.

Všetko, čo voči Galkovi bolo, zastavili, o to viac to potvrdzuje domnienku, že bol len súčasťou masívneho útoku, ktorému bola SaS pred štyrmi rokmi vystavená.

Čo to bol za útok?

Iveta Radičová ho odvolala o dva dni na základe ničoho, alebo teda na základe skvelého výroku, že novinára nemožno odpočúvať nikdy. V tejto rovine prebiehala vtedy politická debata. To je výrok typu: 16 krajín sa predsa nemôže mýliť.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na kandidátke ste mali človeka, ktorý šéfoval Kotlebovmu propagandistickému plátku.

Toho tam už nemáme.

Ako sa môže stať, že sa takýto človek dostane na kandidátku?

Došlo k chybe. Nežijeme v ideálnom svete. SaS nie je bezchybná.

Ako sa to môže stať?

Boli to župné noviny a uniklo to našej pozornosti.

Ale ako to môže uniknúť? Nemáte Google?

Stala sa chyba. Bol dokonca náhradník. Neviem, ako sa to presne stalo. Týchto ľudí som osobne nekontroloval. Prosto sa stala chyba.

Máte tam aj vešticu Ľubicu Lehotskú, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Somezeda. Tvrdí, že dokáže za pomoci holistickej medicíny liečiť rakovinu a živila sa písaním horoskopov. Kde ste na ňu prišli?

Áno. Čo keby sme sa bavili o prvých miestach kandidátky?

Kandidátka je predsa komplexná vec.

Plne s vami súhlasím, napríklad sa nedá posudzovať každé miesto a každý kandidát rovnako. U nás sú prví dvadsiati kandidáti omnoho dôležitejší a rozhodujúci pre to, kto nás bude zastupovať v parlamente, ako miesto 140 alebo 118.

Ale vešticu Somezedu stále máte na kandidátke.

Áno. Nepovažujem to za hriech.

Ako ste na ňu prišli?

Pre mňa sú dôležité prvé miesta kandidátky, na tých robíme aj kampaň, konkrétne na prvých šiestich. To sú podstatné veci, vy sa točíte okolo nepodstatných.

Pred štyrmi rokmi zhruba v takomto čase pred voľbami vyšlo video z Kočnerovho domu (Marián Kočner je podnikateľ, ktorého meno je aj na mafiánskych zoznamoch, pozn. red.). Môže sa stať, že niečo podobné bude tento rok?

Nie.

Už si dávate pozor?

Som poučený.

Ako ste sa s Kočnerom spoznali?

Bol som od júla 2006 do apríla 2007 poradcom Jána Počiatka, vtedajšieho ministra financií. On ma niekedy v tomto čase požiadal, aby som sa stretol s Kočnerom. Odmietol som to. Potom došiel ešte raz, prosil ma a naveľa som sa s ním stretol. Dôvod bol, že Kočner kandidoval na primátora Bratislavy. Chcel, aby som bol jeho poradcom pre MHD, a to som odmietol.

Vysvetlil vám Počiatek, prečo vám ho odporúča?

Že sú dobrí kamoši. Nezabúdajte, že vtedy kandidoval na primátora, a pokiaľ viem, mal tretí najlepší výsledok.

Pár rokov predtým obsadzoval Markízu.

Preto som sa s ním nechcel pôvodne stretnúť.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľká časť vašej kampane je o utečencoch. Povedali ste napríklad: „Keď tu budeme mať príliš veľa migrantov, tak tu budeme mať aj Silvester ako v Kolíne.“ Na Slovensku však nemáme v podstate žiadnych migrantov. Nikto sem ísť nechce, a keď do Gabčíkova chceli previezť prvých žiadateľov o rakúsky azyl, odmietali nastúpiť do autobusu. Prečo strašíte ľudí ako Fico?

Ako to? Táto výpoveď sama osebe obstojí. Keď bude tá koncentrácia príliš veľká, problémy prídu, či chceme, alebo nie.

Hovoriť o veciach, ktoré tu nenastali a nemajú prečo nastať, je strašenie.

Nie je pravda, že nemajú prečo nastať. Stačí súhlasiť s povinnými kvótami a hneď ich tu máme dostatok. A čo je zlé na hovorení o veciach, ktoré nenastali?

Hovoriť môžeme. Ale nezačnime strašiť.

To je hovorenie. Upozorňujem, že keď tá koncentrácia presiahne určitú mieru, budeme mať problémy. Chcete mi povedať, že má naša spoločnosť riešiť problémy, až keď naozaj nastanú?

Za minulý rok tu bolo 330 žiadateľov o azyl, kvóty sme odmietli a každý politik tu kvóty odmieta. Prečo strašíte vetou, že tu hrozí nejaký Kolín?

Vkladáte mi do úst závery. Strašenie by bolo, keby som povedal, že tu budú obrovské problémy, ale výpoveď, že ak sa niečo stane, niečo iné nastane, je úplne legitímna. A ja hovorím, že ak koncentrácia presiahne určitú mieru, budeme mať problémy ako v Nemecku. Lebo tam koncentrácia určitú mieru presiahla.

Áno, je tam možno milión utečencov. Tu ich o azyl žiadalo 330. A aj keby sa zaviedli určité kvóty, mali ich sem doviezť možno 3-tisíc.

Nehovorím o tom, že problémy nastanú, keď ich tu bude 300 alebo 3-tisíc. Ale to, že ak dosiahneme takú mieru koncentrácie, aká je v Nemecku, budeme mať aj problémy, aké sú v Nemecku.

To tu však nehrozí.

Vôbec nie je pravda, že tu nič také nehrozí. A podporuje to to, že odmietnutie kvót je správne. A nielen kvót, ale aj kontingentov.

Poďme sa rozprávať o tom, ako môže taký stav nastať. Povedali ste, že nechcete žiť v spoločnosti, kde sa narodí viac moslimských detí ako nemoslimských. Kedy a ako sa to môže na Slovensku stať?

Keď sem príde veľmi veľa cudzincov, môže nastať aj toto.

Na 5,5 milióna veľkom Slovensku sa narodí ročne tak 55-tisíc detí. Koľko moslimov by sem muselo prísť, aby sa to stalo? Milión, dva, tri?

Možno aj niekoľko stotisíc. Oni skrátka majú veľmi veľa detí, takmer každý tam má deti a majú ich v skorom veku. Nemusia sem prísť tri milióny ľudí.

Kedy by niečo také mohlo nastať? Vidíte časový horizont?

Nemám. Jednoducho to môže nastať. Ja dúfam, že to nenastane. Preto sa aj k tejto veci vyjadrujem. Vy to vidíte príliš úzko, keď to hneď spájate s voľbami.

Spájame to s Ficom, lebo hovorí to isté.

Keď Fico hovorí, že dva plus dva je štyri, budem hovoriť, že nie, že je to sedem?

Sám hovoríte, že nestrašíte ako Fico, ale aj on, aj vy používate ako argument Kolín nad Rýnom.

Kolín nad Rýnom je udalosť, ktorú nikto nespochybňuje a ktorej si treba byť vedomý. Keď hovorím, že nestrašíme a máme inú rétoriku, myslím tým to, že by som v živote nepovedal, aby sme išli monitorovať všetkých moslimov, čo Fico povedal. Máme tu 5-tisíc moslimov, čo je jedno promile. A ja by som nikdy neprišiel s tým, aby sme zamestnali 2500 policajtov.

Hlavný problém migračnej krízy sú ľudia zo Sýrie. V Kolíne podľa všetkého išlo o Severoafričanov.

Hlavný problém migračnej krízy sú ľudia ako vy – ľudia, ktorí významne podceňujú hroziace riziko a tvária sa, že ak sa niečo stane, sú to len jednotlivci a u nás sa aj tak nič nestane, všetko je v poriadku a najlepšie súhlasme s kvótami, kontingentmi a buďme európski a solidárni.

Poďme sa baviť o Slovensku.

Bavíme sa o Nemecku, ktoré je odtiaľto päť hodín cesty. Netvárte sa, že je to na inej planéte. To je stav, ktorý u nás môže pomerne rýchlo nastať.

Ako? Kvóty pre nás neexistujú.

Lebo ich strany odmietajú a odmietajú ich aj preto, lebo je taká nálada medzi obyvateľstvom. A nálada je tam preto, lebo ľudia ako ja upozorňujú, čo sa môže stať, ak tieto kvóty odmietať nebudeme. Ste ako človek, ktorý zásadne odmieta používať kondóm a tento problém bude riešiť, až keď bude mať AIDS.

Sto percent slovenských politikov nesúhlasí s kvótami.

Pamätám si, keď sto percent politikov nesúhlasilo s peniazmi do Grécka, a medzičasom sme vystavili záruky vo výške dvoch miliárd eur do eurovalu a išlo to rovno do nášho štátneho dlhu.

Povedali ste aj: „Upozorňujem na to, aký majú títo migranti ako entita vzťah k ženám. Ako si nevážia ženy a ako sa k nim správajú. Na plavárňach musia vylepovať nápisy, aby ľudia neobchytkávali ženy a podobne. To nie je o tom, že sa niekoľko jednotlivcov pozabudlo.“ Čo na to hovoria traja moslimovia na vašej kandidátke?

Neviem. Ale to, že islam vníma ženu inak, nespochybňujú ani oni.

Mali ste s nimi debatu na tému obchytkávania žien?

Keď na Slovensku žije jedno promile moslimov a sú to ľudia, ktorí sú tu už desiatky rokov, sú rozptýlení v spoločnosti, a nie sú v tých, ako to nazvať.

Ucelených moslimských komunitách, hovorí Fico.

Áno, v ucelených komunitách, je vplyv väčšinovej spoločnosti príliš veľký na to, aby to nastalo. Ale stačí sa pozrieť do Nemecka alebo do Viedne, ktorá je odtiaľto hodinu cesty, a už tam musia mať dozor nad tým, keď prídu cudzinci do bazéna.

Neurážate takými rečami svojich moslimských kandidátov? Jeden z nich povedal: „Rozhodne nezdieľam názory pána Sulíka. V minulom storočí boli v Európe spáchané zločiny proti židom. Nech sa história neopakuje proti moslimom v tomto storočí.“

Neviem, či doktor Mahmoud nie je dokonca náš zakladajúci člen. Je to vážený lekár v Lučenci a som rád, že je u nás v strane a na našej kandidátke. Sme strana, ktorá je tolerantná k iným názorom. Takže keď si doktor Mahmoud myslí, čo povedal, je to úplne v poriadku. A ja budem hovoriť, čo si myslím ja.

Takže tolerujete iné názory, ale nie náboženstvá?

Vôbec nie. Nech sa páči – žijú tu medzi nami a ja s tým nemám najmenší problém. Nerozoštvávam spoločnosť v tom, že ich ideme monitorovať alebo zamestnáme policajtov pre tých, čo už tu sú.

Sám ste z rodiny emigrantov. Prečo vaša rodina odišla zo Slovenska?

Lebo tu nebolo pre mojich rodičov dostatočne veľa slobody. Nesmelo sa podnikať, cestovať, nesmelo sa mať lepšie ako ostatní, a keď človek vyjadroval svoje názory, bol prenasledovaný. Keď chcel človek niečo dosiahnuť, musel byť v komunistickej strane. Tá miera slobody bola taká nízka, že tu rodičia nechceli žiť.

Boli ste politickí alebo ekonomickí migranti?

Politickí. Utiekli sme pred tým systémom.

Niekto vás tu aj konkrétne prenasledoval?

Neviem. Bol som vtedy mladý. Mal som 12 rokov.

Mohli ste sa ich spýtať neskôr.

Nejako som to neriešil. Bral som to ako fakt.

Utekali ste, lebo sa tu nedalo podnikať, a pokiaľ niekto nebol konformný, nedostal sa na vysokú školu alebo ho mohli vyhodiť z práce.

A pokiaľ si niekto veľmi otváral držku, skončil v Jáchymovských baniach.

To skôr v 50. rokoch. Viete, prečo utekajú ľudia zo Sýrie? Sú to ekonomickí migranti?

Je to v prvom rade vojna. A Európa musí urobiť všetko pre to, aby tá vojna prestala.

Máte v programe zriadenie dvoch centrálnych utečeneckých táborov – jeden na severe Afriky a druhý niekde na Balkáne, možno v Turecku.

Niekde na balkánskej ceste a čím bližšie k ohnisku.

Znamená to teda, že tých ľudí, ktorí sa sem dostanú zo Sýrie a prídu do Nemecka, posadíte do autobusov a odveziete ich do severnej Afriky alebo do Turecka?

Záleží na tom, odkiaľ prišli.

Ale v praxi to má znamenať tie autobusy a odvoz z Nemecka.

Oni sa vôbec nedostanú do Nemecka. Prídu jednoducho na talianske alebo grécke pobrežie a tam ich pobrežná hliadka obratom prevezie do tábora na severe Afriky. Toto sa bude diať mesiac a potom už nikto nebude platiť tisícky dolárov, aby si pojazdil gumeným člnkom po Stredozemnom mori a riskoval život.

Obísť sa dá všetko. Nejaké percento zachytíte, ďalšie nie.

Tá hranica sa jednoducho musí riadne strážiť a všetkých, ktorí prídu na pobrežie, treba jednoducho vrátiť do toho tábora. Nehovorte mi, že sa to nedá. A keď prenikne sto ľudí ročne, je to menej ako 1,8 milióna.

Ustrážiť vonkajšiu hranicu Únie nie je sranda. Dá sa to v pohode zvládnuť?

Samozrejme, že áno.

Vráťme sa k záchytným táborom. Súhlasili by ste vy a vaša rodina, keby vás po úteku z Československa v Bavorsku posadili na autobus, vrátili do tábora v Bergu a tam by ste čakali pol roka?

Netreba zabúdať, že tieto tábory má financovať Európska únia a má v nich garantovať bezpečnosť.

Myslíte, že je to v severnej Afrike možné?

Áno.

A kde?

EÚ môže napríklad prenajať kus zeme od Tuniska. Tunisko malo minulý rok teroristické útoky, výrazne im poklesli príjmy z turizmu, lebo sa tam ľudia boja ísť. Nehovorte mi, že tuniská vláda neprivíta, keď im dá EÚ ponuku prenajať si kus zeme povedzme za miliardu eur, čo sú drobné v porovnaní s nákladmi, čo vznikajú v Nemecku.

Nemôže sa to skončiť hystériou a streľbou do ľudí? Tí ľudia dajú celý svoj majetok za to, aby sa dostali do Únie, a keď sa tam dostanú, naložíte ich do autobusu a odveziete do Tuniska?

To bude zopár ľudí. Oni majú všetci mobily a vedia sa celkom dobre medzi sebou dorozumievať. Len čo by toto začala Únia dôsledne robiť, nikto nedá celý svoj majetok, aby prešiel gumeným člnkom cez Stredozemné more.

Čo by ste si pomysleli, keby niečo také urobili vašej rodine?

Neviem, čo by som si o tom pomyslel, ale nebudem predsa meniť svoj postoj preto, lebo čo keby to spravili nám pred 36 rokmi.

Od človeka, ktorý emigroval, by sme možno čakali väčšiu solidaritu.

Keď sme tam utiekli, môj otec tam nešiel zakladať bunku komunistickej strany ani tam neznásilňoval ženy.

To však nerobia všetci.

Nerobia to všetci, ale keď tá koncentrácia presiahne určitú mieru, robí to skrátka významný počet. A bežní nemeckí obyvatelia sú dnes regulárne zúfalí, nešťastní, čo sa s tým ich Nemeckom stalo.

Za rohom máme Viedeň, kam prúdia utečenci desiatky rokov.

Viedeň nie je Kolín ani Mníchov.

Ale je ukážkou, že ani utečenci až takou tragédiou nie sú.

Žiadna tragédia to nie je, len museli vo Viedni zaviesť, že keď sa tam chce ísť do krytej plavárne okúpať nejaký – teraz neviem, ako znie to pravidlo, či cudzinec, alebo moslim – musí ho niekto sprevádzať. Žijeme v bomba spoločnosti. Po ničom inom netúžim, len takto žiť.

Prečo potom máte na kandidátke moslimov, keď k nim máte takýto postoj?

Hovorím len o tom, čo sa stane, ak tá miera koncentrácie presiahne určitú hodnotu.

Ani nehovoríte akú.

Nie je podstatné, koľko percent obyvateľstva to musí byť. Ale je zrejmé, že keď je to jedno promile, túto hodnotu to ešte nedosiahlo. Nepovažujem to za podstatné pre svoj postoj. Ten je: odmietajme tie kvóty, teraz sa to už volá kontingenty, naďalej. To bohato stačí.

Na kandidátke máte troch moslimov. To sú dve percentá. Ešte to nie je nevyhovujúca koncentrácia, že ich treba strážiť?

Závisí od toho, kto to je. Keď máte moslima, ktorý tu žije 30 rokov, ako aj doktor Mahmoud, aj Selim Hikmet, dávno splynie so spoločnosťou.

Opakovane ste vraveli, že po ďalších voľbách predsedu SaS už nemusíte byť na čele strany. Už ste sa rozhodli, či budete budúci rok kandidovať?

Rozhodnutý som v tom, že ak chce strana prežiť, musí mierovou cestou vymeniť predsedu.

A bude to na budúci rok?

To vám teraz neviem povedať. Nevylučujem to. Ale ani to nepotvrdím. Dva týždne pred voľbami to neriešim. Ale uvidíme, čo bude o rok. Je možné, že budem tretíkrát kandidovať, ale aj to, že nie.

Ak vás niekto bude voliť s tým, že budúci rok sa možno vymení predseda strany, nebolo by férové povedať, kto to môže byť?

Dôležité je vymeniť predsedu mierovou cestou. Ak by aj došlo k výmene, tak určite nového človeka podporím svojimi silami. Ale neviem povedať, kto to bude.

Vyzerá to tak, že máte v strane dve krídla – vy, Galko a Kiššová a potom Mihál, Poliačik a Nicholsonová.

Super to viete. Ja mám k obom krídlam blízko, aby som použil vašu terminológiu. A na rozlet potrebujeme dve krídla a ja som rád, že to tak je. So všetkými vychádzam dobre. A nakoniec o novom predsedovi nerozhodujem ja, ale kongres. Sme asi jediná strana, ktorá na kongres pozýva všetkých svojich členov a všetci členovia majú hlasovacie právo. Ale je jedno, koho zvolia, dnes to už nie je taký hodnotový spor ako pred tromi rokmi, keď sme mali tiež krídlo, ale biznisové. Vtedy som mal problém, že by som mal odovzdať SaS do rúk ľudí, ktorí odišli nakoniec zo strany. Ale teraz nemám.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

SaS

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie