Denník N

Premiér má na záver zvláštne nápady, počúva, že koná šialene a hystericky

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Chráni vodu a stavia ploty s ostnatými drôtmi, premiér je pred voľbami nervózny a viaceré témy mu nevychádzajú.

Tento týždeň sa nezačal premiérovi Robertovi Ficovi dobre. Keď v stredu bratislavských Rusovciach predstavoval bariéru na utečencov, vyzeral ustarane a mračil sa.

Dva týždne pred voľbami chce chrániť hranice, ale aj našu vodu. Pripomeňme si, že ako hlavné programové ciele si len pred dvoma týždňami Smer určil rast reálnych miezd, vytváranie nových pracovných miest, stabilné ceny a odstraňovanie regionálnych rozdielov.

Streda: Cvičenie bariéry a protesty

Šialené, nechceme ostnaté drôty. Premiér vyvolal cvičením s plotom mnohé odmietavé reakcie. Päťdesiatka osobností ako Tomáš Janovic či Fedor Gál mu pripomenuli, že si nevšimol november ’89 a obávajú sa návratu k ostnatým drôtom a železnej opone a že jeho obavy sú „založené na absurdnej a hysterickej predstave“. Europoslanec a rakúsky politik Hannes Swoboda označil Ficove plány za šialené.

Video: Toto je plot za milión, ktorý vláda kúpila na utečencov
autor: Matej Dugovič, Martina Pažitková

A kým bol Fico na hranici, v krajine pokračovali menšie protesty, ktoré nadväzujú na štrajky učiteľov a výpovede zdravotných sestier – bubnový pochod vysokoškolákov v Bratislave, Žiline a Košiciach či protest sestier v Košiciach pred domom podpredsedu Smeru Pavla Pašku.

Utorok: Voda a sankcie

Tlačovka o vode. Videoblog o vode. Pitná voda ako naše národné dedičstvo, strategická surovina, národné bohatstvo, ktoré sme v roku 2014 ústavným zákonom zakázali vyvážať zo Slovenska – tak hovoril premiér na tlačovej konferencii s ministrom životného prostredia.

A navyše nahral k vode aj video, za ktoré zožal aj posmech. „Toto je jediná forma balenia vody,“ ukazuje premiér na bandasku s vodou, „a ešte možno plastové fľaše, ktorá je povolená pri vývoze pitnej vody zo Slovenska.“

Hrozí Slovensku, že by mohlo proti svojej vôli prísť o vodu a malo jej nedostatok? Nie, Európska komisia len začala konanie na podnet poľských firiem, ktoré mali záujem o minerálnu vodu zo severovýchodného Slovenska. Posudzovanie celého prípadu je len na začiatku.

Agentúra Bloomberg v utorok tiež zverejnila rozhovor s Ficom, v ktorom povedal, že by najradšej zrušil sankcie Európskej únie proti Rusku. Sankcie, ktoré EÚ zaviedla aj s pomocou slovenskej diplomacie, sú podľa Fica „nezmyslom“. „Čím skôr budú zrušené, tým lepšie,“ povedal. Nijako podľa neho nezmenili situáciu na Ukrajine.

Podobný názor minulý týždeň vyslovil maďarský premiér Viktor Orbán v rezidencii ruského prezidenta Vladimira Putina. Sankcie proti Rusku zaviedol Západ v roku 2014 po anexii Krymu, ktorú aj Slovensko považuje za porušenie medzinárodného práva. Postupne ich rozširoval pre politiku Kremľa na východe Ukrajiny, kde vojensky a politicky podporuje proruských separatistov. Ich platnosť vyprší 31. júla, pokiaľ ich 28 krajín EÚ nepredĺži.

Pondelok: Láskavé logo a zvláštny investor

Už pondelok bol pre premiéra ťažký. A pritom to preňho vyzeralo tak dobre: cez víkend predstavil novú veľkú investíciu v Banskej Bystrici a v pondelok večer ho čakal galavečer k predstaveniu nového loga pre slovenské predsedníctvo.

Najprv mu ráno pokazili médiá, ktoré informovali o pochybnom pozadí firmy za investíciou v Banskej Bystrici, ktorej chce vláda prispieť 24 miliónov eur. Denník SME informoval, že firma RKN Global má zvláštne prepojenia na Ukrajincov, hoci sa prezentovala ako investor z Dubaja, blogerka a kandidátka OĽaNO Veronika Remišová doplnila, že týchto Ukrajincov vyšetrovali v USA pre korupciu, Denník N pridal, že RKN Global sa v minulosti sám hlásil k Ukrajincom. A aktuality.sk zistili aj prepojenia na ľudí bývalého ukrajinského prezidenta Vladimira Janukovyča, ktorý po zvrhnutí utiekol z krajiny.

Premiér mal ešte v pondelok pozitívny prístup aj k Európskej únii. Zvolil láskavý tón európskeho politika: Slovensko sa od júla 2016 stane ľudskou tvárou a hlasom Európskej únie, povedal o blížiacom sa slovenskom predsedníctve v Rade EÚ po skončení Rady solidarity a rozvoja.

Predsedníctvo v Rade EÚ podľa neho pocítia aj bežní ľudia napríklad v tom, že sa pre Slovensko priaznivo zmení rozpočet Únie. „Môžeme vybojovať podstatne viac, ako keď ste iba v pozícii radového členského štátu. Určite ide o peniaze,“ vysvetľoval.

Taliansky premiér Matteo Renzi práve v pondelok vyhlásil, že Európska únia by mala odobrať peniaze východoeurópskym členským štátom, ktoré nie sú ochotné súhlasiť s kvótami na prerozdelenie migrantov. Varoval tiež, že pre protiimigračný postoj krajín Vyšehradskej štvorky bude Taliansko na rokovaniach o rozpočte Únie na roky 2020 – 2026 o výške svojho rozpočtového príspevku tvrdo rokovať.

Premiér potom večer o Únii v dobrom hovoril aj na galavečere k predstaveniu loga slovenského predsedníctva. Opäť mu to pokazili médiá, keď informovali, že tento galavečer stál 40-krát viac ako samotné logo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie