Denník N

Fico by zrušil sankcie proti Moskve, podľa analytikov podporuje okupáciu Ukrajiny

Slovenský premiér Robert Fico u ruského prezidenta Vladimira Putina. FOTO - TASR
Slovenský premiér Robert Fico u ruského prezidenta Vladimira Putina. FOTO – TASR

Slovenský premiér sa pridal k Viktorovi Orbánovi a vyslovil sa za zrušenie sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko po anexii Krymu a rozpútaní vojny na východe Ukrajiny.

Slovenský premiér Robert Fico by najradšej zrušil sankcie Európskej únie proti Rusku. Povedal to v rozhovore pre svetovú agentúru Bloomberg.

Sankcie, ktoré EÚ zaviedla aj s pomocou slovenskej diplomacie proti Rusku, sú podľa Fica ‚nezmyslom‘. „Čím skôr budú zrušené, tým lepšie,“ povedal. Nijako podľa neho nezmenili situáciu na Ukrajine.

Podobný názor minulý týždeň vyslovil maďarský premiér Viktor Orbán v rezidencii ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa neho je éra automatického predlžovania sankcií proti Rusku pasé.

Mesežnikov: čo keby anektovali časť Slovenska?

„Okrem toho, že Robert Fico neuvádza nijaký vecný argument v prospech zrušenia sankcií, ak nerátame Kubu, čo je úplne iný prípad, svojim postojom ex post schvaľuje okupáciu a anexiu časti územia suverénneho štátu,“ povedal pre Denník N prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Dáva tak podľa neho najavo, že takéto kroky sú akceptovateľné. „Postupoval by rovnako, keby nejaká iná krajina anektovala časť územia Slovenska a bola by za to potrestaná sankciami?“ pýta sa Mesežnikov. 

Platnosť európskych sankcií vyprší 31. júla, pokiaľ ich 28 krajín EÚ nepredĺži.

Slovensko ich zatiaľ vždy podporilo, hoci Fico o ich zrušení hovoril už viackrát, minulý rok dokonca aj priamo v Moskve počas osláv konca 2. svetovej vojny, kde prišiel ako jediný európsky premiér.

Narozdiel od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá o deň neskôr priamo v Kremli kritizovala ruského prezidenta za anexiu Krymu aj situáciu na Donbase, sa slovenský premiér tradične vyhol akejkoľvek kritike Moskvy.

Počas návštevy Putina nekritizoval ani propagandistický dokument ruskej televízie, ktorá Pražskú jar v roku 1968 vykreslila ako pokus Západu o puč a sovietsku okupáciu Československa označila za bratskú pomoc.

Slovensko oficiálne neuznáva anexiu Krymu

Sankcie proti Rusku zaviedol Západ v roku 2014 po anexii Krymu, ktorú aj Slovensko považuje za porušenie medzinárodného práva. Postupne ich rozširoval pre politiku Kremľa na východe Ukrajiny, kde vojensky a politicky podporuje proruských separatistov.

Vojna na Donbase si vyžiadala už vyše 9-tisíc ľudských životov a takmer každý deň tam napriek prímeriu z Minska zomierajú ľudia. O tom, že tam Rusko má svojich vojakov, už otvorene hovorí aj šéfka únijnej diplomacie Federica Mogherini. Západ zároveň tlačí na Ukrajinu, aby dodržiaval svoje záväzky z minských dohôd a je rovnako nespokojný s napredovaním v reformách.

„Dôvodom zavedenia sankcií bola ilegálna anexia Krymu Ruskom a tiež ruská angažovanosť na východe Ukrajiny. Keďže ani jedna z týchto dvoch vecí sa neskončila, nevidím žiadny dôvod na zrušenie sankcií,“ povedal Denníku N šéf Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbert Ondrejcsák.

Zrušením sankcií by sa Únia podľa neho „jednostranne vzdala najefektívnejšieho nástroja“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie